Quantcast

Kauniečių ir japonų išlankstytos gervės taps menine instaliacija

Šie metai paskelbti Japonijos diplomato Chiune's Suhigaros metais. Rudenį vyks Sugiharos savaitė, kuri pažers įvairiausių renginių. Festivalio organizatoriai kviečia prisijungti prie gervių lankstymo akcijos ir taip įtvirtinti puoselėjamą lietuvių ir japonų draugystę.

Taikos ir svajonių simbolis

Rudenį prekybos centre "Akropolis" suplazdės tūkstančiai baltų popierinių gervių. Jas dovanos tiek Kauno, tiek Japonijos bendruomenės. Tikimasi, kad virš praeivių galvų bus pakabinta apie 10 tūkst. gervių.

"Gervės lankstomos tada, kai norima pasiekti išsikeltų tikslų ir svajonių. Šie metai skirti Sugiharai, tad gervės taip pat įprasmins jo humaniškumo idėją. Žinoma, ši epidemija taip pat parodo, kad pasaulyje visi trokšta, kad ji greičiau pasibaigtų. Yra sakoma, kad, išlanksčius tūkstantį gervių, galima pasiekti savo svajones. Gervė yra ir lietuviškas, ir japoniškas simbolis, jungiantis gėrį, taiką, sveikatą ir visas gražias mintis", – kodėl kilo idėja pakvieti žmones lankstyti gerves, pasakojo J.Dobkevičiaus progimnazijos direktorė, Kauno-Japonijos draugystės asociacijos narė Lina Viršilienė.

Gervių lankstymas siejamas su vienos mergaitės japonės istorija. Pasakojama, kad po Hirošimos atominio sprogdinimo ji susirgo. Mergaitė nusprendė, kad reikia išlankstyti 1 tūkst. popierinių gervių ir tada ji pasveiks. Ši istorija palietė ypač daug žmonių, tad ir dabar lankstant gerves bus prašoma ant sparnų užrašyti svajones ir taip visiems kartu išeiti iš pasaulį krečiančių negandų.

"Gervė yra ir taikos simbolis, o pats Ch.Sugihara yra siejamas su taika, tolerancija, pakantumu kitiems ir žmonių gelbėjimu. Todėl šis simbolis pasirinktas neatsitiktinai ir bus naudojamas spalį vyksiančios Sugiharos savaitės metu", – paaiškino Kauno–Japonijos draugystės asociacijos narė Raimonda Strazdienė.

Kauno-Japonijos draugystės asociacijos nariai neabejoja, kad gervių lankstymo akcija suburs bendruomenes. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Siuntinys iš Japonijos

Įprastai Sugiharos savaitės renginiuose dalyvaudavo šimtai japonų, tačiau pasaulį apėmusi koronaviruso pandemija pakoregavo planus.

Tačiau japonai vis tiek labai nori prisidėti prie savo tautos didvyrio Ch.Sugiharos paminėjimo, todėl renginio metu jie jungsis teletiltais ir taip stebės renginius. Taip pat numatoma, kad iš Japonijos į Kauną bus atsiųsta popierinių gervių siunta.

"Sugiharos savaitės renginiuose buvo numatyta, kad dalyvaus bent trys japonų delegacijos. Deja, bet skrydžiai buvo atšaukti. Tačiau planuojama gervių instaliacija yra būdas sukurti kažką drauge, net jei ir bus karantino sąlygos. Japonai kaip savo draugystės simbolį taip pat atsiųs išlankstytas gerveles" – planus atskleidė vienas iš Sugiharos savaitės organizatorių, Kauno–Japonijos draugystės asociacijos prezidentas Aurelijus Zykas.

Pasak jo, prie akcijos prisijungs kelių Japonijos savivaldybių vaikai ir popierinius paukštelius paštu atsiųs į Kauną. "Draugai, net ir sudėtingiausiomis sąlygomis randa būdų, kaip bendrauti ir kurti gražiausius dalykus", – pridūrė A.Zykas.

Prisidėti gali kiekvienas

Tikimasi, kad gerves lankstys įvairios šalies mokyklos, prisijungs ir bendruomenės. Prie gervių lankstymo akcijos gali prisidėti kiekvienas norintis. Organizatoriai tikino, kad yra bendruomenių, kurios jau pažadėjo išlankstyti tūkstantį gervių.

"Kviečiame prisijungti ne tik Kauno, bet visas šalies bendruomenes, mokyklas, pavienius asmenis. Norime, kad gervės sujungtų kuo daugiau žmonių", – pažymėjo R.Strazdienė.

Socialinio tinklo "Facebook" "Sugihara Week" puslapyje galima rasti visą instrukciją, kaip lankstyti gerves, kur registruotis, jei norite prisidėti prie šios akcijos. Organizatoriai atkreipė dėmesį, kad gervės turėtų būti lankstomos iš A4 balto popieriaus lapo, nes taip bus sukurtos vienodo dydžio gervės, kurios rudenį sudarys meninę instaliaciją. Gerves bendruomenės gali lankstyti iki rugsėjo pabaigos.

Visos gervės bus baltos, išlankstytos iš A4 lapo popieriaus.(Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Kaip bus sukabintos visos popierinės gervės, kol kas dar nėra nuspręsta. Viskas paaiškės, kai bus aišku, kiek popierinių gervių lietuviai ir japonai kartu išlankstė. Tačiau organizatoriai neabejoja, kad tai bus didelis gervių būrys, simbolizuojantis ir dviejų tautų draugystę.

Šiemet Sugiharos savaitė vyks spalio 12–18 d. Šiais metais bus pažymėtas ir "Gyvybės vizų", kurias išdavė Ch.Suhihara, 80-metis. Pirmą kartą renginiai išsiplės už Kauno ribų, ir žinia apie Ch.Sugiharą ir jo darbus bus paskleista Vilniuje, Kačerginėje, Tytuvėnuose, Druskininkuose ir kitose Lietuvos vietose.

Visą informaciją apie Sugiharos savaitę ir gervių lankstymo akciją galima rasti "Sugihara Week" puslapyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių