Quantcast

Kauno rajone augantis klevas paskelbtas saugomu objektu

  • Teksto dydis:

Šiandien Zapyškio seniūnijos Vincentavo kaime augantis klevas paskelbtas Kauno rajono savivaldybės saugomu gamtos paveldo objektu.

Šiandien Zapyškio seniūnijos Vincentavo kaime augantis klevas paskelbtas Kauno rajono savivaldybės saugomu gamtos paveldo objektu.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos skelbiamame savivaldybių saugomų gamtos paveldo objektų sąraše jau yra keturi Kauno rajone augantys medžiai – Žiegždrių liepa, Nevėžio ir Bakšių ąžuolai, Šilagirio pušis. Prie jų prisijungė ir Vaičiūnų klevas.

21 metro aukščio, daugiau nei trijų metrų apimties medis auga Audriaus Vaičiūno sklype. Spėjama, kad klevo amžius siekia 150 metų. 

Klevas galiūnas – Vaičiūnų giminės medis. Kai audra buvo aplaužiusi jo šakas, visa šeima medžiu rūpinosi lyg gyvu žmogumi. Dėl didelės meilės šiam medžiui, ilgamečiui urėdui Ksaverui Vaičiūnui kilo noras apsaugoti klevą nuo sužalojimų, ar nukirtimo. Jis ir inicijavo medžio įtraukimą į saugomų gamtos objektų sąrašą.

Klevas auga sodyboje, esančioje tarp buvusio senojo ir naujojo Kaunas – Šakiai kelio, 28 km. nuo Kauno. Sodyba pastatyta sudegusio Vincentavos dvaro vietoje. Iš buvusio dvaro išlikęs pasivaikščiojimų tako fragmentas, du apleisti tvenkinukai ir prie senojo kelio tebeaugantis klevas.

Kauno rajono tarybai patvirtinus naująjį medžio statusą, prie Vincentavo kaimo galiūno bus pastatyta tvorelė, o informacinėje lentelėje puikuosis medžio biografija.

Aplinkos skyriaus vyriausioji specialistė Giedrė Juknienė tvirtina, kad prašymų įspūdingo amžiaus medžius paskelbti gamtos paveldo objektais sulaukiama tik vieno kito per metus, tačiau ir jie turi atitikti Aplinkos ministerijos nustatytus kriterijus. Dažniausiai tokį norą pareiškia garbingo amžiaus sulaukę žmonės, kuriems gamtos saugojimas yra vertybė.


Šiame straipsnyje: klevasmedžiaiKauno rajonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
Pas mus auga dvi milžiniškos liepos išaugę iš vieno kamieno. Mūsų sodybos pastatams jau virš šimto metų, tad šios liepos tikrai vertos dėmesio. Atsiųsiu foto redakcijai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių