Quantcast

Kauno miesto savivaldybės įmonės dirba efektyviau už Vilniaus

  • Teksto dydis:

Net 10 iš 11 Kauno miesto savivaldybės valdomų įmonių į biudžetą šiemet yra paskyrusios dividendus ir pelno įmokas, kurios siekė beveik 6 mln. eurų.

Tai yra didžiausia tarp Lietuvos savivaldybių uždirbta finansinė grąža. Šiuos duomenis atskleidžia naujausia Valdymo koordinavimo centro parengta 2018 m. Lietuvos savivaldybių valdomų įmonių (SVĮ) veiklos rezultatus apibendrinančioji ataskaita.

"Po 6 metų pertraukos sugrįžtame į nuodugnesnę Lietuvos SVĮ stebėseną. Pernai Vyriausybės suteikti įgaliojimai leido stebėti ir rinkti informaciją apie SVĮ veiklas, siekiant didesnio jų veiklos viešumo ir skaidrumo", – teigė Valdymo koordinavimo centro funkcijas atliekančios VšĮ "Stebėsenos ir prognozių agentūra" direktorius Vidas Danielius.

Pasak jo, didžiųjų Lietuvos miestų SVĮ iš esmės savo dydžiu ir veiklos apimtimis prilygsta valstybės valdomoms įmonėms.

"Todėl negalime į jas žiūrėti pro pirštus ir palikti tik savivaldybių priežiūrai. Tikimės, kad periodiškai rengiama SVĮ ataskaita taps papildomu įrankiu įmonių priežiūros ir gerojo valdymo principų diegimo procese, nes turime pripažinti, kad šioje srityje trūksta sistemiškumo, viešumo ir kontrolės mechanizmų", – teigė V.Danielius.

Šiemet dividendus ir pelno įmokas iš savo valdomų įmonių gavo mažiau nei pusė Lietuvos savivaldybių. Bendra SVĮ grąža savivaldybėms sumažėjo beveik trečdaliu (29,1 proc.) ir tesiekė 16 mln. eurų.

SVĮ pardavimo pajamos augo trečius metus iš eilės ir 2018 m. pasiekė 953,2 mln. eurų. Didžiausios įtakos tam turėjo šilumos tinklų sektoriaus pardavimo pajamų augimas.

Kauno miesto SVĮ pajamos išaugo 7 proc. – nuo 141,6 mln. eurų iki 151,6 mln. eurų. Labiausiai jas didino UAB "Kauno švara" – pajamos padidėjo 24,7 proc. – iki 21,4 mln. eurų. Taip nutiko dėl augusių bendrovės veiklos apimčių ir Kauno regiono atliekų tvarkymo centro padidinto atliekų tvarkymo mokesčio (šio mokesčio buvo surinkta 1,5 mln. eurų daugiau nei 2017 m.). Taip pat reikšmingos įtakos turėjo UAB "Kauno autobusai" pajamų augimas 7,3 proc. iki 29,1 mln. eurų dėl padidintų bilietų kainų bei išaugusios Kauno miesto savivaldybės kompensacijos už lengvatinius bilietus.

2018 m. Kauno miesto SVĮ uždirbta grynojo pelno suma, lyginant su 2017 m., sumažėjo 11 proc., ypač dėl 2,9 mln. eurų sumažėjusio AB "Kauno energija" grynojo pelno.

Iš vienuolikos Kauno miesto SVĮ tik vienintelė UAB "Kauno autobusai" į savivaldybės biudžetą šįmet nepaskyrė dividendų ir pelno įmokų.


Savivaldybės valdomų įmonių finansinė grąža

Vilniaus – 5,1 mln. eurų.

Kauno – 6 mln. eurų.

Klaipėdos – 1,3 mln. eurų.

Šiaulių – 0,2 mln. eurų.

Panevėžio – 0,8 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo jo

jo jo portretas
Krabas jau užsimanė ir Vilnių prisijungti ?

Nerijus

Nerijus portretas
Saunu pirmaujam
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių