Quantcast

Kauno moksleiviai – jaunųjų bendrovių lyderiai

Kvapiosios vonios bombos ir daugkartinio naudojimo bičių vaško drobelės Veršvų gimnazijos moksleiviams atnešė pergalę ir kelialapį į pasaulinę parodą Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Išsprogdins negatyvumą

Įvairiaspalvius karamele, levandomis ar citrinomis kvepiančius vonios burbulus, kurių apstu prekybos centruose, veikiausiai ne vienas bandėte, tačiau ar teko savo kūną merkti į vandenį, kuriame sproginėja kvapiosios "Tirpstančių emocijų" vonios bombos? Pagalvoję, kaip galėtų padėti karantino išvargintiems žmonės, Kauno Veršvų gimnazijos septintokai Kotryna Sinkevičiūtė, Guoda Agnietė Zagorskaitė, Amelija Stankevičiūtė ir Tonis Buiva nusprendė sukurti išskirtinių sprogstamųjų priemonių, kurios ištaškytų visas per pastaruosius metus susikaupusias blogas emocijas.

"Norėjosi kažko, kas praskaidrintų žmonių kasdienybę", – pasitarę tarpusavyje, o vėliau mintimis pasidaliję su klasės auklėtoja, gimnazistai užregistravo bendrovę.

Jau netrukus jaunųjų maksimalistų darbastalius nuklojo eterinių aliejų buteliukai, džiovinti žiedai ir kitos medžiagos, kurioms buvo lemta virsti drėkinančiais, kūno odą maitinančiais, nuostabų aromatą skleidžiančiais gaminiais.

Moksleivių kurtos vonios bombos yra skirtingų kvapų ir formų. Vienos jų primena cukruotus keksiukus, kitos – jūros išplautas kriaukles, trečios – saujoje suspaustus, tik ką nupjautoje pievoje išsivoliojusius rutuliukus. Skirtingos ir gaminių spalvos, išgautos naudojant natūralius dažus.

Bičių vaško drobelės yra draugiška alternatyva maistinei plėvelei, kurią žmonės naudoja norėdami uždengti vakarienės likučius ar ilgiau išsaugoti maistą šviežią.

"Receptūros neatskleisime, tik galime pasakyti, kad sudėtyje yra eterinių aliejų. Juos maišome drauge su sausomis ir šlapiomis medžiagomis, tada liejame į formas ir laukiame, kol sustings. Rezultatas – štai tokios vonios bombos", – pastarosios, anot jaunųjų išradėjų, raminamai veikia centrinę nervų sistemą, o odą padaro švelnią tarsi šilkas.

Sulaukė pagyrų

Kosmetikos priemonių reklamoje ne kartą girdėta frazė apie šilko efektą nėra jaukas prisivilioti kuo daugiau pirkėjų. Bendrovės "Tirpstančios emocijos" branduolys Kotryna, Guoda Agnietė, Amelija ir Tonis pasakojo, kad vonios bombos, kurioms gaminti naudojami tik ekologiški produktai, yra išties veiksmingos. Pabandžiusi vieną vonios bombų rinkinį, klientė, ilgą laiką besiskundusi jautria oda, netvėrė džiaugsmu, kad tai pirmosios priemonės, kurios jai tiko ir labai patiko. Produktą įvertino moksleivių artimieji, draugai ir, žinoma, patys išradėjai, vandenyje tirpdę brokuotus gaminius.

Supakuotos į kartonines dėžutes, kurių dugnas klotas drožlėmis, kvapiosios bombos parduodamos po keturis vienetus. Rinkinio kaina – 7 eurai. Papildomai įkainota siuntimo paslauga.

"Karantinas pakoregavo ne tik mūsų darbus, bet ir prekybą. Iš dalies ją perkėlėme į virtualiąją erdvę, nes negalėjome dalyvauti jokiose mugėse", – moksleiviai skaičiavo iki birželio pardavę apie penkiolika rinkinių.

Dar bemaž tiek pat gimnazistai tikisi parduoti mugėje, kuri už poros savaičių vyks Klaipėdoje.

Pavyko: moksleiviai džiaugėsi, kad jų kurtos vonios bombos tinka net žmonėms, kurių oda jautri. / Asmeninio archyvo nuotr.

Drobelė vietoj folijos

Kitas Veršvų gimnazijos ketvertas, susibūręs po bendrovės "Cotton bees" vėliava – Rimantė Škarnulytė, Saulė Marija Zagorskaitė, Erikas Sadauskas ir Airidas Darulis – nusprendė prisidėti prie planetos tausojimo, o sumuštinį, kuri dalis mūsų vis dar vynioja į maistinę plėvelę, apsukti daugkartine savo pačių rankomis kurta bičių vaško drobele.

"Kas tai?" – į nuostabą mano veide bendrovės "Cotton bees" prezidentė Rimantė reagavo su šypsena. Tai, kad žmonės menkai žino apie minėtą gaminį, parodė ir visuomenės apklausa. Tik labai maža dalis respondentų buvo girdėję apie bičių vaško drobeles ir tik vienetai jas buvo naudoję.

Todėl, prieš paleisdami jaunosios moksleivių bendrovės "Cotton bees" produktą į prekybą, kūrėjai pateikė išsamų jo pristatymą.

"Bičių vaško drobelės yra draugiška alternatyva maistinei plėvelei, kurią žmonės naudoja norėdami uždengti vakarienės likučius ar ilgiau išsaugoti maistą šviežią. Maistinė plėvelė, kaip žinote, yra neperdirbama, nekompostuojama ir suyra tik per šimtus metų. Ji yra viena iš dažniausių atliekų, patenkančių į vandenynus, ežerus ir artimiausią mūsų aplinką", – rinktis gamtai draugišką, jų rankomis kurtą gaminį kvietė bendrovės prezidentė Rimantė.

Išradėjai pasakojo, kad, naudojant jų drobeles, įvairūs kepiniai, sūriai, daržovės ir prieskoninės žolelės ilgiau išliks kvapnūs, nepraras drėgmės. Be to, drobelės pasižymi antibakterinėmis savybėmis, kurios užtikrina produkto šviežumą.

Draugiškos gamtai

Rimantė, Saulė Marija, Erikas ir Airidas sukūrė trijų skirtingų dydžių drobeles. Į didžiausią – 40 x 40 cm drąsiai įsuksite duonos kepalą, o mažiausia 20 x 20 cm drobele uždengsite stiklainį arba apgaubsite nedidelį avokadą ar papriką.

Panaudotas drobeles moksleiviai rekomenduoja plauti šaltu vandeniu, be jokių cheminių priemonių. Taip pat rekomenduoja vengti sąlyčio su aštriais virtuvės įrankiais ar šiurkščiomis kempinėmis. Tokia priežiūra daugkartine drobele leis pasidžiaugti ilgiau.

Naudojimas: padengta bičių vašku, medžiagos skiautė nuo rankų šilumos įgauna specifinę formą, kuri šaldytuve sustingsta. / Asmeninio archyvo nuotr.

"Daugkartinio naudojimo bičių vaško drobelės galioja iki metų arba tol, kol susidėvės, o kai susidėvi, jas galima kompostuoti. Taip jos nepaliks pėdsako žemėje", – Rimantė darsyk pabrėžė, kad ne tik jų kurtas gaminys, bet ir pakuotė prisideda prie tvarios aplinkos kūrimo.

Moksleiviai pasakojo, kad drobelėms gaminti reikalingo vaško jie įsigijo iš šalies bitininkų.

Medvilnės atraižas, kurioms buvo lemta keliauti į atliekų konteinerius, moksleiviams dovanojo kelios Kauno siuvyklos.

"Pradžioje norėjome pirkti medžiagą, bet tada pagalvojome priimti ekologiškesnį sprendimą. Siuvyklos juk išmeta daug nereikalingų atraižų! – Rimantė, Saulė Marija, Erikas ir Airidas džiaugėsi, kad į jų išsiųstą laišką siuvyklos reagavo geranoriškai. – Jei šiandien reikėtų pagaminti daugiau drobelių, yra dar ne viena siuvykla, kuri mums duotų medžiagų."

Pamiršo apie prizą

Tiek vienai, tiek kitai dar praėjusių metų rudenį įkurtai moksleivių bendrovei liko vos kelios gyvavimo savaitės. Tokia yra "Lietuvos Junior Achievement" programos "AcceleratorX", kurioje dalyvauja moksleiviai, sąlyga.

Minėta programa šalies moksleiviams suteikia realią verslo patirtį dar mokyklos suole. Spręsdami vietos problemą, atliepdami rinkos poreikį arba tiesiog testuodami savo idėjas, moksleiviai kuria skirtingus verslus ir skleidžia verslumo dvasią. Minėta programa nėra verslo simuliacija. Įkurdami jaunąją bendrovę mokiniai įgyvendina visą verslo valdymo ciklą – registruoja įmonę, sukaupia pradinį kapitalą, planuoja, analizuoja vartotojų poreikį, kuria savo paslaugą arba produktą ir jį parduoda, vykdo rinkodaros kampaniją, o po mokymosi proceso uždaro savo įmonę. Todėl birželio 21-ąją suskaičiavę pelną "Tirpstančios emocijos" ir "Cotton bees" praneš apie uždarymą. Tiesa, moksleiviai dėl to visai nesikremta. "Tirpstančių emocijų" prezidentė Kotryna jau galvoja apie ateinančius mokslo metus ir idėjas, kurias pristatys su nauja bendrove.

Norėjosi kažko, kas praskaidrintų žmonių kasdienybę.

"Kaip seksis, parodys laikas", – moksleivė juokavo, kad pastarasis, tikėtina, slinks labai lėtai. Taip esą būna, kai ko nors labai lauki, o laukti ko tikrai yra.

Iškovojusi pirmąją vietą 5–8 klasių kategorijoje, bendrovė "Tirpstančios emocijos" gavo kelialapį į pasaulinę parodą "Expo 2020 Dubai" Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) . 9–12 klasių kategorijoje pelnę sidabrą, tokį pat prizą gavo ir "Cotton bees". Kada tiksliai kauniečiai skris į valstybę Artimuosiuose Rytuose, nėra aišku, tačiau panašu, kad tai įvyks rudenį arba per žiemos atostogas.

"Sužinoję apie pergalę, auklėtiniai taip džiaugėsi, kad net pamiršo apie prizą. Kai sužinojo, koks jis, kelis kartus paklausė: auklėtoja, ar tikrai?" – septintokų auklėtoja Giedrė Juškevičienė pridūrė, kad, be kelionės, į JAE šioms dviem bendrovėms patikėta atstovauti mūsų šaliai birželio 29–liepos 15 d. vyksiančiame Lietuvos ir Europos Junior Achievement verslumo festivalyje "GEN-E 2021".

Įveikė konkurentus

Kaip pasakojo bendroves nugalėtojas kuravusi anglų kalbos mokytoja G.Juškevičienė ir verslumo-ekonomikos mokytojas Naglis Jonuška, "Lietuva Junior Achievement" programos "AcceleratorX" mestą iššūkį šiais mokslo metais priėmė beveik 1 tūkst. mokinių iš 102 šalies mokyklų. Jie įkūrė net 204 jaunąsias bendroves. Veršvų gimnazija pristatė tris.

"Mūsų mokykla yra orientuota į verslumo ugdymą, todėl kiekvienais metais turime mokinių, kurie dalyvauja jaunųjų bendrovių programoje, organizuojamoje ir kuruojamoje "Lietuva Junior Achievement". Paprastai rudenį mokiniai registruoja bendroves, po to per metus jie dalyvauja įvairiose mugėse, mokymuose, seminaruose. Ten pristato savo idėjas, rengia verslo planus", – įveikęs pirmą etapą, stipriausias bendrovių dešimtukas, anot N.Jonuškos, keliauja į antrą turą, kur pristato savo produktą ar paslaugą vertinimo komisijos nariams.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad šiemet Nacionalinio geriausių moksleivių verslų konkurso finalo nugalėtojomis tapo net dvi Veršvų gimnazijoje įkurtos jaunosios bendrovės.

Komanda: Rimantė, Saulė Marija, Erikas ir Airidas džiaugėsi verslumo ir ekonomikos mokytojo N.Jonuškos konsultacijomis. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pergalingi buvo ir praėję metai. Tiesa, tąsyk į gimnaziją atkeliavo vienas apdovanojimas.

Pasiektas tikslas

Mokyklos vadovas Žilvinas Damijonaitis džiaugėsi gimnazistų pasiekimais, tiesa, už rezultatus dėkojo ne sėkmei, o nuosekliam, ne vienus metus trunkančiam darbui.

Gimnazijos pasirinkta novatoriško verslumo ugdymo kryptis, anot direktoriaus, visus moksleivius – nuo pirmų iki dvyliktų klasių, įpareigoja per metus įgyvendinti bent vieną verslumo projektą ir pristatyti jį bendruomenei. Tokia veikla esą pastūmėjo link bendradarbiavimo su "Lietuva Junior Achievement" ir mokomųjų moksleivių bendrovių.

"Per keletą metus pasiekė štai tokį lygį – 5–8 klasių kategorijoje mūsų moksleiviai užėmė pirmą vietą, o vyresnių mokinių kategorijoje – antrą. Mokyklai labai smagu ir džiugu. Tai yra kryptingo darbo rezultatas. Jis neatsirado iš niekur. Metai iš metų dalyvaudami pasiekėme tai, ką buvome užsibrėžę. Jei kas nors ta mūsų savitumo idėja ir netikėjo,  dabar gali įsitikinti klydę, o ir mes patys turime kuo džiaugtis", – Ž.Damijonaitis neslėpė, kad dabar kartelė užkelta labai aukštai, o leisti jos žemyn nesinori.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sėkmės sėkmės

Sėkmės sėkmės  portretas
Šaunuoliai! Kurkit, fantazuoti, ieškokit! Tada ir jus supančių žmonių gyvenimas bus gražesnis. Gal jaunimo entuziazmas ir į Lietuvą atneš daugiau šviesos, padorumo.

manau

manau portretas
kad pats laikas butu uzsiimt kokiu rimtu darbu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių