Quantcast

Kauno kalėdinės eglės kūrėja J. Šmidtienė: sniego jau iki lubų

Nors Kaune sniegas šį šaltąjį sezoną pirmąkart pasirodė tik šiandien, Kauno Kalėdų eglės kūrėja menininkė Jolanta Šmidtienė jau seniai užvedusi kūrybinę ir sniego bei kitų reikalingų aksesuarų gamybos karuselę. "Sniego turime jau iki lubų", – pasakojo tekstilininkė apie tai, kaip atrodo jos galerija, kuri yra viena iš kalėdinių dirbtuvių.

Sniegas gaminamas iš tinklo ir plastikinių šiaudelių. Tam reikia galybės rankų ir daugybės valandų darbo. 

Norėdami patys sau susikurti šventę ir tapti dalimi komandos, padovanojusios Kaunui nuostabią Kalėdų eglę, o kartu ir nepakartojamų emocijų, prie sniego gamybos prisijungia vis daugiau ikimokyklinių ugdymo įstaigų, įvairių klubų, bendruomenių, bendrovių, įstaigų.

Didesnę darome ne todėl, kad būtų tiesiog didžiausia, o todėl, kad gražiau atrodytų aikštėje, neištirptų tarp didelių jos pastatų.

"Eglės kūrimas šiemet tapo ir edukacine bei socialine veikla. Nors laiko tam reikia skirti daug, tačiau tai labai smagu. Kol viską spėjame, mielai apie eglės kūrimo procesą ir metodiką pasakoju bei rodau visiems norintiems, o jų – daugybė", – kalbėjo J. Šmidtienė.

Lygiagrečiai su sniego gamyba gaminamas ir karkasas, kuris taps nematoma, bet svarbiausia eglės dalimi. Ant jo bus tvirtinamos ir eglišakės, ir sniegas, ir specialios lemputės bei specialiai Kaunui gaminami kristalai.

"Vaizdas tikrai atitiks pavadinimą "Žiemos karalienė", – aiškino menininkė. Pirminiais apskaičiavimais, šiaudelių, iš kurių gaminamas sniegas, prireiks net 4 mln. 

Taip sutapo, kad šiemet yra paskutiniai metai, kai yra gaminami ir parduodami plastikiniai šiaudeliai. "Tad tokia eglė bus savotiškas atsisveikinimas su šiaudeliais. Tuo tarsi atkreipiu dėmesį, kiek mes daug vartojame plastiko. 4 mln. šiaudelių – tiek, kiek jų prireiks eglei, yra per vieną vasaros mėnesį Lietuvoje sunaudojamų šiaudelių kiekis. Ir jie yra išmetami. Nerūšiuojami, neperdirbami", – kalbėjo J.Šmidtienė.

Šiemet Kalėdinė eglutė bus pati aukščiausia iš visų buvusių Kaune. 20 m – keturiais metrais aukštesnė nei aukščiausia iki tol buvusi Smaragdinė butelių eglė, tai yra net penktadaliu. Eglės diametras bus 9 m, anksčiau būdavo 6–8 m.

"Sau išsikėliau užduotį parinkti tinkamas proporcijas dar geriau nei anksčiau. Pernai metų eglė parodė, kad jeigu proporcijos tinkamai neapskaičiuotos, eglė tiesiog prapuola. Didesnę darome ne todėl, kad būtų tiesiog didžiausia, o todėl, kad gražiau atrodytų aikštėje, neištirptų tarp didelių jos pastatų. Tad svarbus eglės santykis su aplink esančių bažnyčių bokštais, Rotuše. Ėjau aplinkui ir žiūrėjau į aikštę visais rakursais", – sakė menininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
plastikas :(

Aušra

Aušra portretas
Be abejonės, mūsų eglutė bus pati gražiausia, nes ją kuria Jolanta. Linkiu sėkmės darbuose.

Siaubas!!!!

Siaubas!!!! portretas
Sakykit ką norit bet iš kur proto pas jus gaminti egle iš plastikinių šiaudelių?!?!? Taip gal ir gražu bet kur jūsų protas?!?! Kam to reikia?!? Dar suprantu butų padaryta iš panaudotu šiaudelių ar panašiai, bet dabar!!!! Šlykštu, baisu, siaubinga!!!! Man gėda už jus ir visus kas prisidėjo įgyvendinant šitą idėją!!!! Pirmi metai kaip nesididžiuoju Kauno egle ir kad tai yra keliama į viešumą!!!! Visas pasaulis prieš plastiką, o mes kaip atsilikę pirmyn!!!
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių