Quantcast

Kauno miesto gimtadienis – visame mieste, šokėjai nepaisė net liūties

Saulėtas rytas, ankstyvi sveikinimai iš praskrendančių oro balionų ir daugybė į Kauno miesto gimtadienio šventės programą įtrauktų veiklų, iniciatyvų, išbarstytų per visą dieną ir per visą miestą. Žmonių Senamiestyje ir miesto centre buvo daugybė nepaisant nepalankių sinoptikų prognozių ir vis prapliupdavusio lietaus. 

Nuo ankstaus ryto

Startas – septintą valandą ryto su muzika ir oro balionais, pakilusiais iš Vienybės aikštės ir kitų miesto vietų.

Kol vieni kauniečiai, perpiet išsiruošę į miestą, nusitaikė į V.Putvinskio gatvės dienos žaidimą ir bandė gilintis į šios unikalios gatvės istoriją, pastatų architektūrą ir asmenybes, susijusias su šia gatve,  Vytauto Didžiojo karo muziejaus prieigose darbo ėmėsi LDK artilerijos korpuso kariai, dėvėję istorines uniformas.

Nuaidėjusios šventinės XVIII a. pabūklų salvės gimtadieninius sveikinimus garantuotai išnešiojo po visą miestą.

"Išėjome pasivaikščioti Aldoninių proga", – pasakojo vienos iš Kauno gimtadienio svečių kaunietės Aldona ir Irena. Moterys pasakojo veltui ieškojusios renginio programos, ji tiksli dėl koronaviruso pandemijos ribojimų nebuvo skelbiama, tad guodėsi, kad joms beliko vaikštinėti ir tikėtis sėkmės išvysti kokį nors šokėjų ar muzikantų pasirodymą.

"Pernai labai patiko orkestrai. Visi konkertai geri. Per karantiną pasiilgome bet kokių reginių ir pramogų. Norėtųsi ir mugių", – užsiminė Irena. 

Tačiau ne visi kauniečiai pasigedo tikslumo. Kai kurie atvirkščiai – vaikštinėjo ir mėgavosi tuo, ką pavykdavo užtikti, bei pačiu netikėtumo efektu. 

Muziejai jau aplankyti

Laisvės alėjoje tuo metu prasidėję  skaitymai „Pro atvirą langą“ vyko ne taip garsiai kaip nuaidėjo pabūklų salvės, bet taip pat sulaukė praeivių dėmesio.

Rinktinius 1931–1941 m. gegužės kultūros gyvenimo žurnalo „Naujoji Romuva“ tuometinių literatūrinių aktualijų tekstus pro Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos langą skaitė Nacionalinio Kauno dramos teatro aktoriai Motiejus Ivanauskas ir Martyna Gedvilaitė.

Šis renginys buvo vienas iš tų, kuriuos įsidėmėjo dvi kitos kaunietės. Jos džiaugėsi spėjusios užsiregistruoti ir sudalyvauti ekskursijoje „Bibliotekos lobynai“. Užsiminus apie kai kurių muziejų kvietimą šeštadienį apsilankyti nemokamai moterys sakė, kad muziejai jau visi spėti aplankyti dar gerokai iki miesto gimtadienio. 

"Matėme ir kad viktorinų mieste šiandien vyksta, bet rinkomės kitokias veiklas", – kalbėjo pašnekovės. 

35 m. santuokos jubiliejus

"Nenorėjome praleisti miesto gimtadienio šventės, nors šiųmetinės nepalyginsi su ankstesnėmis, kai susirinkdavo minios, būdavo grandioziniai koncertai", – konstatavo kauniečių pora, kuriai šeštadienio renginiai tapo lyg įžanga į jų asmeninę šventę, numatytą sekmadienį.

35 metų santuokos jubiliejumi besidžiaugę kauniečiai pasakojo automobilį palikę ant kalno ir iki Laisvės alėjos nusileidę pėstute, tačiau dėl greitai persimainiusio oro šio sprendimo jie trumpam pasigailėjo. "Kai ėjom, tokia liūtis pylė!" – sakė netikėtai lietaus pričiupti Laimutė ir Valdemaras Datkūnai.

Tačiau dangus greitai ir vėl nušvito. "Viskas kelia nuotaiką. Po karantino viskas įdomu", – paklaustas apie jį su žmona labiausiai dominančius  Kauno miesto gimtadienio renginius, iniciatyvas sakė V.Datkūnas.

Tiesiog pasivaikštinėti ir pasižmonėti buvo aktualu ne tik šiai porai. Su mėnesio amžiaus dukrele iš Rumšiškių atvykę jauni tėveliai Ieva ir Mantas pasakojo, kad dabar jų gyvenimas sukasi jau pagal kitokį – dukrelės Patricijos, o ne miesto renginių – ritmą. 

Ieva kilusi iš Kauno, todėl anksčiau buvo galima sutikti beveik kiekvienoje miesto gimtadienio šventėje. "Tačiau dabar ir renginiai dėl pandemijos kitokie", – pabandė lyginti jauna mama.

Šoko ir pliaupiant lietui

Po miestą vis nuvilnydavo ne tik šurmulys, bet ir įvairūs muzikiniai sveikinimai bei dovanos. Vien festivalio „BandFest Kaunas 2021“ programa kiek apėmė!

Devyni orkestrai ir jų pasirodymai atvirose Kauno miesto erdvėse: Ąžuolyno, Kalniečių, Santarvės, Santakos parkuose, Panemunės šile, Aleksote, Žaliakalnyje, Kauno Rotušėje, Laisvės alėjoje, Šilainiuose, Nepriklausomybės, Čečėnijos ir Vienybės aikštėse, Prezidentūros sodelyje.

Netrūko ir judesio. Šokėjai nepaisė net stipraus lietaus. Po Laisvės alėjos medžiais ir skėčiais slėpęsi žiūrovai negailėjo ovacijų ir liko stebėti pasirodymų. Ne vienas šiuos ir kitus pasirodymus fotografavo ir filmavo atminčiai. Telefonus išsitraukti privertė ir iš tolo atskambėdavę orkestrai. 

"Tai buvo ekstremalūs pasirodymai. Per tokį lietų. Maniau, kad lauks, kol nebelis, bet tęsė, po trumpų pertraukėlių išeidavo po lietum vis kitiems šokiams. Net ir po traumų tęsė. Matėm, kad viena šokėja paslydo", – įspūdžiais dalijosi kaunietė Justina.

Jos pačios bei draugo Kirkoro lietus neišgąsdino – buvo viskam bent jau morališkai pasiruošę, kaip ir daugelis kitų kauniečių, nepabijojusių sinoptikų prognozių.

"Per karantiną prie visko pripratome, nebe tokie lepūs tapome", – juokavo kalbinti šventės dalyviai.

Rotušės aikštėje žmonių buvo mažiau nei Vilniaus gatvėje, Laisvės alėjoje, Vienybės aikštėje, V. Putvinskio gatvėje, kur gyvenimas šiandien tiesiog virė.

Gyvybės į Rotušės aikštę daugiau įnešė joje atidengtas laikmatis, pradėjęs skaičiuoti dienas, valandas ir minutes, likusias iki "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" atidaromojo renginio kitais metais. Laukti liko jau nebedaug – vos 223 dienas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sk

Sk portretas
Aš nesuprantu, ar neliko gyvų žurnalistų, tik perspausdina savivaldybės pranešimus spaudai? Gi nieko nevyko, reikėtų kritiškai įvertinti, nueiti pažiūrėti, kad nieko nėra ir sąžiningai parašyti.

tik nuomone

tik nuomone portretas
pritariu komentatoriams - parodija, o ne šventė. Vakare, 21 val. Laisvės alėja paskendusi tamsoje, net pagrindinis fontanas miręs, Vienybės aikštė - jokios gyvybės, Rotušėje - ramu kaip kapuose. Ačiū, kad nors Aleksoto projekcija švietė. Merija pliusą užsidėjo... :D

:)

:) portretas
kupšinskas nebuvo atėjęs....:))))?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių