Quantcast

Kauno centre užfiksuotas gyvūnas sukėlė klausimų: specialistai gerų žinių neturi

„Kęstučio gatvėje pamatėme keistą žvėrelį – koks čia gyvūnas? Gal jis serga?“ – klausė kaunietė, į redakciją atsiuntusi kelias ją sudominusio gyvūno nuotraukas. Specialistai teigia, kad nuotraukose veikiausiai užfiksuota akmeninė kiaunė, tačiau šio gyvūno būklė nėra gera. 

Kaunietė pasakojo, kad pasekus žvėrelį, paaiškėjo, kad jis gyvena apleistame pastate.

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius apgailestavo, kad nuotraukų kokybė yra prasta, tad sunku įžiūrėti detales, tačiau teigė, kad šis žvėrelis yra stipriai paveiktas niežų. 

„Tai – akmeninė kiaunė. Miestuose jos gana įprastos, dar profesorius Tadas Ivanauskas rašė apie pačiam Kauno centre sumedžiotą šios rūšies žvėrelį. Maisto mieste jai pakanka – daug atliekų, daug balandžių, žiurkių, – sakė S. Paltanavičius. – Žiūrint į nuotrauką, žvėrelis yra labai pažeistas niežų, jo kailis daug kur nutrintas, matosi atviri odos plotai. Paprastai žinduolių būklę išduoda akys, o šio žvėrelio akys apsiblausę. Taigi, jis yra sergantis.“

Anot gamtininko, niežų erkutės žvėrelio odoje darosi takus ir sukelia niežėjimą bei skausmą, tad tokiam gyvūnui išgyventi beveik neįmanoma. „Maža to, šioje teritorijoje yra didelė tikimybė, kad nuo kiaunės niežais apsikrės katės, šunys ir žmonės. Patiems jos nedera gaudyti, tą turi atlikti sanitarinė miesto tarnyba, – sakė gamtininkas. – Šiaip žmogui akmeninė kiaunė yra nepavojinga. Žinoma, jos tikrai negalima gaudyti plikomis rankomis. Ji gali susigrumti su katėmis, atsikirsti net didesniam šuniui. Sergantys gyvūnai yra pavojingi vienodai visiems – tiek naminiams augintiniams, tiek žmonėms.“

Maža to, šioje teritorijoje yra didelė tikimybė, kad nuo kiaunės niežais apsikrės katės, šunys ir žmonės. Patiems jos nedera gaudyti, tą turi atlikti sanitarinė miesto tarnyba.

Akmeninė kiaunė gausiau gyvena į pietus nuo Lietuvos, kalnų regionuose. Pas mus ji laikosi tik miestuose, miesteliuose, o miškuose gausiau gyvena miškinė kiaunė. Akmeninė kiaunė puikiai laipioja pastatų sienomis, įsikuria palėpėse, griuvėsių plyšiuose.

Akmeninių kiaunių populiacija gausėja. Šiuo metu jų jaunikliai jau paaugę, reikalauja nemažai maisto.  Anot gamtininko, tai – plėšrus žvėrelis, nuo jos dažnai nukenčia vištų laikytojai, o dar daugiau bėdų ji padaro balandininkams, nes įsibrovusi į balandinę, ji pjauna visus paukščius iš eilės. Mieste šis gyvūnas dažnai ištuština čia perinčių varnų kiaušinius, išdrasko varnėnų lizdus.  Akmeninė kiaunė veda 4-6 kiauniukus.

Lietuvos zoologijos sodo zoologas Jonas Šimkus taip pat teigia, kad nuotraukose veikiausiai užfiksuota kiaunė arba kitas kiauninis gyvūnas.

„Iš fotografijos sudėtinga spręsti apie būklę, bet gali būti, kad ji apsikrėtusi niežine erke, nes kailis neatrodo gražiai. Kauno miesto parkuose gyvena miškinės kiaunės, o netoli žmogaus mėgsta gyventi akmeninės kiaunės. Taigi, šiuo atveju gali būti akmeninė kiaunė, – sakė specialistas. – Kiaunės aktyvios naktį, tačiau neretai aktyvios ir dieną. Jos neretai užpuola naminius paukščius – vištas, žąsis, antis ir kt. Iškart gali išpjauti visą pulką paukščių. Žmonėms šie gyvūnai nėra pavojingi, o augintinius, jeigu ji serga ir turi kontaktą, gali užkrėsti niežinėmis erkėmis.“


Šiame straipsnyje: kiaunėakmenininė kiaunėgyvūnassergantis gyvūnasskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Irma

Irma portretas
Gydykite gyvūną!!!

Mantas

Mantas portretas
Kiaunes pjauna balandžius. Kas juos beaugina, pokario straipsnis, nesamones rašote iš nuotraukos, kai turėtumėte inicijuoti pagalbos suteikimą. NEAPYKANTOS GYVŪNAMS KURSTYMAS

.

. portretas
Tai arba gydykit ar uzmigdykit, jam lygiai taip pačia skauda kaip ir jums
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių