Quantcast

Kauno mugėje – aukcionas ir koncertas Ukrainai

Savaitgalį į Laisvės alėją vilioja pavasarinė mugė. Dalyviai paruošė rankų darbo dirbinių, stalus nuklojo įvairiomis išskirtinėmis gėrybėmis. Tačiau šiemet mugėje dar vienas akcentas – parama nuo karo kenčiančiai Ukrainai.

Kitokia parama

Kauno mugėje surengtos net kelios Ukrainą palaikančios akcijos, kurių metu prašoma aukoti ir taip prisidėti, kad tiek nuo karo bėgančių, tiek Ukrainoje likusių žmonių gyvenimai bent truputį pagerėtų.

Mugės organizatoriai pakvietė tautodailininkus, amatininkus ir kitus dalyvius paaukoti tai, ką gali. Vieni paaukojo žaislus, kiti – pačių gamintus skanėstus. Vienas egzotiškiausių daiktų, pakliuvusių į aukcioną, odinis rimbas.

Šeštadienį visus paaukotus daiktus mugės lankytojai galėjo įsigyti aukciono būdu. Pradžioje kiek nedrąsiai kauniečiai stebėjo, kaip vedėjas stengiasi parduoti pirmąsias prekes. Keli iš pradžių net nebandė varžytis dėl siūlomo daikto ir iš karto į aukų dėžutę įmetė pinigų. Žinoma, toks poelgis neliko nepastebėtas renginio vedėjo ir šis aukotojams įteikė simbolinę dovanėlę – Kauno mugės medalį.

Niekam nesusidomėjus skarele, ant aukciono prekystalio vedėjas padėjo dėžutėje supakuotus medžiaginius žaislus. Dėl lėlyčių prasidėjo ir pirmosios tikros varžytuvės. Pradinė kaina – euras. Netrukus kaina pakilo iki 5 eurų, kitas vyras pasiūlė 7. Pirmasis nenusileido ir kainą pakėlė dar euru. Daugiau norinčių įsigyti šias rankų darbo lėles neatsirado, tad jos atiteko aukciono dalyviui. Žinoma, pinigus kaunietis turėjo įmesti į specialiai paramai skirtą aukų dėžę.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

„Dar nežinau, kur panaudosiu, bet, matyt, padovanosiu kam nors, o gal dukrai nuvešiu. Šiaip esu išlaidus, todėl daug pinigų nepasiėmiau ir kainą kėliau tiek, kiek galėjau sumokėti. Manau, kad tokie žaislai galėtų būti verti apie 30 eurų, tai suprantu, kad tie 8 eurai yra lašas. Bet žaislai tikrai gražūs“, – kalbėjo tik ką aukcioną laimėjęs Gintaras.

Mugės organizatoriai tikino, kad aukcionas – puiki galimybė ne tik įsigyti išskirtinius daiktus, bet taip pat ir prisidėti prie kilnaus tikslo. Varžytuvės į aukojimo procesą įtraukia ir azarto, ir pramogos elementus, tad viliamasi, jog visi suaukoti daiktai bus parduoti, o aukciono dalyviai turės smagų laiką.

Širdį gydanti muzika

Dar viena aukų dėžutė lankytojus pasitinka prie miesto savivaldybės, kur įrengta scena. Ant jos šeštadienį žengia žinomi Lietuvos atlikėjai, dovanoja širdį šildančią muziką, o už suteiktas emocijas kviečia taip pat aukoti Ukrainos žmonėms.

Kauno mugės organizatoriai vardijo, jog šeštadienį į sceną lips daugiau nei 30 atlikėjų, kurie jau gerai žinomi lietuviškai publikai, nes dalis jų jau turi solidų dainavimo patirties kraitį, kiti veidai matyti įvairiuose dainų projektuose.

Muzika gali vienyti. Muzika gali padėti kovoti ir būti stipriems ypač tokiu sunkiu laikotarpiu.

„Kauno diena“ mugėje prieš koncertą sutiko ir „X faktoriaus“ dalyvę Airidiją, kuri neslėpė jaudulio, nes visas šeštadieninis koncertas turi svarbią misiją – surinkti kuo daugiau pinigų nuo karo kenčiančios šalies žmonėms, o kartu ir padėti nurimti tiems, kurie nėra abejingi kitų žmonių skausmui.

„Muzika gali vienyti. Muzika gali padėti kovoti ir būti stipriems ypač tokiu sunkiu laikotarpiu. Meilę Ukrainai galima skirti ne tik parama: materialiais ar dvasiniais būdais, tačiau ir žodžiu, ar tiksliau – muzikiniu žodžiu“, – kalbėjo Airidija.

Kauno mugėje koncertuoti sutiko Clara Giambino, Eglė Jakštytė-Eley, Justinas Lapatinskas, Otreya, Eglė Jurgaitytė, Geleibra, Jovita, Kristina Jurevičiūtė, Augustė Žičkutė, Gabija Petrauskaitė, Mr. Jumbo, Justė Šimkutė, kiti TV projekto „X faktorius“ dalyviai – Nojus ir Luka. Grupės „Strings Of Earth Orchestra“, „The Road Band“, „Nika Ganga“, „Ossastorium“, „I Am Above“, „Mėnulio Fazė“, atlikėjas Giedrius Leškevičius su grupe, didžėjų mokyklos „Sonus akademija“ atstovai.

Visi pasirodys neatlygintinai. Organizatoriai pažymėjo, kad muzika skambės visomis Kauno mugės dienomis. Laisvės alėjoje pasirodymus rengs ir muzikantai iš Ukrainos, pavyzdžiui, dainininkė Olena Enko ir kt.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Akys raibsta nuo gausos

Įpusėjus šeštadieniui į Laisvės alėją suplūdo kauniečiai. Vieni stabtelėjo prie porceliano ir grožėjosi šviesiais raštais, kiti jau spėjo pasimatuoti ir rankų darbo skrybėlaites ar pasimaivyti prieš veidrodį su išskirtiniais auskarais, dekoruotais akmeninėmis akutėmis.

Unikalių prekių pasirinkimas Kauno mugėje iš ties gausus. Registravosi net 400 dalyvių. Prekeiviai pripažino, kad ilgai ruošėsi mugei, mezgė, kepė, drožė tam, jog šventės lankytojus galėtų nustebinti. Štai viena moteris kvietė paragauti šilkinės košės ir taip pastiprinti jėgas, kad jų užtektų visus mugės prekystalius apeiti. Su ja konkuravo ir šašlykų kvapas, o kokia mugė be riestainių ir naminio alaus.

Keliaudami toliau Laisvės alėja, sutikome ir mažiausią dalyvį, kurio akys spindėjo, nes rankose laikė spalvotą ledinuką ant pagaliuko. Tačiau užsižiopsojęs į praeivius saldainį pametė ir pradėjo ašaros riedėt it pupos. Tėveliams teko mažąjį smaližių pavaišinti dar vienu skanumynu, kad tik šventė nebūtų sugadinta.

Dizaino sektoriuje kauniečius viliojo nematytos sagės, vienetiniai drabužiai bei aksesuarai. Paėjėjus tolėliau pasitinka ir verbos, kurias pynusi močiutė šypsojosi taip pat skaisčiai kaip ir verbą puošiančios laukų gėlės. Už kelių prekystalių medinius šaukštus praeiviams siūlė pusamžis, o dar toliau kauniečių dėmesį patraukė ir folkloro ansamblis, mugei pridavęs tradicijų prieskonių.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

Vietą Kauno mugėje atrado net ir šuo Kudlius. Jis atkeliavo iš prieglaudos. Prierašas skelbė, kad jis labai mėgsta būti glostomas. Tad mugės lankytojai galėjo ne tik pasvarstyti apie tai, jog į namus verta parsivežti ir beglobiuką, bet taip pat galėjo paremti ir pačią prieglaudą, kad Kudliaus likimo draugai galėtų gauti skanesnį kąsnelį ar šiltą guolį.

Nemažos eilės tįso prie sodinukų. Čia sutikti kauniečiai tikino, kad pats laikas šiltnamiuose sodinti pirmąsias sodo gėrybes. Taip pat norisi praturtinti turimą sodą ir naujais vaiskrūmiais, todėl ir atvykę į mugę ko nors išskirtinio paieškoti.


Šiame straipsnyje: Kauno mugėmugėPavasaris 2022

NAUJAUSI KOMENTARAI

To dar klausimas

To dar klausimas portretas
Rusija, kuri ir pradėjo karą prieš Ukrainą 2022 m., kažkaip labai patogiai komentare nėra minima. Nes geriau atrodo teiginys, kad ukrainiečiai neva žudė savus? Toks teiginys, beje, buvo paneigtas daugybę kartų. Baikite skleisti dezinformaciją.

kodėl gi ne, bet........

kodėl gi ne, bet........ portretas
Karas yra žiauru, bet kur anksčiau visi aukų rinkėjai buvo? Juk karas ten 2014 metais prasidėjp, apie tai knygos parašytos, o prancūzė karo korespondentė ir režisierė Anne Laure Bonnell filmą sukūrė kurį uždraudė "demokratija", bet vis tiek rasti galima. O dabar yra straipsniai ir interviu su ja " War correspondent of a French channel: I’m sorry to shock the followers, but the truth is that the Ukrainian forces are bombing their own people". Ir labai siutina, kad mūsų vienų vartų žiniasklaida jiems įbruktą dūdelę pūčia be paliovos, bet apie 8 metus trūkusį karą nei cypt. Blogai, nes tiesos paieškos yra žurnalistų pareiga.

na

na portretas
jau viena prisiėmė bobutė graudžiai ašaras braukia...ištisai šokinėja..o jie televizorių tik žiūri..aukokit aukokit...tuoj visi rusiškai kalbėsim...aš tai į galvoju, kad pats laikas Ukrainiečių kursus bagti...nes pas mus dabar tik kepkite pyragus ukrainietiškus, virkite sriubas ukrainietiškas...renkitės ukrainietiškai..savas lietuvis ką jau čia kalbėt...vis aukokit ir aukokit butus užleiskit, rūbus atiduokit...lai pešasi kaip rašė renkančios aukas organizacijos...perdėtas rašymas perdėta pagalba ...grynas galvos skausmas nuo propogandos...čia tas pats kaip su korona - dūrina žmones.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių