Quantcast

Kauno mokytojams – išskirtinis valstybės ir miesto įvertinimas

  • Teksto dydis:

Kaunas gali didžiuotis – šiemet 7 miesto pedagogai pastebėti ir įvertinti už nuopelnus bei pasiekimus švietime. Minint Tarptautinę mokytojų dieną, valstybės mastu apdovanotos dvi miesto pedagogės: lopšelio-darželio „Vaivorykštė“ meninio ugdymo mokytoja-ekspertė Joana Tėvelytė bei M. Mažvydo progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja-ekspertė Auksė Pukinskienė. Kauno mero padėkomis ir padidintomis premijomis bus apdovanoti dar penki pedagogai.

Pripažinimas šalies mastu

„Mokytojas – daugiau nei profesija. Tai pašaukimas, padedantis auginti laimingus vaikus, kurie patys vieną dieną taps ateities kūrėjais. Tik atsidavusių pedagogų dėka Kauno švietimo sistema kasmet tobulėja ir išlieka lyderiaujanti. Didžiuojamės, kad tai pastebima ne tik miesto, bet ir šalies lygiu“, – sakė Kauno miesto savivaldybės tarybos Švietimo ir kultūros komiteto pirmininkė Jūratė Elena Norvaišienė.

Spalio 5-ąją – Tarptautinę mokytojų dieną – Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje apdovanoti penki Lietuvos metų mokytojai. Jų gretose – dvi Kauno miesto pedagogės.

Geriausiomis šalies mokytojomis pripažintos lopšelio-darželio „Vaivorykštė“ meninio ugdymo mokytoja-ekspertė Joana Tėvelytė bei Martyno Mažvydo progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja-ekspertė Auksė Pukinskienė.

Laureatams įteiktos 5 tūkst. eurų premijos.

BNS nuotr.

Didžiausias dėmesys – kūrybiškumui

„Tai patvirtinimas, kad mano požiūris į pedagogiką ir pasirinkti metodai yra tinkami auginant būsimus menininkus, filosofus bei mokslininkus. Tuo pačiu ir įpareigojimas stengtis toliau pasitinkant iššūkius, buriant vaikus kūrybai. Esu dėkinga visai bendruomenei, o ypač įstaigos vadovei, kuri manimi pasitikėjo ir suteikė tam erdvę“, – kalbėjo dailės mokytoja Joana Tėvelytė.

Pasak jos, norint visapusiškai ugdyti laimingus vaikus, būtina skirti didelį dėmesį jų socialiniam ir emociniam intelektui, individualumo skatinimui, idėjų ir kūrybiškumo laisvei. Tokioje aplinkoje mažieji kauniečiai auga drąsūs, nebijantys „fantazuoti“ ir norintys mokytis. Sukaupta gerąja patirtimi pedagogė dalinasi su kolegomis iš visos Lietuvos bei užsienio.

Lopšelyje-darželyje „Vaivorykštė“ užsiėmimuose mokytoja taiko įtraukiojo ugdymo principus, meno terapiją. Bene populiariausia veikla – drauge su vaikais kuriami animaciniai filmukai. Jie „gimsta“ per įvairius lipdymo ir žaidimo metodus. Mažųjų kauniečių darbai pristatomi įvairiuose projektuose, tarptautinėje „eTwinning“ platformoje.

Itin aktuali ir mokytojos sukurta programa, skirta kalbos ar komunikacijos sutrikimų turinčių vaikų mokymui. Ja naudojasi logopedai, meninio ugdymo bei grupių mokytojai. Metodika pasitelkiama ir ugdant mažuosius ukrainiečius.

Į priekį veda pašaukimas

Martyno Mažvydo progimnazijos lietuvių kalbos mokytojos-ekspertės Auksės Pukinskienės nuveiktų darbų sąraše – 18 mokomųjų leidinių moksleiviams, nesuskaičiuojamas kiekis paskaitų, seminarų ir įvairių testų. Pedagogė garsėja ir dėl integruotų pamokų netradicinėse erdvėse – muziejuose, išvykose, teatruose. Taip pat mokymo procese naudojamų vizualių ir neuroedukacinių užduočių.

„Lietuvos metų mokytojo įvertinimas – ilgo, nuoseklaus ir kantraus darbo vaisius. Man gera ugdyti vaikų skaitymo, rašymo ir kalbėjimo gebėjimus. Tikiu, kad suvokiantis, ką skaito, žmogus yra pilnavertis ateities kūrėjas.

Dirbame ne dėl premijos ar apdovanojimo, o iš pašaukimo, tačiau toks įvertinimas – reikšmingiausias kiekvieno pedagogo gyvenime. Tai kaip „Oskaras“ aktoriui, Nobelio premija mokslininkui ar „Grammy“ apdovanojimas dainininkui“, – džiaugėsi A. Pukinskienė.

Lietuvos metų mokytojo įvertinimas – ilgo, nuoseklaus ir kantraus darbo vaisius.

Pasak laureatės, šis pripažinimas nebūtų įmanomas be stiprios palaikymo komandos. Ji dėkojo progimnazijos bendruomenei, mokiniams, įstaigos direktorei bei savivaldybės administracijai.

Pasveikins miesto švietėjus

Daugiau kaip dešimtmetį Kaunas tęsia tradiciją simboliškai nusilenkti miesto pedagogams. Spalio 13-ąją organizuojamas Mokytojų dienos koncertas „Žalgirio“ arenoje.

Renginyje vyks ir Kauno Metų mokytojų apdovanojimai – už praktinius nuopelnus, aktyvumą, kūrybiškumą darbe, naujų metodų diegimą, aukštus savo profesinius pasiekimus bei mokinių rezultatus.

2022-ųjų laureatai: Kauno 1-osios muzikos mokyklos fortepijono mokytoja Edita Matulionienė, Šv. Roko mokyklos dailės mokytoja Gražvyda Andrijauskaitė, S. Daukanto progimnazijos informacinių technologijų mokytojas Fernando Antunez Cid, lopšelio-darželio, „Vaikystė“ ikimokyklinio ugdymo pedagogė Edita Martinkėnienė, KTU inžinerijos licėjaus matematikos mokytoja Vilija Dabrišienė.

Visiems penkiems Metų mokytojams bus įteiktos po 3 tūkst. eurų siekiančios premijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andrėja

Andrėja portretas
Kiti asmenys gali dalyvauti šiame koncerte?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių