Quantcast

Kauno švietimo įstaigos prie streiko jungiasi vangiai

Ketvirtadienį šalyje švietimo sektoriaus atstovai kilo į įspėjamąjį streiką. Juo siekiama priversti centrinę valdžią laikytis pažadų ir kitų metų biudžete atrasti tokią sumą, kuri buvo sutarta po pernai vykusio mokytojų streiko. Tiesa, Kauno mokytojai streikuoja vangiai.

Vos keli pedagogai

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga visoje šalyje suorganizavo mokytojų streiką, kuris truko ketvirtadienį dvi valandas, nuo 8 iki 10 val. Tačiau iš Kauno švietimo įstaigų prie streiko prisijungė vos keli pedagogai.

Portalas kauno.diena.lt pasidomėjo, kiek mokyklų ketvirtadienį nusprendė streikuoti ir dvi valandas mokiniams nevesti pamokų. Kauno miesto savivaldybės atstovai pateikė informaciją tik apie kelis darželio auklėtojus ir vieną mokytoją.

„Šiuo metu Kaune streikuoja keletas Aleksoto lopšelio-darželio auklėtojų, taip pat Šančių mokykloje streikuoja vienintelė mokytoja, kuri šiandien pamokų neturi“, – ketvirtadienį ryte sakė Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja, atliekanti vedėjo funkcijas Ona Gucevičienė.

Profesinės sąjungos atstovai ELTAI pateikė kitokius duomenis, kad Kaune streikuoja šešios mokyklos. Be minėtų švietimo įstaigų, anot profsąjungos, antrame pagal dydį Lietuvos mieste streikuoja ir Juozo Gruodžio, Juozo Naujalio, Kipro Petrausko meno profilio švietimo įstaigų, taip pat streikuoja Balio Buračo gimnazijos darbuotojai.

Savivaldybė teigė, kad bent jau oficialiai šios profsąjungos pateiktos mokyklos apie streiką nepranešė. Visgi, Kauno miesto atstovai tikino, kad streikuojančius mokytojus palaiko ir teigė, kad streikas neturės įtakos vaikų mokymo procesui.

„Mes gerbiame pedagogų pasirinkimą, tai yra kiekvieno iš jų pilietinė teisė išreikšti savo asmeninę poziciją. Todėl neturime jokios moralinės teisės tam prieštarauti ir nesutikti su tokiu pedagogų apsisprendimu. Visus kauniečius galime užtikrinti, kad ugdymo procesas minėtose įstaigose dėl to nė kiek nenukentės“, – portalui kauno.diena.lt komentavo O.Gucevičienė.

Dėstytojų balsas

Ketvirtadienį savo nepasitenkinimą esama švietimo sistema ir nevykdomais valdžios pažadais išreiškė ir universitetai. Dėstytojai taip pat dviem valandom sustabdė darbą ir studentams nevedė įprastų paskaitų.

Dalis Lietuvos sporto universiteto (LSU) atstovų ketvirtadienio rytą pasitiko ant Parodos kalno. Jie laikėsi pozicijos, kad valdžia manipuliuoja skaičiais ir viešai kalba apie pakeltus atlyginimus, tačiau realybė yra kitokia. Viskas priklauso nuo krepšelių skaičiaus, tad jei studentų mažėja, tikrai ne visi universiteto darbuotojai pajaučia algų didėjimą.

Buvo pažadėta, kad dėstytojų atlyginimams bus skirta 20 mln. eurų, tačiau dabar atsisakoma.

„Pas mus nuo 8 iki 10 val. taip pat vyko įspėjamasis streikas. Kai kurie dėstytojai pasiliko auditorijose ir aiškino studentams apie tai, kas vyksta, kokia yra situacija. O dalis mūsų bendruomenės susirinko ant Parodos kalno tam, kad visai visuomenei parodytų dėl ko mes streikuojame ir ko reikalaujame bei kuo nepatenkinti“, – komentavo ryškiaspalve liemene apsivilkusi LSU rektorė doc. dr. Diana Rėklaitienė.

Anot jos, didžiausias nusivylimas yra tuo, jog buvo sukelti lūkesčiai, pasirašytos sutartys, valdžia mini, kad jos prioritetas yra švietimas, tačiau jokių pažadų nenori įgyvendinti.

„Žinoma, kažkiek atlyginimai yra pakelti, bet tikrai ne tokie skaičiai, kokie yra sakomi oficialiai. Visur teigiama, kad atlyginimai pakilo 40 proc., bet taip nėra, nes tas padidinimas buvo įdėtas į krepšelius. Pas mus valstybės finansuojamą krepšelį turi vos ketvirtadalis studentų, tad likusi dėstytojų dalis nesulaukia jokio padidėjimo. Be to, mums keliami aukšti reikalavimai, turime lygiuotis į geriausius Europos universitetus, tačiau finansavimas tarp jų skiriasi dešimtimis kartų. Taip pat kalbame ir apie tai, kad atlyginimai turi kilti ir administracijai, aptarnaujančiam personalui, nes mes turime konkuruoti dėl šių darbuotojų su visa rinka. Mes negalime pasiimti geriausių ne akademinės bendruomenės specialistų“, – dėstė D.Rėklaitienė.

Jai antrino ir LSU profesinės sąjungos pirmininkas doc. dr. Aurelijus Kazys Zuoza sakydamas, kad labiausiai universiteto bendruomenę piktina neatsakingas valdžios požiūris į visą švietimo sistemą.

„Buvo sutarta, kad bus pasirašyta kolektyvinė sutartis, tačiau ji neatnaujinta. Buvo pažadėta, kad dėstytojų atlyginimams bus skirta 20 mln. eurų, tačiau dabar atsisakoma. Dėstytojai yra šviesuomenė, Lietuvos intelektas, tačiau dar 2008-ais per krizę dėstytojams buvo nupjauti atlyginimai. Ir tik 2017-ais metais buvo padaryta vienkartinė injekcija. Dabar didelė dalis dėstytojų turi kelis darbus, priversti nuolat lėkti ir normaliai prisėsti prie mokslo darbų tikrai pritrūksta laiko“, – savo poziciją dėstė LSU profesinės sąjungos pirmininkas.

Reikalauja didesnio atlyginimo

Portalas kauno.diena.lt primena, kad praėjusiais metais mokytojai net tris savaites nakvojo Švitimo, mokslo ir sporto ministerijoje, reikalaudami didesnių atlyginimų. Buvo rastas kompromisas, pasirašyta sutartis, tačiau formuojant šių metų valstybės biudžetą, atrodo, kad švietimo sektorius vėl buvo pamirštas. Dėl to mokytojai kol kas tik įspėja valdžia, o jei žadėti atlyginimai nekils, planuojama organizuoti neterminuotą streiką.

Mokytojų profesinės sąjungos teigia, kad kitų metų biudžete šiuo metu trūksta 62,2 mln. eurų, kurie buvo pažadėti švietimo sektoriaus algoms. Be to, teigiama, kad dabar valdžia klaidina visuomenę ir neieško ilgalaikių sprendimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vienas streikuojantis

 Vienas streikuojantis portretas
Visame Kaune tik vienas? Nekyla jkkių abejonių kodėl taip? Mąstom. Mąsto. Kaunas juk kaip uab, kuriame niekas nestreikuoja ir atlyginimų vokeliiose tik viena moterytė gauna, o visi kiti sąžiningai. Ir pensininkai dirba ne iš gero gyvenimo. Ir jaunimas į mokylas dirbti neina. O ten taip lengva, pinigų ir atostogų daug. O norinčių nėra. Vienas kitas pabando ir į tą siūlomą Maksima nueina...

Ontė

Ontė portretas
Tą Universitetą seniai reikėjo uždaryti. Masažistus tegu ruošia kiti.

vergams vergu dalia.

vergams vergu dalia.  portretas
Nenori streikuoti , nenori reikalauti geresnio gyvenimo sau, tegu puuva, jei moka tik krupciot. EU kas nori tas streikuoja ir issidera geresnes salygas ir geresni atlyginima. Net pasaulines oro linijos nebijo streikuoti, kur kiekviena minute milijomais padengta.
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių