Quantcast

Kauno „Akropolyje“ – ypatinga neįgaliųjų rankdarbių mugė

Tarptautinės žmonių su negalia dienos proga Kauno „Akropolyje“ vyksta ypatinga rankdarbių mugė. Joje – su meile ir šiluma neįgalių žmonių kurti vienetiniai darbai. Kiekvienas gali atrasti ypatingą dovaną artėjančių Kalėdų proga.

Šiemet jau trečią kartą prekybos centre vykstančio renginio organizatoriai pakvietė atsigręžti į tuos, kurie drąsiai priima likimo mestus iššūkius. Prekybos centre vykstančioje mugėje kauniečiai ir miesto svečiai gali įsigyti neįgaliuosius vienijančių organizacijų narių pagamintų rankdarbių.

Pasirinkimas labai platus – nuo kalėdinių žaisliukų, trauktų veliūru ar lipdytų iš molio, iki lėlių, žvakių ar kitų unikalių darbų. Akis užkliūna už neįprastos formos žvakių. Jos atrodo tarsi pieštukai bei burbuliukai, o ir spalvų visokiausių, tad tiks prie įvairaus dizaino. Šalia ir rankų darbo molinukai dubenėliai ar kalėdiniai žaisliukai, kviečiantys šiemet atsisakyti plastiko ir namų eglutę puošti šiluma alsuojančiais akcentais.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Man nuolat šąla rankos, tad ieškau šiltų pirštinių, o čia radau kelias poras tikros vilnos“, – tikino kaip tik vieną porą riešinių apžiūrėjusi kaunietė ir pridūrė, kad kainos – nedidelės, nes paprastose parduotuvėse už tiek įsigytų nebent sintetines, o ne natūralios medžiagos pirštines.

Kitos moters dėmesį patraukė iš odos padaryti žaisliukai. Ji teigė, kad šiemet nori eglutę papuošti bent keliais žaisliukais, kurie kurti su idėja, turi savyje meilės ir nėra masinės gamybos, todėl svarstė apie odinius grybukus, dekoruotus auksiniais burbuliukais. Ir patys neįgaliųjų atstovai pripažino, kad sostinėje vykusios mugės metu šie žaisliukai net gavo savo vardą ir pirkėjai juos vadino „O grybukais“.

Ant kitos neįgaliųjų organizacijos stalo prikrauta advento vainikų, galima nusipirkti ir eglutes, kurios papuoš darbo stalą ar džiugins praeivius nuo palangės. Dar kiti siūlo unikalias lėles, paveikslus ar tekstilės gaminius.

Šis renginys yra ne vien prekybos vieta. Jis kartu ir trina bei griauna žmonių sukurtus barjerus, galbūt – net abipuses baimes.

Rankdarbių mugėje sutinkame ir negalią turinčių žmonių, kurie patys gamino daiktus bei juos parduoda pro šalį einantiems kauniečiams. Jų veidus puošia šypsenos, nes mugė yra ta vieta, kurioje gali ištirpti visa atskirtis.

Tiek neįgaliųjų organizacijų atstovai, tiek ir pirkėjai atrado bendras temas ir pasidalijo įspūdžiais, kaip galima dekoruoti namus išskirtiniais dirbiniais. Anot renginį organizuojančios Kauno savivaldybės Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko dr. Donato Večerskio, kiekvienas čia apsilankęs galės įsitikinti, jog visi kūriniai tiesiog spinduliuoja darbų autorių šiluma bei išradingumu. 

„Šis renginys yra ne vien prekybos vieta. Jis kartu ir trina bei griauna žmonių sukurtus barjerus, galbūt – net abipuses baimes. Be to, didžiulis srautas mugės lankytojų pamato, kad nėra tų skirtingų pusių. Visi mes esame žmonės – su savo likimais, svajonėmis, darbais ir kūryba. Juk kiekvienas kurdamas išreiškiame save. Todėl šie viešumoje pasirodantys kūriniai, susidomėjimas jais ir kuria saitus visuomenėje. Drauge – stiprina savo vertės suvokimą rankdarbių autoriams“, – pastebėjo dr. D. Večerskis.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Mugėje dalyvauja 17 neįgaliųjų organizacijų. Ji skirta Tarptautinei žmonių su negalia dienai paminėti, vyksta gruodžio 2-ąją, antrame Kauno „Akropolio“ aukšte prie 2A išėjimo. Renginys – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nepirkite visokių kepinių priterliotu nežine kieno .Susirgsite ir nebus kaltų.

Mes ne iš Kauno

Mes ne iš Kauno portretas
Negi sunku pateikti pilną dalyviu sąrašą? Pareklamuokite visus visai Lietuvai

Dalyviams

Dalyviams  portretas
Surasykite, prasau, pavadinimus. Domina keramikos darbeliai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių