Quantcast

Kaunietė šokiruota: kokį vandenį mes geriame?

Pripylusi lauko baseiną vandeniu iš miesto vandentiekio kaunietė nemaloniai nustebo: vanduo neskaidrus, stipriai geltonai žalias. „Kokį vandenį mes geriame?“ – klausė moteris. Pripylus į puodelį spalva įtarimų nekelia, ji išryškėja esant didesniam kiekiui vandens.

Akis atvėrė baseinas

„Kreipiuosi į jus sunerimusi dėl geriamo vandens kokybės, kurį kauniečiams teikia „Kauno vandenys“, – pasakojo Žaliakalnio gyventoja (vardas, pavardė ir adresas redakcijai žinomas).

Baseinas išplautas, namas ir komunikacijos nėra senos. Pernai pliuškentasi šiame 21 kūb.m tūrio baseine, bet tada  nusiskundimų dėl vandens kokybės neturėjo. „Šiemet, kai baseinas prisipildė, pamatėme, kad vanduo – siaubingos spalvos. Tada ir paaiškėjo, kad mes geriame labai keistą, žalią vandenį“, – kalbėjo pašnekovė. Vanduo iš paties įvado naudojamas ir maistui gaminti, ir prausimuisi, ir jeigu prireiktų lauke.

Žmonės geria galimai užterštą vandenį, ir tyrimo mes turime laukti šešias dienas?

Moteris pasakojo, kad nuosėdų ant dugno ar sienelių nesusidarė, nepageidaujami priedai laikosi vandenyje. Ji naudojasi tik dušu, vonios neturi. Ją pripildžius vandens kokybė gal būtų paaiškėjusi anksčiau.

„Sunku patikėti, kad iki šiol neaišku kiek laiko mes gėrėme tokį vandenį. Už jį moku pinigus“, – pastebėjo kaunietė, laukdama, kol bus atlikti vandens tyrimai priversta pirkti vandenį iš parduotuvės. 

Ji minėjo, kad kaimynai iš Varpo ir A. Baranausko g., Vydūno al. yra ne kartą skundęsi žarnyno problemomis ir viduriavimu. Neatmeta, kad tai gali būti susiję su geriamu vandeniu. Vieni, anot moters, užsakė vandens tyrimus, jų rezultatai nebuvo džiuginantys. „Šito patvirtinti negaliu, nes neturiu dokumentacijos rankose“, – pridūrė pašnekovė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Patarė virinti

Moteris piktinosi „Kauno vandenų“ atstovų reakcija į jos nusiskundimus. „Patarė virinti vandenį. Ką man ir baseinui vandenį virinti?“ – klausė kaunietė.

Ji vardijo, kad ketvirtadienį pusę dienos skambinėjo įvairioms tarnyboms su prašymu patikrinti  vandenį. „Deja, be jokių rezultatų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skundus adresuoja „Kauno vandenims“. O šios įmonės atstovas, prisistatęs vyr. inspektoriumi, po ilgų išvedžiojimų pareiškė, kad specialistas paimti mėginio atvyks ne anksčiau pirmadienio, t. y., praėjus šešioms dienoms po skundo pateikimo. Žmonės geria galimai užterštą vandenį, ir tyrimo mes turime laukti šešias dienas?“ – stebėjosi abejingumu gyventoja.

„Sugaišusi daugybę laiko šios problemos sprendimui supratau, kad niekas nesirūpina mums parduodamo vandens kokybe, – tęsė moteris. – Nors mokame už šį produktą kaip už sveikatai nepavojingą geriamą vandenį, jo kokybė yra labiau nei abejotina. Atrodytų, kad gavę vartotojų skundą, tiekėjai turėtų skubiai atlikti kokybės kontrolės tyrimą. Deja, patirtis rodo, kad to žaliai geltono skysčio sudėtį teks išsiaiškinti savo pačių lėšomis ir jėgomis“.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Žino sprendimą

Gyventojos žiniomis, Žaliakalnio rajono gyventojams „Kauno vandenys“ tiekia vandenį iš Petrašiūnų vandenvietės. Jį vartoja du trečdaliai Kauno gyventojų.

„Pradėjusi gilintis į šį klausimą, iš vandens tyrimo ekspertų sužinojau, kad „Kauno vandenys“ kasdien gauna daugybę skundų iš Žaliakalnio gyventojų dėl blogo vandens kvapo, žalios spalvos ir sukelto viduriavimo. Šį atspalvį vandeniui greičiausiai suteikia dumbliai ir žarnyno infekcijos bakterijos. Minėtą problemą galima būtų pašalinti vandentiekio vamzdžius reguliariai valant karščiu specialiais metodais, deja, „Kauno vandenys“ šiai profilaktikai lėšų neskiria ir nemato problemos parduodami mums pažaliavusį užpelkėjusį vandenį. Ši pozicija paaiškina protu nesuvokiamą „Kauno vandenų“ reakciją į mano skundą – kas važiuos tikrinti pažaliavusio lauko baseino, jei nepaisoma net gyventojų sveikatai padarytos žalos“, – neslėpė nusivylimo kaunietė.

Ji pridūrė, kad vanduo juk – gyvybiškai svarbus produktas, be kurio negalime gyventi. „Mokėdami „Kauno vandenims“ už geriamo vandens tiekimą turime teisę reikalauti, kad tiekėjas garantuotų parduodamo produkto kokybę, o ne piktybiškai ignoruotų gyventojų skundus“, – konstatavo moteris.

Portalo kauno.diena.lt fotokorespondentė, nuvykusi fotografuoti baseino ir jo vandens, sakė, kad vanduo tikrai nėra skaidrus. Gerti tokio nesiryžtų.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Kauno vandenys“: tai vienintelis nusiskundimas iš Žaliakakalnio

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Kristina Mikalauskienė portalui kaunodiena.lt nurodė, kad „centralizuotai tiekiamo vandens kontrolė pavesta Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai“.

„Kauno vandenų“ Viešųjų ryšių specialistas Andrius Nenėnas situaciją pakomentavo taip:

– Apie situaciją bendrovė sužinojo ketvirtadienį iš VMVT atstovų. Į vietą ketvirtadienį patikrinti situacijos atvyko avarinės tarnybos viršininkas ir vyresnysis inžinierius. Moteris nupasakojo situaciją ir reikalavo nedelsiant ištirti baseino vandens kokybę. Avarinės tarnybos viršininkas  klientei paaiškino, kad laboratorija mėginius mikrobiologiniam vandens tyrimui ima pirmadieniais – trečiadieniais. Ketvirtadienį-penktadienį tyrimai neimami dėl inkubacinio periodo reikalavimų.

Taip pat klientei buvo bandyta paaiškinti, kad mėginio ėmimas tiesiai iš lauke esančio baseino neobjektyvus, nepaisant to, kad jis išvalytas ir plautas. Pagal reikalavimus, vandens mėginys imamas iš vandentiekio įvado prieš apskaitos mazgą. Už pastato vidaus tinklus už apskaitos mazgo, atsako pats gyventojas arba pastato administratorius.

Avarinės tarnybos viršininkui ir klientei įvado praplovimo ir priėjimo iki apskaitos mazgo susiderinti nepavyko. Tačiau mūsų darbuotojai visada nusiteikę geranoriškai spręsti tokias situacijas praplaudami vandentiekio linijas. Todėl ir šią situaciją norime spręsti geranoriškai. Visada galima tartis dėl mėginio, profilaktinio tinklų plovimo.

Tą pačią dieną mūsų darbuotojai A. Baranausko ir Varpo gatvių sankryžoje profilaktiškai plovė vandentiekio liniją, ir nuleidžiant vandenį per priešgaisrinį hidrantą, vizualiai jo kokybė nekėlė jokių įtarimų.

Šiuo metu nusiskundimų dėl kokybės iš Žaliakalnio neturime, neužfiksuota ir vandentiekio avarijų. Geriamasis vanduo šiam rajonui tiekiamas jau po vandens gerinimo įrenginių, kur vanduo dar papildomai filtruojamas, todėl kokybė šiame rajone laikinai suprastėja tik avarijų ar gedimų atvejų, nors jų, kaip ir minėjau, nebuvo.

Kalbas dėl dumblių ir salmoneliozės užkrato bendrovė griežtai atmeta ir informacijos apie tokius pačių gyventojų iniciatyva darytus tyrimus neturi.

PAPILDYTA. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas Petras Tarvydas pirmadienio rytą portalą kauno.diena.lt informavo, kad mėginius tyrimams ketinama paimti dar šią dieną. Tyrimų rezultatai bus aiškūs maždaug po savaitės. Jis kaip ir "Kauno vandenų" atstovai teigė, kad skundų dėl geriamo vandens kokybės iš Žaliakalnio negauta.


Šiame straipsnyje: Kauno vandenysvanduobaseinasŽaliakalnisvandens kokybėskundžiasi vandens kokybeskaitytojo naujiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
garliavos apylinkiu sen. medziotoju gatveje jau beveik metai vanduo dumblinas, filtra 20mkr kasete uznesa juoda spalva per 2 dienas. Buvau to skystimo nuvezes i aukstaiciu gatve tai niekas net neprieme. Sake gaunat vandeni is panemunes, o ten meras dabar savo valdas tvarko(mazina apsaugos zona, irenginius stato ir t.t), tai kentekit kol kadensija pasibaigs. Dave avarines virsininko tel. , bet juo nieks nekelia. Tai ir nies nieko nedaro.

Antifrizo

Antifrizo portretas
įpylė , kad žiema neužšaltu.

KAIMYNAS

KAIMYNAS portretas
SENAMIESTIS koks baisus vanduo
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių