Quantcast

Kauno rajono tarnautojai važinės elektromobiliu

Kauno rajono savivaldybės autoparką porai savaičių papildė elektromobilis. Savivaldybės vadovai neatmeta galimybės ateityje bent vieną tokį įsigyti.

Serijinį „Toyota Aygo“ automobilį elektromobiliu pavertusi Lietuvos bendrovė Kauno rajono savivaldybei leido pasinaudoti ne tik šia transporto priemone, bet ir įkrovos stotele. Teoriškai, elektromobilį galima pakrauti per vieną valandą ir su juo nuvažiuoti iki 200 kilometrų atstumą. Manoma, kad Kauno gatvėmis jis sugebėtų nuriedėti pusšimčiu kilometrų mažiau.

„Žmonės labiausiai elektromobilių baiminasi dėl to, kad juos reikia įkrauti, bet mažai žmonių paskaičiuoja, kad jie per dieną 150 kilometrų niekada nenuvažiuoja“, – pasakojo Lietuvos elektromobilių asociacijos direktorius Vaidotas Lašas.

Elektromobiliu naudosis savivaldybės tarnautojai, o pirmasis jį išbandė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

„Malonumas didžiulis. Fantastika“, – pagyrų elektriniam mažyliui negailėjo meras. Jam didžiausią įspūdį paliko tai, kad dirbantis elektromobilio variklis visiškai nesigirdi ir į akseleratoriaus paspaudimą reaguoja be jokio uždelsimo.

Neatmetė galimybės, kad po poros savaičių testavimo savivaldybė vieną elektromobilį įsigis. Skaičiuojama, kad dabartinėmis tradicinio automobilių kuro ir elektros energijos kainomis, elektrinis „Toyota Aygo“ atsipirktų, jei per 5 metus su juo būtų nuvažiuota bent 100 tūkst. kilometrų. 100 kilometrų elektromobiliu galima nuvažiuoti už 8 litus.

Be to, dabartiniai automobiliai – dideli taršos šaltiniai, kurių skaičių ES yra nusiteikusi drastiškai mažinti. Po 20 metų ES pusę automobilių turėtų sudaryti elektriniai.

Kauno rajono savivaldybei paskolinto automobilio savininkai tikslios jo kainos neatskleidžia. Tradicinio automobilio perdarymas į elektrinį turėtų atsieiti per pusšimtį tūkstančių litų.

60 kilovatų galios variklis leidžia išvystyti 160 km/val. greitį. Tokiam mažam automobiliui toks greitis yra pernelyg didelis, todėl jį ketinama riboti.     



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
o kaip ziema tie elektromobiliai laikosi, ar nuo taksu prikurti nereikia :D

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
Bandomasis triusis savivaldymes darbuotojams...

jonas

jonas portretas
indomu kur dingo naujausi citroenai ir kitos masinos ?ponam keliu metu senumo masinos netinka?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių