Quantcast

Kauno policija žada auklėti chuliganiškus motociklininkus

Siekdami užkirsti kelią motociklų ir mopedų avarijoms, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnai ketina drausminti vairuotojus. Prevencinių akcijų metu tiek motociklų, tiek automobilių vairuotojai bus raginami kelyje būti dėmesingais bei atidžiais.

Savaitgalį Kaune vykusio baikerių sezono atidarymo metu neišvengta skaudžių eismo įvykių į kuriuos pateko motociklininkai. Įvykių metu įvairias traumas patyrė tiek motociklų vairuotojai, tiek jų keleiviai. Vienas motociklininkas žuvo.

Pagal statistiką, Kauno apskrityje įskaitinių eismo įvykių, kuriuose dalyvavo motociklų vairuotojai, kiekvienais metais mažėjo: 2010 m. tokių eismo įvykių užfiksuota 18 (žuvo vienas mopedo vairuotojas), 2011 m. – 16 (žuvo vienas motociklo vairuotojas), 2012 m. – 8 (žuvo du motociklų vairuotojai). Šiemet užregistruoti penki įskaitiniai eismo įvykiai, kuriuose dalyvavo motociklų vairuotojai, vienas vairuotojas žuvo.

Kauno apskrityje motociklų ir mopedų vairuotojus padeda kontroliuoti ir patruliniai motociklai. Šiemet jų gretos pasipildė dar dviem motociklais. Patruliavimas motociklais, anot pareigūnų, yra viena veiksmingiausių priemonių tramdant motociklus vairuojančius pažeidėjus.

Pareigūnai primena, kad dažnai avarijos įvyksta dėl to, kad nesilaikoma saugaus atstumo. Vairuojant transporto priemones reikia būti dėmesingiems ir susikaupusiems, atsipalaiduoti negalima. Motociklų vairuotojai visada privalo dėvėti šalmą, ši taisyklė taip pat galioja ir keleiviams. Būtina įspėti apie savo ketinimus – visada reikia rodyti posūkius. O automobilių vairuotojai ypatingai atidūs turi būti sankryžose, keičiant eismo juostas ir sukant kairėn.

Taip pat pareigūnai atkreipia dėmesį, kad leistinas ir saugus greitis yra du skirtingi dalykai. Kiekvienas pagal savo galimybes turi pasirinkti tokį važiavimo greitį, kad jis būtų saugus.

 


 

Kauno apskrities policija primena, kad Administracinių teisės pažeidimų kodekso 1242 straipsnyje „Pavojingas ir chuliganiškas vairavimas“ numatyta, kad transporto priemonių vairavimas, vienu metu ar paeiliui padarant kelis eismo taisyklių pažeidimus, keliančius grėsmę eismo saugumui, taip pat Kelių eismo taisyklių pažeidimas, sukėlęs pavojingą situaciją, tai yra privertęs kitus eismo dalyvius staigiai keisti judėjimo greitį, kryptį arba imtis kitokių veiksmų savo ar kitų žmonių saugumui užtikrinti, – užtraukia baudą vairuotojams nuo keturių šimtų iki aštuonių šimtų litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trijų iki šešių mėnesių, o asmenims, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, – baudą nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų.

Chuliganiškas vairavimas, tai yra kelių eismo taisyklių pažeidimas dėl chuliganiškų paskatų, keliantis pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui, – užtraukia baudą vairuotojams nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vienerių iki dvejų metų, o asmenims, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, – baudą nuo dviejų tūkstančių penkių šimtų iki trijų tūkstančių penkių šimtų litų.

Šio straipsnio pirmojoje dalyje numatyti veiksmai, padaryti neblaivaus arba apsvaigusio nuo narkotikų arba vaistų ar kitų svaigiųjų medžiagų asmens, – užtraukia baudą vairuotojams nuo dviejų tūkstančių iki trijų tūkstančių litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo dvejų iki trejų metų, o asmenims, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, – baudą nuo trijų tūkstančių penkių šimtų iki keturių tūkstančių litų su transporto priemonės konfiskavimu arba administracinį areštą nuo dešimties iki dvidešimties parų su transporto priemonės konfiskavimu.

Šio straipsnio antrojoje dalyje numatyti veiksmai, padaryti neblaivaus arba apsvaigusio nuo narkotikų arba vaistų ar kitų svaigiųjų medžiagų asmens, – užtraukia baudą vairuotojams nuo trijų tūkstančių iki keturių tūkstančių litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų arba administracinį areštą nuo dešimties iki dvidešimties parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų, o asmenims, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, – baudą nuo keturių tūkstančių iki penkių tūkstančių litų su transporto priemonės konfiskavimu arba administracinį areštą nuo dvidešimties iki trisdešimties parų su transporto priemonės konfiskavimu.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso 128 straipsnyje „Transporto priemonių vairavimas neturint teisės vairuoti“, numatyta, kad transporto priemonių vairavimas neturint teisės jų vairuoti ar neturint teisės vairuoti šios rūšies transporto priemonių – užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio iki vieno tūkstančio penkių šimtų litų arba administracinį areštą. Transporto priemonių vairavimas, kai vairuojančiam asmeniui atimta teisė vairuoti transporto priemones, – užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio penkių šimtų iki dviejų tūkstančių penkių šimtų litų arba administracinį areštą. Perdavimas vairuoti transporto priemonę asmeniui, neturinčiam teisės jos vairuoti ar neturinčiam teisės vairuoti šios rūšies transporto priemonių, – užtraukia baudą nuo dviejų šimtų iki keturių šimtų litų.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso 131 straipsnyje „Pėsčiųjų ir kitų kelių eismo dalyvių padarytas Kelių eismo taisyklių pažeidimas“, numatyta, kad pėsčiųjų važiuojamosios kelio dalies perėjimas arba ėjimas ja ten, kur draudžiama, taip pat asmenų, vairuojančių mopedus, lengvuosius keturračius motociklus ir dviračius, pėsčiųjų, vadeliotojų ir kitų asmenų, kurie naudojasi keliais, nepaklusimas eismo reguliavimo signalams, kelio ženklų, ženklinimo reikalavimų, taip pat eismo tvarkos automagistralėse nesilaikymas, Kelių eismo taisyklėse pėstiesiems, dviračių vairuotojams ir vadeliotojams nustatytų elgesio tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui reikalavimų nesilaikymas, mopedo ar lengvojo keturračio motociklo vairavimas ar važiavimas neužsidėjus ir (ar) neužsisegus motociklininko šalmo – užtraukia baudą nuo aštuoniasdešimties iki vieno šimto keturiasdešimties litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

HA

HA portretas
Juos tik stulpas išauklės.

romek

romek portretas
na, savo jau senokai atvažinėjau (nors vis dar "niežti"...), bet tai kas vyksta prie Kauno Akropolio ir kitur varo į neviltį iš vienos pusės dėl policijos bejėgiškumo, o iš vadinamų baikerių pusės - visiškas nesiskaitymas su kitais eismo dalyviais ir fizikos dėsnių ignoravimas. Nors jie veikia vienodai visus eismo dalyvius nepriklausomai nuo įsigytos technikos pagal piniginės storį...

x

x portretas
o kada auklės priedurnius, kurių klynabirbių griausmas 10 kartų viršyja leistinas normas ???
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių