Quantcast

Kauno parkuose svečiuojasi muzika

Gegužės mėnesį turėjusi įvykti jubiliejinė penkioliktoji Gatvės muzikos diena į Lietuvos miestus atėjo liepos vidurio šeštadienį. Kaune ši šventė buvo minima Kalniečių parke bei Čečėnijos aikštėje.

Šių metų Gatvės muzikos dienos tema – gimė garsas. „Norime garsiai paminėti tą muzikos užgimimą ir toliau auginti jaunąsias muzikantų kartas, kuriems ši šventė neretai – pirmas žingsnis profesionalios karjeros link“, – temos pasirinkimo idėją minėjo renginio organizatorė Viktorija Mamontovaitė.

10 valandų trukęs renginys prasidėjo šeštadienio vidurdienį. Čėčėnijos aikštėje įsitaisęs Kauno miesto muziejus kvietė žaisti, t.y. pamėginti pačiam susikurti savo muziką. Viskas labai paprasta: imi tam tikros spalvos kaladėlę ir dedi ant aktyvaus paviršiaus. Skamba – būgnų partija. Kita kaladėlė gali būti balsas ar klavišiniai. Taip eksperimentuojant, dedant kaladėlę po kaladėlės gali atsirinkti tavo ausiai mielą gabaliuką.

Kalniečių parko medžių pavėsyje liaudies muzikos ansamblis iš Vandžiogalos praeivius vertė sustoti nuotaikingais muzikos garsais. Pernai Prezidentūros kiemelyje grojęs kolektyvas nenusimena naujai parinkta vieta Kalniečių parke.

„Senamiestyje būtų smagiau, bet Vilniaus gatvėje remontas, Laisvės alėjoje nežinau dėl kokių priežasčių neorganizavo. Spėliojome ar iš vis bus žiūrovų. Yra nors šiek tiek, vis ne sau grojame”, - juokavo kolektyvo vadovas Andrius Morkūnas.

Gatvės muzikos diena žavi ne tik tuo, kad čia save gali parodyti visai žali muzikantai. Žiūrovai taip pat turi išskirtinę galimybę prieiti pabendrauti su muzikuojančiais. Štai kaunietė Ilona, pasinaudojusi pauzele kol kalbėjomės su vadovu, jau tarėsi su muzikantais kokiu instrumentu jie rekomenduotų  jos sūnų uždegti meile muzikai.

„Mes čia netoli gyvename. Dažnai ateiname į Kalniečių parką pasivaikščioti, bet pirmą kartą čia girdžiu skambant liaudišką muziką. Nežinojome apie tai, kad čia vyks Gatvės muzikos diena. Taip smagu”, - pagal melodiją lingavo laikydama sūnaus ranką.

Kiek tolėliau, einant pagrindiniu Kalniečių parko keliu ausį kuteno gitaros garsai. Jaunutė atlikėja Kamilė pirmą kartą užsiregistravo groti Gatvės muzikos dienoje. „Nors groju 13 metų, tačiau tik dabar pajutau, kad jau subrendau viešam pasirodymui, o ir šiaip vasarą nelabai yra ką veikti. Savarankiškai išmokau groti bosine gitara, būgnais, dainuoju. Gal kitąmet pasirodysiu dainuodama”, - tylant plojimams pasakojo Kamilė.

Savo pasirodymą mergina vertino kritiškai – pirmas blynas prisvilo. Karšta, pirštai šlapi, tad buvo klaidų. Kamilė neslėpė nusistebėjimo, kad kai atėjo prieš vidurdienį, parkas buvo visiškai tuščias ir jokios užuominos, kad čia vyks Gatvės muzikos diena.

„Lietuvoje apskritai labiau reikėtų gatvės kultūrą kultivuoti. Pavyzdžiui Amerikoje ji labai gaji. Kaunui tai labai praverstų, nes miestas bus kultūros sostinė, tai reikia parodyti tą kultūrą”, - svarstė Kamilė.

Ir nors vidudienio muzika nepaskandino Kalniečių parko muzikos garsuose, tačiau Gatvės muzikos dienos savanoriai patikino, kad tai vienas, tai kitas muzikantas ar grupė parko lankytojams gros per visą dieną.

Gatvės muzikos dieną visi mokantys ir norintys ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse išeina groti į gatves, skverus, aikštes ar net viešajame transporte. Ir visai nesvarbu, ar esi profesionalus muzikantas, ar mėgėjas. Visai nesvarbu ir tai, kokį muzikos žanrą groja.

Gatvės muzikos tradicija Lietuvoje prasidėjo 2007 metais. Šios idėjos autorius muzikantas Andrius Mamontovas tada savo draugams išsiuntė elektroninį laišką ir pakvietė išeiti groti į sostinės gatves.

Nuo to laiko idėja taip išpopuliarėjo, kad tapo ne tik visos Lietuvos miestų gatves muzikos garsais užliejančia švente, bet jau ir tarptautine tradicija. Muzikantai visą dieną koncertuoja įvairiose miesto vietose, o vėliau kartu su šventės žiūrovais kuria improvizuotą mušamųjų eiseną „Drum2gether”.

Kelerius metus Kaune Gatvės muzikos diena vyko per miesto gimtadienio šventę. Neabejotinai Gatvės muzikos dienos dalyviai bendrą šventės šurmulį gerokai padidindavo, tik vargu ar mažiau į šios dienos tradiciją įsigilinę išskyrė muzikantus esant atskiros šventės dalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ei daykit isvadas

Ei daykit isvadas portretas
Mažai klausytojų nes maža reklama reikėjo parkuose skelbimus pakabinti o ne tik portale paskelbti..

Šlovė atradėjams

Šlovė atradėjams portretas
Ačiū mamutovams kad atradę muziką jie ja pasidalino su vietiniais.

Siaip

Siaip portretas
Reiks nuvaryt.ten mergos tik su triusikais laksto.o aikstes pavadinima tai gal pakeiskit i kokio bangladeso ar afganistano
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių