Quantcast

Kauno rajono taryboje – daugiau darnos: šiemet tikisi proveržio

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybės tarybos priimami sprendimai padeda siekti rezultatų, dėl kurių savivaldybė devintus metus iš eilės yra tarp geriausių šalyje. Meras Valerijus Makūnas tvirtina, kad prie to prisideda ir opozicija.

Kartu įveikė iššūkius

Balandžio 30 d. vykusiame Kauno rajono tarybos posėdyje, atsiskaitydamas už 2019 m. nuveiktus darbus, V.Makūnas pasidžiaugė brandžia tarybos narių politine kultūra.

Nors tarybos valdančiąją daugumą sudaro šešiolika socialdemokratų, tačiau, sprendžiant svarbiausius kraštui klausimus, nuošalyje nelikdavo ir opozicijoje esantys septyni Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai, trys Valstiečių žaliųjų sąjungos nariai ir vienas liberalas. "Opozicija reikli, kelia problemas, tačiau svarbiausiais klausimais dažniausiai sutardavome, – tvirtino meras. – Praėję metai buvo kupini didelių iššūkių. Juos įveikėme pasitikėdami vieni kitais ir nuoširdžiai rūpindamiesi savo kraštu. Kartu mes stiprūs.

Praėję metai buvo Kauno rajono bendruomenės vienybės ir tvirtybės išbandymo metai. Kai 99 rajono kaimus ir miestelius užsimota prijungti prie Kauno miesto, per labai trumpą laiką buvo surinkti 26 tūkst. parašų šiems nepamatuotiems planams sustabdyti. Visi posėdyje dalyvavę Kauno rajono savivaldybės tarybos nariai taip pat pasipriešino šiems užmojams. "Mes dar kartą įsitikinome, kokia stipri mūsų bendruomenė", – kalbėjo meras.

Pavyzdys kitoms savivaldybėms

2019 m. pabaigoje savivaldybės biudžeto pajamos siekė daugiau nei 94 mln. eurų. Pirmajame posėdyje taryba vieningai sutarė, kad biudžetas būtų proporcingai didinamas švietimui. 10 proc. daugiau lėšų buvo skirta seniūnijoms, beveik 18 proc. daugiau – kultūrai, švietimui ir sportui. 1,5 mln. eurų buvo skirta kultūros darbuotojų atlyginimams didinti, t.y. 36 proc. daugiau nei 2018 m.

Didesnis biudžetas leido įgyvendinti stadionų ir sporto aikštynų atnaujinimo programą. Atgimė Čekiškės Prano Dovydaičio ir Piliuonos gimnazijos. Raudondvario pradinukai persikėlė į rekonstruotą ir mokyklai pritaikytą buvusio Žemės ūkio inžinerijos instituto pastatą, Akademijoje atidaryta mokykla-darželis "Gilė". Garliavoje įrengtas Kaimynystės parkas, nutiesti šaligatviai. Baigiama atnaujinti Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia, atlikta daug kitų darbų.

Kauno rajone vykdomas vaikų maitinimas švediško stalo principu ir tiekiant daugiau sveiko maisto sudomino LR Seimą ir tapo pavyzdžiu kitoms Lietuvos savivaldybėms.

Vadina sėkmės istorija

Kauno rajono savivaldybė minima ir tarp tų, kurios geba bendradarbiauti su verslu. "Mūsų taryba priėmė ne vieną sprendimą dėl mokesčių mažinimo, investicijų pritraukimo, todėl Kauno rajonas sparčiai auga, čia santykinai mažas nedarbas. Per metus beveik 7 proc. išaugo registruotų ūkio subjektų skaičius", – vardijo V.Makūnas.

Violeta Boreikienė taip pat pasidžiaugė konstruktyviu tarybos darbu. "Pernai patvirtinome 2021–2027 m. strateginį veiklos planą. Savivaldybė turi ateities viziją, žinome gyventojų lūkesčius ir stengiamės juos įgyvendinti", – sakė politikė.

"Ūkio augimas ir toks biudžetas, kokį turėjome pernai, beveik dvigubai išaugęs per pastaruosius penkerius metus, leido atlikti daug gerų darbų. Tuo tikrai galima pasidžiaugti. Mero ataskaita – tai išties sėkmės istorija, kuri atspindi realią rajono padėtį", – kalbėjo tarybos narys Donatas Jankauskas, kartu pabrėždamas, kad reikia nepamiršti ir spręstinų problemų, tokių kaip vietų vaikų darželiuose trūkumas.

Šiemet tikisi proveržio

"Tikiuosi, kad 2020-ieji bus proveržio metai – jei viskas pasiseks, sukursime 1 300 naujų vietų darželinukams ir maždaug 200 darbo vietų personalui", – kalbėjo V.Makūnas. Šio tikslo bus siekiama įvairiais būdais: statant modulinius darželius, pritaikant jau turimas patalpas, nuomojant verslininkų pastatytus pastatus, kuriant šeimos ir lauko darželius.

Šiemet Kauno rajono savivaldybė planuoja daugiau dėmesio skirti keliams, vandentvarkos projektams.

Tarybos narė Jūratė Truncienė pasidžiaugė, kad darželių padaugės bene labiausiai augančioje Užliedžių seniūnijoje, kurioje politikė daug metų dirbo seniūne.

Švietimo komiteto pirmininkė Irena Marcinkevičienė pastebėjo, kad kuriant naujus darželius atsiras kvalifikuotų pedagogų poreikis. Ji pasiūlė savivaldybei parengti ir finansuoti pedagogų perkvalifikavimo programą, kuri padėtų jiems įsigyti gretutinių specialybių. "Paremti jaunus žmones svarbu, tai labai gera iniciatyva", – pritarė kolegei Romas Majauskas.

Šiemet Kauno rajono savivaldybė planuoja daugiau dėmesio skirti keliams, vandentvarkos projektams. Išlieka aktuali socialinio būsto problema, tad šie klausimai artimiausiu metu bus politikų dėmesio centre.

Tarybos nariai taip pat diskutavo apie savivaldybės įmonių – Komunalinių paslaugų centro ir "Giraitės vandenų" – veiklos gerinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vištos walmora\\\\\\///////

vištos walmora\\\\\\/////// portretas
Kas už tai,kad 13 Kauno raj.savivaldybių,būtų prijungtos prie Kauno m.,spaudžiam ŽALIĄ.

Kazys

Kazys portretas
Kaip Kauno rajonas aplenks gyventojų skaičiumi Kauno miestą tada bus daugiau vartotojų ir kaina bus mažesnė....rašytojui paaiškinu kad kaina priklauso nuo tinklu ilgio ir vartotojų skaičiaus bei suvartoto vandens kiekio.

Klausimas

Klausimas portretas
Kada Giraitės vandenys sumažins vandens kainą ir Kauno raj. gyventojai mokės kaip Kauno m.?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių