Quantcast

Kauno taryba nusprendė neįtraukti į darbotvarkę klausimų dėl Matijošaičių verslo

Kauno miesto taryba antradienį nusprendė neįtraukti į darbotvarkę paaiškinimų dėl Kauno mero Visvaldo Matijošaičio šeimos maisto gamybos verslo Rusijoje.

Opoziciniai konservatoriai siekė į darbotvarkę įtraukti klausimą „Informacija dėl Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio ir jo šeimos verslo interesų Rusijos Federacijoje“.

Klausimas dėl „Vičiūnų grupės“ veiklos Rusijoje į darbotvarkę neįtrauktas, nes, pasak vicemero Andriaus Palionio, neatitiko formalių reikalavimų.

„Tiesiog turbūt yra geras momentas, kada parašant du sakinius norima gauti dėmesio. Tai informuoju, kad klausimas neatitinka Kauno miesto savivaldybės tarybos reglamento“, – posėdyje sakė Kauno vicemeras.

„Dėl šio klausimo nėra parengtas sprendimo projektas“, – teigė jis.

Be to, politiko teigimu, šis pasiūlymas neatitiko paklausimo reikalavimų, nes nėra susijęs su savivaldybės veikla.

Be V. Matijošaičio valdančiųjų „Vieningo Kauno“ frakcijai priklauso jo sūnūs Dainius ir Šarūnas Matijošaičiai. Š. Matijošaitis yra „Vičiūnų grupės“ generalinis direktorius.

V. Matijošaitis: tai nėra lengvas procesas

Kauno meras žurnalistams vėliau pabrėžė nuo 2015 metų, kai buvo išrinktas meru pirmajai kadencijai, atsitraukęs nuo verslų ir dėl jų sprendimų nepriimantis.

„Labai sudėtinga. O kaip jūs įsivaizduojate – aš kartais ir bijau užeiti pas juos ir kalbėtis. Nepatarsiu aš, ką jiems daryti. Jie tikrai geriau žino. O uždarymas nėra lengvas procesas“, – žurnalistams po tarybos posėdžio sakė Kauno meras.

„Vičiūnų grupė“ kovo 7 dieną pranešė stabdanti veiklą Rusijoje dėl jos invazijos į Ukrainą.

Tačiau praėjus savaitei visuomenininkas Andrius Tapinas feisbuke paskelbė, jog gamybos apimtys „Vičiūnų“ gamykloje Rusijoje nemažėja.

Apie tai, remdamasis savo šaltiniais, pranešė ir nacionalinis transliuotojas LRT.

Miestas yra daugialypis. Mieste yra visokių. (...) Negali visiems arba aš patikti, ar mane mylėti.

Pirmadienį dėl to surengtas protestas prie Kauno savivaldybės, jame dalyvavo keli šimtai žmonių.

„Miestas yra daugialypis. Mieste yra visokių. (...) Negali visiems arba aš patikti, ar mane mylėti“, – į protestą reagavo meras.

V. Matijošaitis teigė, jog neįmanoma numatyti terminų, kada „Vičiūnų grupė“ sustabdys savo verslą Rusijoje.

Jis akcentavo, jog „Vičiūnų grupė“ užsiima specifine produkcija, reikalaujančia specialių laikymo sąlygų ir temperatūrinio režimo, todėl negali skubiai sustabdyti savo procesų.

„Aš žinau, kad jis (uždarymas) vyksta sparčiai, bet aš tikrai jums neatsakysiu šiandien. Bet tiek, kiek jie ir kiek aš žinau padarę, aš net nedrįstu komentuoti, nes dar kai kas ir priplaukę, kai kas jūroje, kai ką apsukinėja...“, – kalbėjo V. Matijošaitis.

Opozicija: situacija beprecedentė

Tuo tarpu opoziciniai konservatoriai taryboje priekaištavo, jog svarbus klausimas nėra aptariamas prisidengiant formaliais neatitikimais.

„Labai gaila, kad tokioje situacijoje prisidengiate reglamento skraiste ir nenorite nagrinėti dalykų, kurie netgi tiesiogiai susieti su nacionaliniu saugumu“, – posėdyje teigė opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Kauno taryboje seniūnas Paulius Lukševičius.

„Mūsų trys tarybos nariai yra susieti su verslu Rusijoje. Niekas neužduotų tų klausimų, jeigu jie nebūtų tarybos nariai, jeigu jie nebūtų politikai. Tai vėl gi beprecedentinis dalykas Europos Sąjungoje“, – pridūrė jis.

Dalis „Vičiūnų grupės“ produkcijos gaminama Kaliningrado srityje ir yra parduodama Rusijoje, kitose Rytų rinkose.

„Vičiūnų grupė“ taip pat valdo įmonę Ukrainoje, jos filialai veikia Kyjive, Charkive, Dnepropetrovske, Odesoje ir Ivano Frankivske.

Kovo 14 dieną pranešta, jog po artilerijos apšaudymo užsiliepsnojo ir visiškai sudegė „Vičiūnų grupės“ logistikos sandėlis, esantis Ukrainoje, Brovaruose, apie 15 kilometrų į šiaurės rytus nuo Kyjivo.

„Jeigu paimti Ukrainą, per vieną raketos ar bombos pataikymą viskas, visi sandėliai, viskas žlugo. Ir tu neišsineši, kad va, mes čia blyniukų pasikepsime. Taip nėra. Tūkstančiai tonų sudegė“, – kalbėjo Kauno meras.

Grupė teigia produkciją teikianti į daugiau nei 60 pasaulio rinkų.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeverslasvičiūnų grupėKauno miesto savivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių