Quantcast

Kaunietė V. Putinui išsiuntė atviruką: sustabdyk karą!

Per šias Kalėdas kaunietė Goda šventinius atvirukus išsiuntė ne tik draugams ir artimiems. Nuoroda su jos darbais pasiekė kelių dešimčių rusų ir šalies-agresorės prezidento pašto dėžutes.

Neperka atvirukų

Kaunietė Goda Veličkaitė jau kurį laiką atvirukų neperka ir jų nemeta į pašto dėžutes. Su gimtadieniais ir kitomis šventėmis artimuosius ji sveikina savo rankų darbo atvirukais arba išskirtiniais lipdukais. 

„Pirktinių atvirukų pasirinkimas labai ribotas. Eilę metų tas pats per tą patį. Sugalvoti ką nors naujo yra labai sudėtinga, – Kauno Jėzuitų gimnazijos abiturientė neslėpė, jei pasiūla pašto skyriuose būtų didesnė, vargu, ar ji leistų pinigus banaliems masinės gamybos atvirukams  – Manau, kad jie atgyvenęs dalykas. Nežinau, gal aš ir klystu.“ 

Šiemet, kai prieš didžiąsias metų šventes prie prekybos centrų nusidriekė paskutinės minutės pirkėjų eilės, septyniolikmetė išliko rami ir nesistumdė minioje. Į rankas paėmusi planšetę moksleivė savo kambaryje piešė.

„Man labai patinka pieštukai, geliniai rašikliai, bet pastaruoju metu nemažai laiko praleidžiu būtent su planšete. Dirbti sunkiau, tačiau labai įdomu. Ypač, kai pasitelki spalvas“, – buvusi Kauno Antano Martinaičio dailės mokyklos auklėtinė, telefono ekrane atvertė savo paskutiniuosius darbus.

Stipru: po žaliaskare ir kitais šventiniais atributais Godos atvirukuose slepiasi labai gili mintis. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Atvirutės su žinute

Sukrėsta karo Ukrainoje, kuris tęsiasi jau daugiau nei dešimtį mėnesių, Kauno Jėzuitų gimnazijos moksleivė nusprendė priminti žmonėms tai, ką jos manymu užgožė eglučių blizgesys, čežantis dovanų popierius ir žirneliai su šaukštu majonezo – karas nesibaigė, o beprasmių mirčių skaičius kasdien nepaliaujamai auga. Piešianti nuo pat vaikystės, Goda neabejojo, kad menas turi dvejopą poveikį – jis ne tik padeda atsipalaiduoti, sudėlioja mintis, suteikia savirealizacijos džiaugsmą, atveria kelią į kūrybiškumą, bet ir yra toks pats galingas ginklas kaip žodis. Todėl didžiųjų metų švenčių išvakarėse Goda dešimtims adresatų išsiuntinėjo nuorodą su savo pieštais atvirukais. Viename jų vaizduojamas Kalėdų Senelis ant stogo ir kamine, pro kurį ruošėsi leistis su dovanomis pas vaikus, įstrigusi branduolinė bomba. Antroje atvirutėje moksleivė nupiešė sprogimo vietą ir aplink ją šokančią šeimą. Trečioji atvirutė – su žaliaskare, kurią rankinėmis granatomis puošia du vaikai: berniukas ir vienarankė mergaitė.

„Labai tikiuosi, kad žmonės į šias atvirutes žiūrės ne todėl, kad gražiai nupiešta, o todėl, kad jos neša labai svarbią žinutę, – G. Veličkaitė pasakojo, pastarąją norėjusi paskleisti kaip įmanoma plačiau. – Atvirutes piešiau gal tris dienas. Ko gero, panašiai truko ir kontaktų paieška. Padėjo tėvai. Prasidėjus karui jie tikrai daug prisidėjo pinigais ir kitais būtinais daiktais ukrainiečiams, todėl mano atvirukų idėją labai palaikė.“ 

Misija: Goda tikisi, kad jos pieštais atvirukais pasidalins kuo daugiau žmonių visame pasaulyje. (Godos Veličkaitės nuotr.)

Atsakė keli rusai

Laiškus su pačios pieštais atvirukais kaunietė išsiuntė įvairioms žiniasklaidos priemonėms, nuomonės formuotojams, kai kurių pasaulio šalių lyderiams, taip pat ir šalies-agresorės vadovui Vladimirui Putinui. Ne viena tokia nuoroda įkrito ir į Rusijos gyventojų elektronines pašto dėžutes. Atvirutes išsiuntinėjusi maždaug šimtui adresatų, Goda sulaukė vos poros atsakymų.

Keli rusai atrašė, kad sutinka su manim. Pritarė, kad reikia stabdyti karą.

„Keli rusai atrašė, kad sutinka su manim. Pritarė, kad reikia stabdyti karą. Kitos pašto dėžutės mano laiškus paprasčiausiai blokavo. Nežinau, gal dar sulauksiu kokių atsakymų“, – nepaisant mažo žmonių aktyvumo, G. Veličkaitė nesiruošė nuleisti rankų. Savo kurtas atvirutes dvyliktokė iš Kauno žada siuntinėti dar kelias savaites, juolab, kad stačiatikiai Kalėdas švęs tik sausio 7-ąją. Nors ant nosies šimtadienis ir pasiruošimas abitūros egzaminams, Goda vylėsi, kad kalėdiniai atvirukai nebus vienkartinis projektas ir turės tęsinį. 

„Atsispirti nuo kokios nors šventės lengviau. Nežinau, gal Velykos kokią mintį padiktuos, – jei taip įvyks, G. Veličkaitė žadėjo pasidalinti savo nuoroda su kuo platesne auditorija. – Labai norėčiau po eglute rasti naują kompiuterį, tada galėčiau daugiau laiko skirti piešimui ir atsivertų daugiau galimybių. Žinoma, jei jau kalbame apie dovanas, tai labiau už viską sau ir kitiems linkėčiau ne materialių dalykų, o taikos pasaulyje. Tada ir piešiniai būtų kitokie.“  

Godos atvirukais nemokamai gali naudotis visi:

https://we.tl/t-Gv4jUYTCS6

https://photos.app.goo.gl/WVHNLiqsY1hkpzcm7


Šiame straipsnyje: Goda Veličkaitėatvirukaiatvirukai Putinuiparama Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių