Quantcast

Išbandyta Kauno išmanioji eglutė

Šiandien išbandyta unikaliosios Kauno kalėdinės eglės išmanioji dalis. Šiųmetė miesto puošmena bus pirmoji žaliaskarė šalyje, prijungta prie interneto. Eglė sušvis ir visas savo paslaptis atvers jau šį šeštadienį.

Atgis žaislai

Kauniečius ir miesto svečius Rotušės aikštėje džiuginsianti eglė pradėta montuoti šeštadienį. Daugybė atskirų tikrų eglučių prie specialios konstrukcijos bus pritvirtintos taip, kad sudarys vientisos 18 metrų aukščio eglės įspūdį.

Kol Kalėdų simbolis dar tik montuojamas, išmaniosios jo dalies autorius Tomas Stasiukaitis jau gali džiaugtis rezultatais. Šiandien pademonstruota viena interaktyvios eglutės puošmena, atskleista, kokių daugiau efektų bus galima tikėtis. Eglė reaguos į Rotušės aikštėje besilankančius žmones. Padainavus į mikrofoną, ims suktis ant eglės primontuota balerina. Žaislinį paukščiuką sušildę geradariai bus fotografuojami, tad atėjusieji pasigėrėti kalėdine egle galės įsiamžinti net neišsitraukę savo telefonų ar fotoaparatų.

Peržiūrėti savo ir visų svečių nuotraukas bus galima interneto svetainėje www.kaunoeglute.lt. Ten taip pat bus galima realiu laiku stebėti, kurie išmanieji žaisliukai tuo metu juda, taip pat matyti tiesioginę vaizdo transliaciją į aikštės, sužinoti Kauno kalėdinių renginių programą ir daug kitos naudingos informacijos.

Siurpizas lauks ir įsimylėjėlių, vienu metu palietusių po širdelę. 

Valdys nuotoliniu būdu

„Įgyvendinant šį projektą teko išspręsti daugybę techninių ir programinių rebusų. Bus pasirūpinta, kad išmaniosios eglės nenulaužtų nei vėtros, nei programišiai“, – pasakojo T. Stasiukaitis.

Jutiklių, daviklių ir panašios elektronikos ant eglutės visiškai nesimatys. Visą įrangą slėps pasakas primenantys eglės žaisliukai ir kitos grožybės, kurias rankomis kūrė kelios dešimtys savanorių ir meistrų. Dalis žaisliukų taip pat bus išmanūs ir valdomi nuotoliniu būdu.

Eglė bus dekoruota dideliais 80-120 cm dydžio senoviniais žaislais. Jie pagaminti pagal  muziejuje rastų stiklinių žaisliukų pavyzdį. Eglutės autorė Jolanta Šmidtienė pasakojo, kad lengvų, bet atrodysiančių kaip iš stiklo žaisliukų gamyba ir buvo didžiausias iššūkis. Maloniausias darbas – jų dekoravimas.

Per ekranus, kurie bus įmontuoti eglės viduje, bus galima stebėti įvairius šventinius koncertus, nuotraukas, informaciją apie gerus kauniečių darbus, projektus, kuriems renkama parama.

Suksis karuselė

Po eglute suksis Gerų darbų karuselė su keturiais arkliukais. Juos sukūrė skulptorius Kęstutis Benedikas, kurio darbai pasklidę po įvairias pasaulio šalis.

Karuselės projektą inicijavo asociacija "Kaunietė". Į ją susibūrusios dienraščio "Kauno diena" projekto "Metų kaunietė" finalininkės. Veiklios ir talentingos moterys šiuo projektu kauniečius skatins padėti vieni kitiems ir taip visiems suteiks progą dar labiau didžiuotis miestu ir vieni kitais.

Kalėdų eglutės kūrėjai teigia, kad atskleidė toli gražu ne visus savo sumanymus, kurie bus įgyvendinti šiemet.

Žada įspūdingą šventę

Eglės įžiebimo šventė prasidės šį šeštadienį 19.30 val. Renginį ves atlikėjas Marijonas Mikutavičius ir Renata Šakalytė Jakovleva.

Šventinį vakarą savo muzikiniais kūriniais sušildys Merūnas Vitulskis, Linas Adomaitis, Danguolė Beinarytė ir choras "Jaunystė", Laura Remeikienė ir vaikų choras, Gražvydas iš aklųjų choro “Feniksas", Ovidijus Vyšniauskas, Neringa Nekrašiūtė ir projekto “X Faktorius” dalyviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aiste

Aiste portretas
Nuostabu. Kaip laukiu. Tikros Kalėdos - Kaune. Myliu savo Kauną. Ačiū Jums, nuostabieji, neatsižaviu Jūsų fantazija.

Rasa

Rasa portretas
Labai dziaugiuosi, kad Kaunas pasipuose vel isskirtinia eglute. Kad kaunieciai gali didziuotis pries kitus Lietuvos miestus. Didele pagarba kurejams, sumanytojams. Aciu.

Kaunieciai

Kaunieciai portretas
dziaugiasi Jusu,mielieji ismone ir puikiu entuziazmu. Tikrai smagu,kad yra tokiu nuostabiu minciu igyvendintoju.Taip norisi,kad ir sie miesto vadovai puoseletu musu miesta,ir -nereikia mums visokiu "permestu" veikeju is Vilniaus ar Briuselio. Bukime sventiskai nusiteike ir vieningi.Aciu!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių