Quantcast

Kauno policija – apie praėjusių metų rezultatus, nusikaltimų tendencijas, kryptis

  • Teksto dydis:

Vasario 24 d. naujajame Kauno policijos pastate, Radvilėnų pl., surengtas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Kauno apskr. VPK) policijos ataskaitinis susirinkimas. Jame buvo apžvelgti ne tik praėjusių metų rezultatai, tendencijos ar pasiekimai, tačiau pristatytos ir kryptys, į kurias Kauno apskrities policija orientuosis šiais metais.

Nusikalstamų veikų mažiau, jų ištyrimų – daugiau

Kaip rašoma pranešime, praėjusiais metais Kauno apskr. VPK orientavosi į sunkių ir labai sunkių nusikaltimų tyrimą; vagysčių iš/nuo automobilių užkardymą bei tyrimą; ekonominių nusikaltimų kontrolę ir prevenciją; greitesnį ir operatyvesnį reagavimą; aktyvų eismo kultūros formavimą; darbo kokybę bei dėmesį darbuotojams. Jeigu užregistruotų nusikalstamų veikų skaičius sumažėjo 14 proc., tai ištyrimo rodiklis padidėjo nuo 61,6 proc. iki 64,5 proc. „Jau ne vienerius metus stebime, jog nusikalstamų veikų mūsų apskrityje mažėja, o ištyrimas didėja. Pernai registruotų nusikalstamų veikų skaičius – 4017. Kasmet jų mažėja 2-3 šimtais“, – pridūrė Kauno apskr. VPK viršininkas Mindaugas Baršys.

2021 m. dominuojančiomis nusikalstamomis veikomis išliko vagystės, smurtas, sukčiavimai, eismo įvykiai ir neblaivūs vairuotojai bei narkotinių medžiagų turėjimas. 2020 m. į šį „penketuką“ nepateko tik narkotinių medžiagų turėjimas. Tą vietą užėmė turto sunaikinimas, sugadinimas. „Kalbant apie sunkius ir labai sunkius nusikaltimus turime dar vieną svarbų „penketuką“, kurį sudaro: narkotinių medžiagų platinimas, sukčiavimai ir vagystės stambiu mastu, turto pasisavinimo atvejai bei sunkūs sveikatos sutrikdymai. Pernai tokių nusikaltimų registruota 6 proc. daugiau. Tačiau nors jų ir daugėjo, mūsų pareigūnams ištirti juos sekėsi geriau ir pasiekėme geriausią ištyrimo rodiklį pastarąjį penkmetį – praktiškai 78 proc.“, – dėstė Kauno apskr. VPK viršininkas M. Baršys.

Tą patvirtino ir Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Gintautas Žukauskas. Jis pasakojo, jog pernai valdyba tyrė 11 nužudymų, kuriuos visus pavyko sėkmingai ištirti, ir tai buvo beveik perpus mažesnis skaičius nei prieš tai buvusiais metais. „Vienas įsimintiniausių įvykių, kuris, manau, ne tik Kauną, bet ir visą Lietuvą sukrėtė – netikėtai vienas po kito pasipylę apsinuodijimo alkoholiu atvejai, pareikalavę 21 asmens mirties. Atlikus begalę ikiteisminio tyrimo veiksmų, įvykdžius per 7 dešimtis kratų, suradome didelius kiekius etilo alkoholio, jų mišinių bei skiedinių. Nors dėl itin didelės tyrimo apimties dirbame su šiuo tyrimu ir šiais metais, tačiau jau galime nuraminti visuomenę – nustatėme ir įtarimus dėl neatsargaus gyvybės atėmimo pareiškėme net 4 asmenims“, – kalbėjo G. Žukauskas.

Praėjusiais metais beveik trečdaliu sumažėjo ir smurto artimoje aplinkoje atvejų (nuo 1245 iki 874). Nors, anot M. Baršio, šių nusikalstamų veikų mažėjimas fiksuojamas jau penkerius metus iš eilės – nežadama sustoti, policijos pareigūnai ir toliau ieško ir ieškos būdų, kaip kartu su kitų institucijų pagalba, šią nusikalstamą veiką žaboti.

Didžiausiu galvos skausmu išlieka vagystės, narkotikai, nedrausmingi vairuotojai

2021 m. registruota ir beveik 20 proc. mažiau vagysčių iš/nuo automobilių. Didžiausias tokių vagysčių mažėjimas fiksuotas Dainavos ir Nemuno PK teritorijose bei Kauno rajone. Tačiau tuo pasidžiaugti gali ne visi komisariatai, nežymus didėjimas fiksuotas Jonavos r., o beveik trečdaliu tokių vagysčių padidėjo Kėdainių r. Ir nors šiais metais tokių vagysčių ištyrimas padidėjęs 4 proc. ir jau siekė 13,1 proc., deja, pareigūnų pačių netenkina, kad ištiriama kas 7-8 vagystė iš/nuo automobilio. Ir nors proaktyvūs policijos veiksmai – darbas naktimis bei kompleksinis požiūris, anot Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininko Aleksej Gubenko, prisidėjo prie tokių vagysčių mažėjimo, tačiau didelė transporto priemonių dalių paklausa ir gerai neapšviestos vietos, vaizdo stebėjimo kamerų ir signalizacijos nebuvimas, neleidžia pažaboti šios nusikalstamos veikos. Taip pat  A. Gubenko pasidžiaugė praėjusių metų iniciatyva – akcija-konkursu „Saugus kiemas“. Jo metu gyventojai patys prisidėjo prie savo kiemų saugumo kūrimo, diegdami įvairias saugos priemones.

Jei 2020 m. fiksuota maždaug 450 veikų, susijusių su neteisėtu disponavimu narkotinės medžiagomis, tai praėjusiais metais šis skaičius išaugo iki beveik 600. Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas Darius Urbšys pasakojo, jog vien praėjusiais metais apskrities pareigūnai pažabojo 12 narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo taškų. Praėjusiais metais „iš rinkos“ daugiausia išimta kanapių ir jų dalių, amfetamino ir kokaino – šios tendencijos nekinta jau keletą metų. Susirūpinimą kelia tai, kad išimamų medžiagų kiekis didėja.

Nors žuvusiųjų eismo įvykiuose skaičius sumažėjo beveik trečdaliu, tačiau neramina padidėję eismo įvykių (+14 proc.) ir sužeistųjų (+15 proc.) skaičiai. Kauno apskrities policijos pareigūnų užfiksuotų pavojingiausių Kelių eismo taisyklių pažeidimų skaičius nuo 19 išaugo iki beveik 25 tūkst. Kauno apskrityje 2021 m. už įvairiausius Kelių eismo taisyklių pažeidimus išrašyta daugiau nei 45 tūkst. protokolų. Opia problema išlieka ir greičio viršijimas. Mobiliaisiais greičio matavimo prietaisais fiksuota 40 tūkst. greičio viršytojų – beveik ketvirtadalis užfiksuotųjų visoje Lietuvoje. Deja, tačiau pastebimas ir neblaivių vairuotojų skaičiaus augimas.

Svarbiausiu policijos uždaviniu išlieka pagalba žmonėms

Policijos pareigūnai susidūrė ir su jokiuose uždaviniuose ar veiklos planuose nenumatytais iššūkiais, vienas jų – migrantų krizė. „Lietuvą persmelkusi migrantų krizė tapo vienu didžiausių iššūkių ir mūsų apskrities pareigūnams. Nuolatinis darbas šiame pabėgėlių priėmimo centre, nuolatinis pajėgų siuntimas pasienio apsaugos stiprinimui įnešė naujų, lig tol neturėtų funkcijų, kurios čia ir dabar vertė perorientuoti pajėgas“, – kalbėjo Patrulių rinktinės vadas Mindaugas Kairys.

Kaip rašoma pranešime, Kauno apskr. VPK ir toliau ruošiasi dirbti dėl savo apskrities gyventojų. Juk svarbiausias policijos uždavinys – pagalba žmogui. Šįmet didesnį dėmesį numatyta skirti aštuonioms kryptims: sunkių ir labai sunkių nusikaltimų ištyrimui; turtinių nusikalstamų veikų ir kitų teisės pažeidimų ištyrimui ir prevencijai; pirminės medžiagos surinkimo kokybei; eismo saugumo užtikrinimui; sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo kontrolei; efektyvesniam policijos pajėgų valdymui; struktūrinių pokyčių organizavimui bei aktyviai prevencinei veiklai – nepilnamečių nusikalstamumo mažinimui. Reguliariai vykdant kontrolę tikimasi sumažinti pranešimų tose vietose, kuriose dominuoja įvairūs teisės pažeidimai. Susitikime dalyvavęs Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius pasidžiaugė, jog kartu su Kauno apskr. VPK 2021 metais baigta daugiau nei 15 tūkst. ikiteisminių tyrimų.

Veiklos pristatyme nuotoliniu būdu dalyvavęs Generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Tamulevičius pristatė ateities vizijas ir dėkojo kolektyvui. „Noriu padėkoti už praėjusių metų darbus ir rezultatus. Net neabejoju, kad įgyvendinsite ir šiais metais išsikeltus tikslus. Deja, reaguojant į šiandienines aktualijas, negaliu pasakyti, jog mūsų laukia lengvesni metai“, – kalbėjo S. Tamulevičius. Jam antrino ir Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovė Roma Katinienė, kad pareigūnų laukia visapusiškai nelengvi metai, kurias lydės ir pokyčiai pačioje policijos sistemoje. Ji ramino, kad profesinė sąjunga ir toliau kels klausimus, diskutuos ir ieškos geriausių sprendimų, atliepiančių pačių pareigūnų ir darbuotojų lūkesčius.

Dėkodamas savivaldybių vadovybėms, profesinėms sąjungoms, kitoms institucijoms ir socialiniams partneriams, didžiausią padėką M. Baršys reiškė pareigūnams, kurie ir prisidėjo prie  saugesnės Kauno apskrities.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuskaltimų išaiškinimą

Nuskaltimų išaiškinimą portretas
turite omenyje ,už kaukių nedevėjimą išrašyti štrafai?

Feldfebelis Otto

Feldfebelis Otto portretas
Vienintelė sumažėjimo priežastis- nusikaltimų neregistravimas arba nurašymas per pažymas, nepriimant realaus sprendimo. O visa kita, ką jie čia pasakoja- makaronų fabrikas.

Donatas

Donatas portretas
Kalbant apie kontrabandiniu cigareciu ir pilstuko prekiavimo taskus tai visiskai niekas nepasikeite ir esu tikras jog tendensijos tokios kad niekas nepasikeis ir ateitije!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių