Quantcast

Kauno ir Torunės bendrystei – penkeri: Lenkijoje paminėta miestų susigiminiavimo sukaktis

  • Teksto dydis:

Kauno rotušėje pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Lenkijos miestu Torune skaičiuoja jau penkerius metus. Minint šios partnerystės metines, gegužės 12–14 dienomis Kauno delegacija aplankė giminingą miestą. Vizito metu Torunėje simboliškai atvertas Lietuvos Respublikos garbės konsulatas. Susitikimo tikslas – aptarti bendras veiklas, pasidalinti geraisiais pavyzdžiais bei stiprinti broliškų miestų tarpusavio ryšius.

Abipusis bendradarbiavimas

„Paminėjome gražią Kauno ir Torunės draugystę. Esame broliškos tautos, giminingi Hanzos miestai, tad ir mūsų ryšys ypatingas. Torunės patirtis neabejotinai prisidėjo prie sėkmingo Europos kultūros sostinės įgyvendinimo, užmezgėme vertingus ryšius tarp mokyklų, universitetų ir kultūros įstaigų, mainomės įžvalgomis apie kultūros paveldo apsaugą ir kelionę UNESCO Pasaulio paveldo sąrašo link. Drauge siekiame pažangos bei išlikti motyvuojančiu pavyzdžiu vienas kitam“, – kalbėjo Torunėje viešėjęs Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Jam antrino Torunės meras Michailas Zaleskis sakydamas, kad Lietuvos ir Lenkijos istoriniai ryšiai niekada nebus pamiršti, o šių dienų miestų partnerystė – itin vertinama, todėl bendradarbiavimas ateityje tik stiprės.

Pirmieji ryšiai užmegzti dar 2008 m. tarp Torunės ir Kauno švietimo įstaigų. Pasirašius bendradarbiavimo sutartį, miestai aktyviai keičiasi pasiūlymais prisijungti ir dalyvauti kultūros bei meno, sporto renginiuose, specialistai vieni iš kitų semiasi praktinių patirčių. Pavyzdžiui, Kaunas iš Torunės sėkmingai perėmęs nevyriausybinių organizacijų finansavimo modelį.

Viešnagės metu surengtos darbinės sesijos tarp Torunės ir Kauno savivaldybių specialistų, diskusijos apie bendradarbiavimo plėtrą darnaus judumo, „švaraus“ transporto, paveldosaugos, urbanistikos srityse. Į jas aktyviai įsitraukė Torunės Sporto ir laisvalaikio, Kultūros, Reklamos ir Turizmo departamentai, Verslo paramos centras, Kultūros agentūra.

Įteikti garbingi apdovanojimai

Po metų pertraukos Torunėje oficialiai atidarytas Lietuvos konsulatas. Garbės konsulu paskirtas verslininkas Pšemeslavas Bankovskis. Jis tęsia Lietuvos ir Lenkijos draugystės entuziasto bei Kauno ir Torunės bendradarbiavimo iniciatoriaus, savo velionio tėčio Ježi Bankovskio pradėtus darbus.

2022 m. liepą buvusiam Lietuvos garbės konsului J. Bankovskiui skirtas (po mirties) 1-ojo laipsnio Santakos garbės ženklo apdovanojimas už ypatingus nuopelnus Kaunui ir Lietuvos Respublikai. Jo dėka užmegzti tiesioginiai ryšiai tarp įvairių Kauno įstaigų. Garbingas apdovanojimas įteiktas laureato sūnui.

Merui Michailui Zaleskiui bei toruniečiams perduota Visvaldo Matijošaičio dovana – „Laisvės kario“ skulptūros miniatiūra. Simboline dovana siekiama priminti, kad nepaisant skiriančio atstumo, Kaunas visuomet yra šalia, pasirengęs vienyti jėgas siekiant bendrų tikslų. Vienas iš miesto bei šalies simbolių – Vytis – bendras lietuvių skulptoriaus Arūno Sakalausko bei ukrainiečių autorių Boriso Krylovo ir Olesiaus Sidoruko kūrinys.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Kauno ženklai Torunėje

Dar viena simbolinė miestų giminystės išraiška – Senosios rotušės kieme atidaryta paroda. Ekspozicijoje pristatoma Kauno mokslo, kultūros ir sporto infrastruktūros plėtra, sėkmingai įgyvendinami projektai, turtinga tarpukario modernizmo architektūra.

Minint partnerystės penkmetį, renginį praturtino ir Kauno šokio teatro „Aura“ meninis pasirodymas.

Viešnagę vainikavo bendros Šv. Mišių intencijos. Pamaldoms už lenkų ir lietuvių draugystę, bendradarbiavimą, vadovavo Torunės vyskupas, dalyvaujant Kauno arkivyskupui metropolitui Kęstučiui Kėvalui ir kunigui Vincentui Lizdeniui.


Šiame straipsnyje: TorunėkaunasbendrystėLatvija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių