Quantcast

Kauno „Mokslo sala“: pradėtas investicinis planas, paskelbtas idėjų konkursas

  • Teksto dydis:

Kaune per kelerius metus iškilti turinčiam mokslo ir technologijų populiarinimo centrui „Mokslo sala“ pradėtas rengti investicinis planas, taip pat oficialiai paskelbtas architektūrinis idėjų konkursas, kurio sąlygas rengė tarptautiniai ekspertai.

Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos paskelbtame konkurse nurodoma, kad siekiama išrinkti geriausius projektus, siūlančius centro architektūrinę koncepciją, urbanistinės integracijos planą, numatantį vietą, kur Nemuno saloje galėtų įsikurti naujasis centras.

Trim pirmųjų vietų laimėtojams bus skirta po 15 tūkst. eurų, tačiau sąlygose nurodoma, kad konkurso laimėjimas savaime nereiškia, jog bus įgyvendintas pasiūlytas projektas.

Šio konkurso sąlygoms parengti savivaldybė pasisamdė „Malcolm Reading Consultants“ – tarptautinius konkursus rengiančią Didžiosios Britanijos konsultacinę firmą. Ji yra rengusi tarptautinius architektūrinius konkursus įvairiems muziejams, universitetų pastatams, bibliotekoms, tarp jų Guggenheimo muziejaus Helsinkyje, Gamtos istorijos muziejaus Londone, apdovanojimą pelniusio Didžiosios Britanijos paviljono „Expo 2010“ Šanchajuje. Ši firma taip pat organizavo mokslo muziejaus ir šiuolaikinio meno muziejaus konkursus Rygoje.

Savivaldybė tikisi, kad su tarptautiniais partneriais pavyks į konkursą pritraukti pasaulyje žinomų architektų. Pateiktas idėjas vertins devynių ekspertų grupė, į kurią be užsienio ekspertų taip pat įtraukta švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė bei Kauno tarybos narys Jonas Audėjaitis, architektas Audrius Ambrasas, Mokslo tarybos deleguotas atstovas Rolandas Maskoliūnas.

Savo pasiūlymus architektai galės teikti iki rugpjūčio 29 dienos.

Taip pat pradėtas rengti „Mokslo salos“ investicinis projektas – jis rengiamas pagal Kauno pateiktą pasiūlymą, o baigtas turėtų būti šių metų rudenį.

„Nepasakyčiau, kad tai yra galutinis projektas parengtas – vyksta darbai. (...) Čia yra pradinis projektas, kuris bus derinamas, tikriausiai tikslinamas, jis turi praeiti visas procedūras Europos Komisijoje, dėl valstybės pagalbos schemos“, – BNS sakė švietimo viceministrė S. Kauzonienė.

Kauno savivaldybė teikdama pasiūlymą skaičiavo, kad centras kainuos apie 23 mln. eurų. 17,5 mln. eurų atseitų centro statyba, pusę milijono – projektavimo ir parengiamieji darbai, 5 mln. eurų – ekspozicija.

Didžiąją šios sumos dalį savivaldybė teigia jau esanti užsitikrinusi, dalį jos tikimasi gauti iš valstybės investicijų programos. Pasak S. Kauzonienės, tokios galimybės yra visiškai realios.

Savivaldybė skaičiuoja, kad mokslo centrui pavyktų padengti nuo 80 iki 100 proc. metinių išlaikymo kaštų, didžiąją lėšų dalį gaunant iš parduodamų bilietų. Centro išlaikymas per metus kainuotų apie 2,5 mln. eurų.

Mokslo centro steigėjais būtų savivaldybė ir Švietimo ir mokslo ministerija, jos kartu turėtų 51 proc. sprendimo teisės. Dar 49 proc. sprendimo teisės valdytų penki Lietuvos universitetai.

Per metus į centrą tikimasi pritraukti 300 tūkst. lankytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
Kaunieciui. Apsirinkate. Paminkla sau pasistate konservatoriai ir jis stovi prie Kauno pilies,beje, uz nemenkus pinigus 500 tukst.litu (konteineris?!). Sito paminklo kaunieciai niekada neuzmirs - bukite tikri.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Užstatyti žaliąją miesto salą - prastas sumanymas. Sala praras savo išsskirtinumą, taps eilinė urbanizuota miesto zona. Susidaro įspūdis, jog dabartinė miesto valdžia statosi sau paminklą.

Kauniete

Kauniete portretas
Ausrine man asocijuojasi su SIMONKO motina PAVILIONIENE,
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių