Quantcast

„Kauno švara“: žiemos sezono metu dirbame pilnu pajėgumu

  • Teksto dydis:

Intensyvaus snygio iššūkiui „Kauno švaros“ kolektyvas buvo pasiruošęs. Visi darbai vyksta pagal planą ir sustiprintomis pajėgomis: mieste kelininkų technika zuja be poilsio kiaurą parą. Barstomos ir valomos gatvės, šaligatviai, kitos pėsčiųjų zonos, esančios Kauno miesto savivaldybės patvirtintuose sąrašuose.

 

Tikslus veiklos planas

Kauną ši išskirtinė žiemos stichija užgriuvo staiga, tačiau atsakas buvo numatytas iš anksto. Metodiškai sudėliotas veiklos planas yra įgyvendinimas dirbant ir dieną, ir naktį. Tai leido per įmanomai trumpiausią laiką užtikrinti kuo didesnį saugumą pagrindiniuose keliuose ir pėsčiųjų zonose.

„Situacijai pasiruošėme atsakingai, dirbame labai intensyviai“, – teigė „Kauno švaros“ Miesto valymo ir atliekų valdymo direktorius Paulius Kapitanovas. Jau pradėtos valyti ir mažesnio intensyvumo gatvės.

 

 

Prastos eismo sąlygos bemat paralyžiuoja eismą mieste, gresia avarijomis, pėsčiųjų patiriamomis traumomis, tad nenuostabu, kad esančių specialiuose sąrašuose gatvių valymas žiemą yra miesto prioritetas.

Kaune yra apie 1 600 gatvių, jos suskirstytos pagal eismo intensyvumą, svarbą kasdienio miesto gyvenimo užtikrinimui. „Krentant tokiai gausybei sniego kelininkams fiziškai neįmanoma iš karto visų aplankyti, tad pradedama nuo tų, kuriomis kursuoja visuomeninis transportas“, – aiškino „Kauno švaros“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

Taip pat skubama į problemines vietas – valyti ir barstyti greitai apledėjančių tiltų, viadukų bei įkalnių. Sudėtingiausiose vietose visuomet stovi „Kauno švaros“ dėžės su smėlio ir druskos mišiniu.

Situacijai pasiruošėme atsakingai, dirbame labai intensyviai.

Valo nenutrūkstamai

Artėjant šalčiui gatvės iš anksto pradedamos barstyti druska, o pabirus sniegui keliuose iš karto ima darbuotis „Kauno švaros“ technika su sniego verstuvais.

Iki šiol tebesitęsiantys miesto vadavimo nuo sniego ir jo padarinių darbai pradėti dar sausio 25 d. 18 val. Gatvės visą tą laiką valytos ir tebevalomos nenutrūkstamai visą parą. Darbuotojai dirba pamainomis keisdami vienas kitą.

 

 

„Nuo pirmadienio vakaro keliuose tebedirba keturiolika sunkvežimių su priekiniais ir šoniniais sniego verstuvais ir barstymo įrenginiais, septyni sunkvežimiai tik su sniego verstuvais ir jų vairuotojai“, – skaičiavo P.Kapitanovas.

Yra sutelktas visą parą budinčių darbuotojų rezervas, kurie įvykus nenumatytiems atvejams, galėtų iš karto pradėti dirbti.

Pėsčiųjų zonos

Valomos ne tik gatvės, bet ir šaligatviai. Valyti pirma pradedamos tos pėsčiųjų erdvės, kuriomis naudojasi daugiausia žmonių.

Darbai pradedami būtent nuo laiptų, požeminių perėjų ir nuo viešojo transporto stotelių. Brigados, kurias sudaro apie 50 žmonių, anksti ryte rankiniu būdu šias zonas nukasa, pabarsto, kad nebūtų slidu. Po to darbuojamasi Laisvės al., Senamiestyje, miegamuosiuose rajonuose, parkuose.

Jų vadavimas nuo sniego trunka ilgiau nei gatvių, nes jais technika, kuri yra smulkesnė nei skirta gatvėms, dėl saugumo ir kitos specifikos negali judėti taip greitai.

Pėsčiųjų erdvėms prižiūrėti be brigadų dar pasitelkiama ir keturiolika traktorių bei jų vairuotojų.

 

 

Daugiabučių kiemai

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis primena, kad gyventojai, pastebėję probleminę vietą, gali kreiptis į savivaldybę ir prašyti, kad netoliese būtų pastatyta dėžė su smėliu ar druska.

Daugiabučių kiemų valymas nuo sniego – dar viena aktuali tema. Galima tik pagirti aktyvius gyventojus, kurie nieko nelaukdami pasirūpina daugiabučių kiemų ir privačių teritorijų priežiūra. Sniegas greitai sutrypiamas, ir kiemas virsta tikra čiuožykla, kas yra labai nesaugu.

Maža to, jei kiemas nevalomas, jo dalis, naudojama kaip stovėjimo aikštelės, dėl gausaus snygio gali tapti sunkiai išvažiuojama, o taip pat dėl sniego pusnių prarandamos ir stovėjimo vietos.

Savivaldybė atkreipia dėmesį, kad „Kauno švara“ nėra atsakinga už viso miesto tvarką – gyventojai yra patys atsakingi už įvažiavimų į kiemus ir vidinių kiemų priežiūrą.

„Kauno švaros“ nuotr.

Anot Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklių, gyventojai patys tvarko ir palaiko švarą jiems įstatymų nustatyta tvarka priskirtose arba faktiškai naudojamose teritorijose patys arba sudaro sutartis su kitais asmenimis dėl tokių darbų atlikimo. Įstatymų nustatyta tvarka priskirta teritorija – teritorija (žemės sklypas), suformuota kaip daiktas ir įregistruota valstybės įmonės Registrų centro Kauno filiale.

Jeigu teritorijų planavimo dokumentuose teritorija nėra apibrėžta (nurodyta), faktiškai naudojama teritorija laikoma teritorija iki gretimos teisės aktų nustatyta tvarka priskirtos ar faktiškai naudojamos teritorijos, bet ne daugiau kaip 50 metrų nuo pastatų išorinių atitvarų arba pagal Savivaldybės nustatytas prižiūrimų teritorijų schemas.

„Pagal sutartį su Kauno miesto savivaldybe, „Kauno švara“ valo, barsto daugiau kaip 700 gatvių, įskaitant įkalnes, tiltus, viadukus, laiptus, šaligatvius, pėsčiųjų zonas. Tai daro pagal su savivaldybe suderintą grafiką ir atsižvelgus į oro sąlygas“, – pabrėžė savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus patarėja Jolanta Miliauskienė.

„Kauno švara“ prižiūri tik tų daugiabučių namų kiemų pėsčiųjų zonas, su kuriais yra sudariusi atskirą kiemų priežiūros sutartį.

Trukdžiai valymo technikai

Kelininkai, stengdamiesi kuo greičiau ir kuo geriau išvalyti gatves, gyventojų prašo sąmoningumo. Dažni trukdžiai, su kuriais susiduria „Kauno švaros“ darbuotojai, – užstatytos šalikelės, ypač, kai transporto priemonės paliekamos po kelio ženklais „Sustoti draudžiama“.

 

 

Šie ženklai įrengti ne tik užtikrinti eismo saugumui, bet gatvių tvarkymo proceso optimizavimui.

„„Kauno švaros“ komanda dėkoja vairuotojams, kurie esant tokioms oro sąlygoms transporto priemones palieka automobilių stovėjimo aikštelėse taip neužstatydami šalikelių, taip pat ir tiems, kurie gatvėse praleidžia gatvių valymo techniką“, – prašė gyventojų supratimo J.Tumpa.

Greičiau ir geriau išvalyta, pabarstyta gatvė reiškia lengvesnes ir saugesnes vairavimo sąlygas, mažesnes spūstis ir geresnę nuotaiką.

„Kauno švara“ rekomenduoja

Kelių valymo ir barstymo darbai ir toliau vyks visu pajėgumu, tačiau primename, kad esant dideliam snygiui ir minusinei temperatūrai, eismo sąlygos mieste išlieka sudėtingos. Tokiu oru sėsti prie vairo rekomenduojame tik esant būtinybei.

Kelionės gali trukti ilgiau, todėl joms vertėtų pasilikti papildomo laiko. Primygtinai raginame, net jeigu kur nors ir vėluojate, rinktis saugų greitį, išsaugoti budrumą.

Taip pat rekomenduojame nepalikti transporto priemonių po nuožulniais stogais ar medžiais – apsnigtos, aplediję jų šakos ar net visas medis gali neatlaikyti bei krisdami apgadinti jūsų turtą.

Jei pastebėjote, kad mieste yra gatvių, kurioms trūktų druskos mišinio, apie tai pranešti galite miesto avarinei tarnybai telefonu 8 699 61965.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Danutė Šilinskienė

Danutė Šilinskienė portretas
Šia žiemą Kaune Č.Sasnausko gatvė dar nei karto nebuvo valyta,ka ištrina mašinos ir viskas,jau vėžes tokios kad vietomis siekia mašinu apačias,o apačioje visiškas ledas,vienoje puseje parkuojamos masinos,prasilenkti problemos,gal vistik ir tokias gatves turetu nors retsykiais nuvalyti,vasara kazkodel valo pakankamai dažnai.

Gyventoja

Gyventoja portretas
Žaliakalnio laiptai visi,nevalyti.Pakopų nėra,apvalūs.

=

= portretas
Darbo rezultatai kuklus
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių