Quantcast

Kauno daugiabutyje – ginčai dėl „Būsto valdos“ sąskaitų

Konfliktas daugiabutyje: vienam gyventojui pakeitė vamzdžius, o susimokėti "Būsto valda" reikalauja iš visų. Žmonės skundžiasi, kad kituose butuose jokie darbai nebuvo atlikti.

Netikėta sąskaita

Į "Kauno dieną" kreipėsi Draugystės g. 4-ojo daugiabučio gyventoja. Ji skundėsi, kad už tai, jog virš jos gyvenančiam kaimynui buvo pakeisti vamzdžiai, sulaukė 90 eurų sąskaitos. Moteris puolė ieškoti teisybės, bet "Būsto valda" jai jau grasina antstoliais.

"Penktame aukšte gyvena kaimynas, kuris pasikeitė nuotekų vamzdyną bei karšto ir šalto vandens bendrus vamzdžius. Už šiuos darbus nuo pirmo iki ketvirto aukšto gyvenantiems žmonėms atėjo sąskaitos. Nesuprantu, kodėl reikia mokėti, jei darbai atlikti tik viename bute. Seniau mes savo lėšomis pasikeitėme nuotekų vamzdžius ir penkto aukšto kaimynas nė kiek neprisidėjo. Dar ir darbininkai sakė, kad mums nieko mokėti nereikės, nes jokie darbai mūsų butuose nebuvo atlikti", – pasakojo kaunietė.

Ji ne kartą bandė susisiekti su "Būsto valdos" atstovais ir išsiaiškinti, kodėl turi mokėti, tačiau nieko nepešė. "Pas juos ir patekti sudėtinga. Telefonu ne visada ir atsiliepia. Jie visada melavo ir sakė, kad mes turime visi mokėti, bet aš skaičiau įstatymus, ten parašyta, kad jei keičiami vamzdžiai per visus aukštus, tuomet visi tuo vandens stovu besinaudojantys butai turi mokėti, bet ne tada, kai pakeičiami tik vienam bute.

Jie darbus slapta atliko, nieko su mumis nederino. Tai yra labai didelis nusižengimas, nes mus, keturis žmones, apgavo tokiomis didelėmis sumomis. Kiti kaimynai sumokėjo, o aš ne – tai mane perdavė antstoliams. Taip iš mūsų senolių ir sergančių žmonių daro verslą. Neprivalau mokėti vien dėl to, kad kaimynas remontuojasi, o aš gyvenu šalia", – piktinosi Draugystės g. 4-ojo namo gyventoja.

Mes savo lėšomis pasikeitėme nuotekų vamzdžius, o penktame aukšte gyvenantis kaimynas nė kiek neprisidėjo.

Visų turtas

"Kauno dienai" "Būsto valdos" atstovai teigė, kad magistraliniai vamzdžiai yra visų gyventojų turtas.

"Vamzdynų stovai yra bendroji dalinė butų ir kitų patalpų savininkų nuosavybė, namo bendrojo naudojimo objektų sąraše priskirta prie vietinių inžinerinių tinklų. Už darbus buvo atsakingas ne penkto aukšto buto savininkas, o daugiabutį prižiūrintis administratorius – pakeisti stovai su atkarpomis iki ventilių", – aiškino "Būsto valdos" Pastatų administravimo skyriaus vadovas Arūnas Armanavičius.

Jo teigimu, Draugystės g. 4-ojo namo bendrojo naudojimo objektų apraše numatyta, kad su vietiniais inžineriniais tinklais yra susiję atitinkamais stovais faktiškai besinaudojantys butų ir kitų patalpų savininkai.

Pasak A.Armanavičiaus, mokestis už atliktus vamzdžių keitimo darbus apskaičiuojamas remiantis Civilinio kodekso 4.82 straipsniu, kuriame nurodoma: "Butų ir kitų patalpų savininkai privalo proporcingai savo daliai apmokėti išlaidas namui (statiniui) išlaikyti ir išsaugoti, įstatymuose nustatyta tvarka mokėti mokesčius, rinkliavas ir kitas įmokas."

"Kadangi šiuo atveju, pagal bendrojo naudojimo objektų aprašą, už vietinių inžinerinių tinklų remonto darbus apmokestinami tuo stovu besinaudojantys butai, kurių plotas vienodas, darbų kaina visiems butams buvo padalyta į penkias lygias dalis", – pridūrė "Būsto valdos" Pastatų administravimo skyriaus vadovas.

Mokestis perskaičiuotas

Priminus, kad šiame daugiabučiame name dalis gyventojų savo lėšomis buvo pasikeitę magistralinius vamzdžius, "Būsto valdos" atstovas patikino, kad į tai buvo atsižvelgta, todėl kai kurie mokesčiai perskaičiuoti ir už atliktus darbus susimokėjo tik penktojo buto savininkas.

"Bendra atliktų darbų kaina buvo 479,27 euro. Kai 18, 21, 24 ir 27-ojo butų gyventojai pateikė informaciją, kad nuotekų stovą yra pasikeitę savo lėšomis, remiantis protingumo ir sąžiningumo kriterijais, 2018 m. rugpjūtį mokestį perskaičiavome – už nuotekų stovo atkarpos keitimą tenkanti 62,17 euro dalis priskirta konkrečiai 30 butui, o likusi 417,09 euro suma už vandentiekio vamzdynų keitimą padalyta visiems penkiems butams", – tikino A.Armanavičius.

"Būsto valdos" Pastatų administravimo skyriaus vadovas sakė, kad gegužę į pastato administratorių kreipėsi 30-ojo buto savininkas, prašydamas pakeisti vamzdynų atkarpas per perdangą, į apatinį butą. Buvo atlikta apžiūra, suplanuoti darbai, suderinta su 27-ojo buto savininke, kad ji įsileis atlikti numatytus darbus. Šie darbai buvo atlikti.

"Kai gyventojams kilo klausimų dėl sąskaitų, su jais bendravome ir susitikę gyvai, ir ne kartą telefonu, išdėstėme visas aukščiau aprašytas detales. Liepos mėnesį techninės priežiūros specialistas įvertino atliktus darbus 30-ajame bute, o rugpjūtį, kai išsiaiškinta, kad nuotekų stovą apatinių aukštų gyventojai (18, 21, 24 ir 27 butai) per keturis aukštus pasikeitė iš savo asmeninių lėšų, kaip ir prašė 27-ojo buto gyventoja, mokestis perskaičiuotas", – pakartojo A.Armanavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lukšio 23

Lukšio 23 portretas
Kol būsime ne vieningi,tol po vieną doros.Reikia geros organizacijos ir kreiptis su daugybe parašų į miesto savivaldybę arba į teismą.Ir nebus jokių ginčų.Mes pešamės,piktinamės,o jie šaiposi ant pinigų maišo.Jokių pranešimų nėra,nors turi elektroninį adresą ir išlenda skola su anstoliu.Reiškia ir tie dar ten prilipę kaip mandav......

Jonas

Jonas  portretas
4.82 str.kaip nori taip ir taiko jiems svarbu kad mokėtų. Jeigu sunkiai renka iš tų butų kuriame stove atliko darbus .Tuomet atsius sąskaitas viso namo gyventojams .Jie Įstatymą pritaiko kaip jiems patogu.

Jonas iš didelio kaimo

Jonas iš didelio kaimo  portretas
Ko jus triukšmaujat ,dėl menkniekių .Būsto valda amžinai alkani savo gamybinės bazės neturi ,tarpininkaudami pyrago prie kavos ,tai norisi .Teismai audito neskiria ,tai ir valgo skaniai ,kava ir ne tik gerdami.Gyventojai tai bankomatai ,surinkai norima sumą ir žmonės ,duoda ant pyrago su kava .Gerai kaip savi paskiria ir pamiršta ,nes naudos turi ,kam tikrinti vištą kuri auksinius kiaušinius deda ir dalinasi.
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių