Quantcast

Kauno kapinėse didinami laidojimo įkainiai: teks brangiau mokėti už vietą kolumbariume

Pastaruoju laikotarpiu ženkliai išaugo laidojimų skaičius urnose ir šiuo metu sudaro apie 60 proc. visų laidojimų skaičiaus. Kadangi vis daugiau žmonių artimųjų urnas nori laidoti kolumbariumuose.

Didelis užimtumas

Kauno miesto taryba nusprendė, jog už šią paslaugą teks mokėti daugiau.

Sprendimo projekte nurodoma, jog auga asmenų palaikų laidojimas kolumbariumuose, o Kauno kapinėse tokių laidojimo vietų skaičius yra labai ribotas. Teigiama, kad Kauno miesto Petrašiūnų ir pirmosiose Romainių kapinėse kolumbariumų užimtumas siekia 80 proc. Atsižvelgiant į dabartines tendencijas, kolumbariumai esą turėtų užsipildyti per vienerius metus.

Kauno kapinėse numatoma kolubariumų plėtra, tačiau pastebima, jog jų įrengimo kaštai gerokai išaugo. „Pakilus darbo užmokesčiui ir medžiagų kainoms paskaičiuota, kad naujų kolumbariumų įrengimo savikaina Romainių viešose kapininėse išaugs mažiausiai 15 proc., o Petrašiūnų viešose kapinėse – 40 proc“, – kaip vieną argumentą, kodėl reikia didinti laidojimo kolumbariumuose kainą, nurodė projekto rengėjai.

„Kapinių priežiūros“ nuotr.

Ne visi aukštai populiarūs

Kauno miesto Petrašiūnų kapinės yra prestižinės miesto kapinės, kuriose laidojami nusipelnę Lietuvai ir Kauno miestui žmonės. Iki šiol buvo patvirtintos kolumbariumų kainos Petrašiūnų, Seniavos bei I Romainių viešosiose kapinėse, kurios skyrėsi nežymiai.

Dėl šios priežasties mirusiųjų artimieji esą dažniau renkasi kolumbariumų nišas prestižinėse Petrašiūnų viešosiose kapinėse, tačiau kolumbariumų plėtra šiose kapinėse yra ribota. Todėl prestižinėse kapinėse nuo šiol bus brangesnė urnų laidojimo kolumbariumuose paslauga.

Be to, pastebima, jog kolumbariumuose yra populiarūs ne visi aukštai. Greičiausiai užsipildo nuo antrojo iki ketvirtojo aukšto, o pirmasis ir penktasis dažniausiai lieka tušti. Šie aukštai nepopuliarūs, nes juose ne taip patogu pasiekti ir uždegti žvakeles. Todėl Kauno miesto taryba nusprendė, kad laidojimo kolumbariumuose kaina priklausys ir nuo pasirinkto aukšto.

Laidojimo kainos

Įsigaliojus tarybos sprendimui, bus laidojimas miesto kapinių kolubariumuos bus vykdomas už kitus įkainius. Jie skirsis tiek nuo kapinių, tiek nuo kolumbariumo aukšto.

Nurodoma, kad pirmosios urnos su kremuotais žmonių palaikais laikymas Petrašiūnų viešųjų kapinių kolumbariumo nišos II, III ir IV aukštuose kainuos 1,3 tūkst. eurų. I ir V aukštuose – 900 eurų. Kitų urnų laikymas papildomai kainuos 90 eurų.

Pirmosiose Romainių kapinėse urnų kolumbariumuose kaina bus 600 eurų, o nepopuliariuose aukštuose – 500 eurų. Seniavos kapinėse urnos laidojimas kolumbariume bus dar už kitas kainas. Skelbiama, kad šiose kapinėse už urną kolumbariume teks sumokėti 455 eurus viduriniuose aukštuose ir 414 eurus už vietą pirmame ir penktame aukštuose.

Pirmosios urnos su kremuotais žmonių palaikais laikymas Panemunės viešųjų kapinių kolumbariumo nišoje, nepriklausomai nuo pasirinkto aukšto, kainuos 700 eurų.

Tiesa, miesto opozicija kritikavo sprendimą didinti laidojimo kolumbariumuose paslaugos įkainius. Pasak opozicijos atstovų, pirmiau reikia užtikrinti kolumbariumų plėtrą bei alternatyvas, tokias kaip pelenų barstymo laukai įvairiose miesto kapinėse, o tik vėliau svarstyti apie kainų didinimą. Projekto rengėjai teigė, kad kolumbariumų plėtra ir yra numatyta, tik kai kuriose miesto kapinėse yra ribotas plotas, todėl įkainių peržiūrėjimas vis tiek buvo būtinas, todėl dauguma tarybos narių projektui pritarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Besipiktinantiems reikėtų nepamiršti, kad

Besipiktinantiems reikėtų nepamiršti, kad portretas
šitą geležinių "etažerkių" virsmą auksinėmis tamstos "užprogaramavote" patys, (pa)rinkdami miestui tokią valdžią , kokią šiandien yra. Juk savivalda.

nu

nu portretas
nieko asmenisko, cia tik biznis

As

As portretas
Uz ta.kaina.ir deginimo iseitu graziai palaidoti ir plokste uzdeti
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių