Quantcast

Kauno legenda ruošiasi sugrįžti

Po netikėtų radinių, keitusių rekonstrukcijos planus, seniausiame Lietuvoje veikiančiame kino teatre "Romuva" ir vėl darbų karštymetis.

Liks senasis užrašas

"Romuva" skaičiuoja jau trečius ramybės metus – 2016-ųjų lapkritį istorinis kino teatras uždarytas rekonstruoti.

Tiesa, pastarąjį pusmetį vadinti ramiu liežuvis neapsiverstų. Kol sukome ratus aplink "stop" juosta aptvertą tarpukario perlą, ant žemės nesiliovė kristi betono gabalai ir stiklo šukės.

"Tai, kas krenta ant žemės, – kino teatro simbolio išstiklinimas", – į bokštą fasado centre mojo statybų vadovas Valdemaras Bataitis.

Jau netrukus metalinės bokšto konstrukcijos bus smėliuotos, perdažytos ir iš naujo įstiklintos. Baigus rekonstrukciją, bokštas tamsoje turėtų šviesti įvairiomis spalvomis. Užrašas "Romuva"  išliks tas pats – meistrai raides restauruos ir perdažys.

Šiuo metu vyksta pastato išorinių sienų valymo darbai. Vėliau jos bus glaistomos ir dažomos. Baigus darbus neliks senosios geltonos sienų spalvos. Ji bus artimesnė prieškariu buvusiai kur kas šviesesnei gelsvai. Pasikeis ir pati kino teatro išorės forma iš galinės pusės – prie dviejų pastato kampų stovėję vieno aukšto priestatai nugriauti, o jų vietoje statomi nauji dviejų aukštų statiniai, kurie bus sujungti pagrindinėmis kino teatro patalpomis. Juose bus įrengtos laiptinės, užkulisiai, persirengimo kambariai, prausyklos teatre gastroliuosiantiems artistams.

"Priestatų fasadas bus išlietas iš betono. Lenktos plokštės dėliojamos rombais", – apie netradicinį ir labai įdomų architektūrinį sprendimą pasakojo V.Bataitis.

Pritaikyta neįgaliesiems

Darbai verda ir pastato viduje. Išgriautas sienas keičia naujos pertvaros, vietoje senųjų laiptų atsirado nauji. Pakeisti ir plastikiniai langai. Senieji mediniai restauruoti arba atkurtos identiškos jų kopijos.

"Atrodo taip pat kaip senieji", – sukdamas ratus aplink pastatą, nepriekaištingu meistrų darbu džiaugėsi V.Bataitis.

Antram gyvenimui prikeliamos ir pagrindinės kino teatro durys, įstatytos prieš kelias dešimtis metų. Senosios ąžuolinukės nėra autentiškos, tačiau kopija, anot kino teatro vadovybės, nepriekaištinga.

Šalia pagrindinių durų, dešinėje, kol kas tik didelė anga, bet per porą mėnesių jos vietoje atsiras neįgaliesiems skirtas liftas. Anot statybos darbus vykdančios bendrovės VERSLO vadovo Lino Friedto, platformą, skirtą neįgaliesiems su vežimėliais, buvo planuojama įrengti prie centrinio įėjimo, bet, pasitarus su paveldosaugininkais, priimtas kitas sprendimas.

Bus didesnė scena, aukštesnis amfiteatras ir žinoma, atnaujinta įranga.

Kino teatro lankytojai dar atsimena, kur buvo bilietų kasa, – įėjus pro pagrindines teatro duris ir palipus laiptais, kairėje pusėje. Atnaujinant kino teatrą buvo aptikta, kad tarpukariu bilietų kasa buvo įrengta priešais – dešinėje laiptų pusėje. Po rekonstrukcijos ji vėl atsidurs istorinėje vietoje.

Netikėti atradimai

Antrajame aukšte, kur buvo įsikūrusi administracija, taip pat numatyta pokyčių.

Šalia direktorės ir kitų administracijos darbuotojų kabinetų čia atsiras erdvės edukacijai, atviros ne tik kino mėgėjams, bet ir kitų kultūrinių veiklų entuziastams.

"Čia įdomiausia dalis", – metalinėmis kopėčiomis V.Bataitis pakilo į palėpę, saugančią paslaptį. Pasirodo, vos tik pradėjus rekonstrukcijos darbus, statybininkų laukė netikėtumas – įlinkęs teatro salės kupolas.

"Užlipus ant viršaus, per patį vidurį jautėsi, kaip gelžbetonis po kojomis linguoja", – V.Bataitis spėjo, kad netvarkytas kupolas, laikui bėgant, būtų įlūžęs.

Dėl netikėtų radinių teko stabdyti likusius darbus ir susitelkti ties lubomis – kėlikliu pakelti įlinkusį kupolą į pradinę padėtį, po to jį sustiprinti metalinėmis ir betono konstrukcijomis, sutrūkinėjusias kryžmines sijas sustiprinti betono injekcijomis.

"Realiai iki tol Lietuvoje beveik niekas tokių darbų nedarė", – komanda, sėkmingai susidorojusia su nelengvu iššūkiu džiaugėsi L.Friedtas.

Greta rastos rombo formos angos. Anot projekto autoriaus, ateityje jas žadama palikti atviras – įstiklinti, įrengti apšvietimą ir taip sukurti dar jaukesnį teatro apšvietimą.

Akustinė sistema

Aštuntą dešimtį skaičiuojančiame pastate keičiamos ne tik visos perdangos ir stogas. Rekonstrukcijos metu bus įrengta šildymo, kanalizacijos sistemos, elektros instaliacija.

"Dar vienas svarbus momentas – vėdinimas", – jis, anot L.Friedto, kino salėje bus išvedžiotas po kiekviena kėde.

Kaip po rekonstrukcijos atrodys kino salė? Priešingai nei pastato fojė, kuri keisis mažiausiai, salė, anot laikinosios kino teatro vadovės Monikos Inčerytės, kardinaliai pakeis savo išvaizdą.

"Bus didesnė scena, aukštesnis amfiteatras ir, žinoma, atnaujinta įranga", – M.Inčerytė pridūrė, kad senųjų kėdžių vietoje atsiras naujos, o jų skaičius bus perpus mažesnis. Jei anksčiau joje tilpo 450 žiūrovų, dabar amfiteatre galės įsitaisyti 240 kino gurmanų. Po remonto tarp eilių bus didesni tarpai, todėl sėdėti čia bus kur kas patogiau. Planuojama, kad salės sienos ir lubos bus išklotos akustine medžiaga, o vien šiems darbams žadama skirti apie 200 tūkst. eurų.

"Pokyčiai numatyti ir pačioje kino salėje. Ji bus pritaikyta ne vien filmams rodyti, bet ir scenos menams. Čia galės vykti šiuolaikinio šokio ir kitokie pasirodymai", – intrigavo M.Inčerytė.

Po rekonstrukcijos po pagrindine sale atsiras dar viena – kur kas mažesnė, kamerinė, salė, kurioje taip pat vyks įvairūs meniniai renginiai. Šalia bus įrengtos techninės, žiūrovams neprieinamos patalpos ir sanitariniai mazgai.

Vertina teigiamai

Pirminė numatyta bendra "Romuvos" rekonstrukcijos vertė buvo 2,3 mln. eurų. Vėliau šią sumą pavyko sumažinti 400 tūkst. eurų: viešųjų pirkimų konkurse statybų kompanijos pasiūlė palankesnę kainą, todėl rangos darbai vietoj planuotų 1,8 mln. eurų kainuos 1,4 mln., todėl bendra projekto kaina turėtų kristi iki maždaug 1,9 mln. eurų.

Kiek daugiau nei 1 mln. eurų projektui įgyvendinti bus skirta pagal 2014–2020 m. ES fondų priemonę "Aktualizuoti savivaldybių kultūros paveldo objektus".

"Sunku pasakyti, kai darbai nebaigti, bet iš principo sprendiniai mane džiugina. Aš matau toliau, nei tai, kas matosi dabar", – paklaustas, kaip vertina darbų eigą, Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius apgailestavo tik dėl vieno – užsitęsusių terminų. Tiesa, dėl pastarųjų nieko nekaltino. Didesnių priekaištų dėl to nesulaukta ir iš centrinės projektų valdymo agentūros.

"Tai itin sudėtingas objektas. Dėl kai kurių projektinių sprendimų, paaiškėjusių nenumatytų reikalų darbai juda ne taip greitai, kaip norėčiau, bet manau, dirbant ir tvarkant toliau, iki rugsėjo viskas bus baigta, o žiūrovus pasitiks jaukus, malonus ir patogus pastatas, kuriame žiūrėsime gerą kiną", – kalbėjo V.Abramavičius.

M.Inčerytė priminė, kad, kol tęsiasi rekonstrukcija, žiūrovai laukiami laikinojoje "Romuvos" kino salėje, įsikūrusioje Nacionalinio Kauno dramos teatro kiemelyje, Kęstučio g. 62.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentatoriui "Taigi"

komentatoriui "Taigi" portretas
Jūs toks protingas, smegenys per ausis lenda-tai sugrąžinkite Tulpę kauniečiams.

Paf

Paf portretas
Krabilijandija, tegyvuoja sventoji krabu trejybe. Amen kaunui

Kaunienė

Kaunienė portretas
Malonu žinoti, kad Romuva vėl mus džiugins. Jos Kauno centre labia trūko. Būtų labia gerai, jeigu Kaunas atgautų ir Tulpę. JI buvo unikali. Kauno cetrui jos nepaprastai trūksta.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių