Quantcast

Jauniausia COVID-19 auka Lietuvoje – 27-erių sportiškas vaikinas, pirmieji testai buvo neigiami

Jauniausios COVID-19 aukos – vos 27-erių metų vyro – tyrimai iš pradžių nerodė infekcijos, sako Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas Vidas Pilvinis, akcentuojantis, kad ši liga – itin klastinga.

27-erių miręs vaikinas neturėjo gretutinių ligų, o koronavirusu užsikrėtė nuo šeimos narių. Tad toks atvejis kelia didelį nerimą dėl to, kad jaunėja pacientų, kurie miršta dėl šios infekcijos, amžius.

Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas prof. Vidas Pilvinis nuotolinės spaudos konferencijos metu papasakojo daugiau detalių apie jauniausią dėl COVID-19 ligos mirusį pacientą.

„Man yra sunku šiandien kalbėti, nes turiu pripažinti faktą, kad mūsų ligoninėje vakar 27-erių metų vaikinas, sirgęs COVID-19 pneumonitu su ryškiu kvėpavimo funkcijos nepakankamumu po ilgalaikio gydymo, deja, mirė“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė klinikos vadovas.

„Pacientas jaunas, neturintis jokių gretutinių patologijų, iki šiol medikų pagalbos neprašęs, sportuojantis, turintis savo pomėgius. Toks žmogus kaip mes, kaip jūs“, – kalbėjo jis.

V. Pilvinis pabrėžė, kad koronavirusinė infekcija yra itin klastinga liga, kuri labai skirtingai paveikia pacientus, be to, kartais pasireiškia kitoms ligoms būdingais požymiais.

„Ši liga yra labai klastinga. Jos klinikiniai požymiai gali būti gripinės infekcijos – kurį laiką taip ir buvo mūsų pacientui. (...) Vieniems pacientams ji pasireiškia lengvais požymiais, tačiau, kaip matote, nepriklausomai nuo paciento amžiaus ji gali būti grėsminga, žudanti net vidutinio amžiaus ir jauniems pacientams“, – sakė klinikos vadovas.

V. Balkūno / Santaros klinikų nuotr.

Pasak jo, iš pradžių pagal ligos eigą įtartą diagnozę galiausiai patvirtino ir tyrimai. COVID-19 sirgo ir paciento artimieji.

„Po dviejų savaičių pacientas pateko į gydymo įstaigą, joje taip pat pakartojus laboratorinius tyrimus tik klinikinė ligos eiga leido įtarti susirgimą. Bet progresuojant labai ryškiam kvėpavimo funkcijos nepakankamumui ir mums jau supratus, kad pagalba reikalinga ir tretinio lygio, mūsų reanimobilis vyko į Marijampolės miestą, ligoninę. Pacientui buvo taikyta dirbtinė plaučių ventiliacija transportavimo metu“, – pasakojo V. Pilvinis.

Kauno klinikų medikams teko nedelsiant spręsti, kokias papildomas priemones taikyti pacientui, nes dirbtinė plaučių ventiliacija ir medikamentinis gydymas nebuvo efektyvi. Jam taikyta ekstrakorporinė membraninė oksigenoterapija, ji kurį laiką užtikrino paciento gyvybines funkcijas.

Nepaisant to, kvėpavimo funkcijos nepakankamumas progresavo, triko organizmo funkcijos, iro plautinis audinys.

Liga labai klastinga

V. Pilvinio teigimu, Kauno klinikos deda „milžiniškas pastangas“, kad įstaiga galėtų priimti visus pacientus, kuriems reikalinga pagalba. Ketvirtadienį nuspręsta dar padidinti reanimacijos lovų skaičių.

Tai, pasak klinikos vadovo, kol kas pavyksta užtikrinti, vis dėlto kai kurių pacientų pervežti į klinikas negalima dėl būklės. Klinikose iki šiol dėl COVID-19 gydyta 113 pacientų.

„Vidutinis mūsų pacientų amžius mūsų reanimacijoje yra maždaug 54-eri, 58-eri, 64-erii metai. Šios amžiaus kategorijos pacientai vyrauja pas mus“, – sakė V. Pilvinis.

Jauno paciento mirties sukrėstas medikas ragino žmones būti atsakingus ir nekelti pavojaus sau ir savo artimiesiems.

„Kas šiandien yra mūsų priešas? Liga? Virusas? Man, kolegos, atrodo, kad šios dienos priešas yra mumyse, žmoguje. Virusai buvo, jie yra – tai yra gamtos reiškinys. Bet ką mes patys, žmonės, darome šiandien? Ar nenugalėjo mumyse mūsų egoizmas, mano noras, merkantiliški mūsų poreikiai? Ar neatsitiko taip, kad šiandien man reikia ir aš einu? Man reikia daugiau, dabar...“ – kalbėjo jis.

V. Pilvinis pabrėžė, kad nors ir kaip norėtųsi per šventes susitikti su artimaisiais, svarbu nepamiršti atsakomybės už save ir juos.

„Mes esame atsakingi patys už save, kiekvienas iš mūsų. Bet kiekvienas iš mūsų yra atsakingas ir už šalia esantį: už tėtį, mamą, sūnų, dukrą, žentą, marčią... mes esame atsakingi už kaimyną. O ką mes darome?“ – klausė medikas.

Aš jūsų prašau permąstyti, sustoti. Suvokti, kad situacija šiuo metu yra labai įtempta.

„Aš jūsų prašau permąstyti, sustoti. Suvokti, kad situacija šiuo metu yra labai įtempta“, – kalbėjo V. Pilvinis.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) anksčiau ketvirtadienį patvirtino, jog tai – iki šiol jauniausias nuo COVID-19 miręs asmuo Lietuvoje.

Statistikos departamento ketvirtadienio duomenimis, nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 735 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 365 užsikrėtusieji.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 83 tūkst. 883 asmenys, 47 tūkst. 810 – tebeserga, 34 tūkst. 975 – pasveiko.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eur.saj.eksp.

Eur.saj.eksp. portretas
Aš kaip pilietis noriu žinoti,kas paleido nuodus ir kokių būdų. Koks tai virusas, manau protingi žmonės supranta ,kad virusas yra sukuriamas laboratorijose, jis neatsiranda savaime, nei tarp žmonių, nei tarp gyvūnų.Svarbiausia sužinoti žmogui tiesą ir už šitą virusą, žmonių teises, suvaržymą turi būti nubausta žmonių grupe,kuri organizavo viruso sukūrimą ir jo paskleidimo planą. Padaryta pasaulio žmonių nuostoliai ,pasauliniu mastu ,pažeista žmonių teises laisvai judėti,tiesiog atimta teisė sveikai gyventi,pažeista Pasaulinė konstitucija,manau ateis laikas, turės už tai atsakyti.

Dija

Dija portretas
Kiek galima vieną tą patį, apie tą patį rašyti ir kalbėti, vemti norisi.

Kas

Kas portretas
Niekas negali tiksliai žinoti valandos, kada virusas įsikabino. Pirmi testai dažnai būna per ankstyvi, todėl neigiami. Gali kartu būt ir gripas su savo simptomais. Jeigu testuotų kasdien, tada sugautų laiku, bet neįmanoma.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių