Quantcast

Vytauto parko likimas: su apžvalgos ratu, fontanu ar daugiabučiais?

Kauniečiai sunerimę, kad Vytauto parkui iškilo grėsmė, tačiau savivaldybės atstovai ramina – apleistas parkas bus tvarkomas, todėl paprašyta nukelti karuselių įrenginius.

„Vakar iš darbuotojų sužinojome, kad ruošiamasi likviduoti parką ir nugriauti jame esančius statinius. Mums buvo pasakyta, kad rugsėjo 30 d. – paskutinė diena, kuomet čia galime ateiti. Labai nuliūdome, kad šios taip pamėgtos vietos gali nebelikti“, – portalui savo nuoskaudą liejo kaunietė Eglė.

Moteris teigė, kad šioje vietoje praleidžia nemažai laiko su vaikais, kadangi jaučia nostalgiją vaikystei.

„Ir mane mažą tėvai čia atsivesdavo, pamenu, kaip mėgau suptis. Visa vaikystė čia prabėgo“, – prisimena pašnekovė.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Eglė tikina, kad ne tik ji, bet ir daugelis pažįstamų mamų nustėro sužinojusios apie ketinimus uždaryti šią vietą.

„Visiška tyla buvo dėl šio parko privatizavimo. O dabar – dar baisiau. Gal jūs galite pasidomėti, kodėl visa tai daroma?“ – portalo kauno.diena.lt klausė kaunietė.

Pasidomėjus paaiškėjo, kas tapo šio kauniečių nerimo priežastimi. Pasirodo, dar penktadienį ant Vytauto parke esančių karuselių atsirado raštai. Juose teigiama:

„Vadovaujantis Kauno miesto savivaldybės tarybos 2017 m. birželio 13 d. sprendimu, įspėjame Jus, kad per vieną mėnesį nuo šio įspėjimo pateikimo dienos, Jūs privalote teisės aktų nustatyta tvarka nugriauti (pašalinti) neįteisintą statinį (įrenginį), esantį ant Kauno miesto savivaldybei nuosavybės teise priklausančių inžinerinių statinių ir patenkantį į viešojo pažinimo ir naudojimo apsaugos tikslų prioritetinę kultūros paveldo teritoriją – […] Kauno Žaliakalnio I-osios dalies Vytauto parko kompleksą.“

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Susisiekus su Kauno savivaldybės administracijos direktoriumi Gintaru Petrausku jis sutiko pakomentuoti šią situaciją. Pasiteiravome, ar ruošiamasi parką uždaryti, o pastatus nugriauti.

„Savivaldybė ruošiasi parke esančių takelių ir aikštelių aplink karuseles tvarkymo darbams. Dėl šios priežasties jų savininkas bus įpareigotas karuseles pašalinti“, – tik tokius planus išvardijo savivaldybės atstovas.

Mes norime pasitarti su kauniečiais ir paklausti, ką jie norėtų matyti Vytauto parke: ar apžvalgos ratą, ar fontaną, ar tik tvarkingą, pasivaikščiojimams skirtą parką.

Paklausus, ar parko teritorijoje planuojami nauji statiniai, G. Petrauskas nedaugžodžiavo: „Kol kas mes tokių planų neturime“.

Tvarkymo darbus parke planuojama pradėti jau šį rudenį.

Portalui susisiekus su vienu iš Vytauto parko savininkų Ričardu Šidlausku paklausėme, ar jis neprieštarauja savivaldybės nurodymui nukelti senuosius įrenginius. Jis teigė, kad tikrai ne, priešingai. Ir ne tik pritariąs savivaldybės planams atnaujinti parko infrastruktūrą.

„Mes kartu viską čia keisime“, – entuziastingai aiškino R.Šidlauskas ir kartojo, kad visa tai parkui – tik į gerą, priminęs, kad Kaunas atsigauna įvairiomis prasmėmis.

Pasiteiravus, kada, jo manymu, kauniečiai galės džiaugtis atnaujintu parku, R. Šidlauskas nebuvo linkęs veltis į konkrečias datas ir apskritai pakreipė kalbą kita linkme. „Jie ir dabar džiaugiasi parku“, – akcentavo pašnekovas.


Komentuoja Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas:

– Kiek savininkų Vytauto parko teritorijoje turi nuosavybės? Žemė – valstybės, sūpynės  R.Šidlausko, pastatai – dar kito ar kitų asmenų?

– Statiniai yra valdomi 8 savininkų – fizinių ir juridinių asmenų (gegužės mėn. duomenimis). Žemė valstybinė.

– Kaip savininkai reagavo į planus atnaujinti infrastruktūrą? R.Šidlauskas teigė, kad jis labai tam pritariąs ir pats ne kartą raginęs. Tai tiesa? O kaip kiti savininkai?

– Kai kurie kiti savininkai tam irgi pritaria, dėl visų neturime duomenų.

– Kiek Vytauto parko teritorijoje nelegalių/griautinų pastatų? Ar jų savininkai jų griauti, nukelti nenori? Kaip seniai jie pradėti raginti to imtis?

– Reikia daugiau laiko surinkti šiai informacijai.

– Kas Vytauto parke planuojama keisti, atnaujinti iš savivaldybės pusės? Ką įsipareigojo, žada savininkai?

– Dar šįmet savivaldybė planuoja atnaujinti parko takus ir aikšteles, įrengti apšvietimą, pastatyti naujus suoliukus ir šiukšliadėžes.

– Parko paskirties keisti neplanuojama? Išliks parkas su pramogų zona?

– Mes norime pasitarti su kauniečiais ir paklausti, ką jie norėtų matyti Vytauto parke: ar apžvalgos ratą, ar fontaną, ar tik tvarkingą, pasivaikščiojimams skirtą parką. Kauniečių nuomonių lauksime elektroniniu paštu vytautoparkas@kaunas.lt.

– Jeigu kažkas puoselėtų slaptą arba nelabai slaptą norą Vytauto parke statyti daugiabučius, ar yra tokia teisinė galimybė, kad taip gali nutikti?

– Tai valstybinė miško žemė, kurios negalima nei privatizuoti, nei išnuomoti.


Prieštaringai vertinami sandoriai

2016 m. "Kauno diena" rašė, kad ne vienus metus savivaldybę už nosies vedžiojęs verslininkas Ričardas Šidlauskas, kadaise ne visai aiškiomis aplinkybėmis tapęs Vytauto parko ir Dainų slėnio savininku, išparceliavo Vytauto parką – maždaug per metus jo kontroliuojama bendrovė "Vytauto parkas" skirtingiems savininkams išpardavinėjo atskirus statinius, estradą, aikšteles Tvirtovės alėjoje. Dalis nekilnojamojo turto parduota su teise per kelerius metus atpirkti turtą.

Miesto valdžia tada prakalbo, kad siekiama parką paimti visuomenės poreikiams, dėl to nubalsavo ir miesto taryba. G.Petrauskas tada pripažino, kad pokyčiai Vytauto parke nepalankūs savivaldybei, mat su vienu savininku daug lengviau derėtis, nei su būriu.

R.Šidlauskas ne vienus metus žarstė pažadus, kad permainos Vytauto parke ir jo atgimimas prasidės tuoj pat. "Bus formuojama tai, kas atitinka pagal parko reikalavimus, ir tvarkoma, ir miestas prisijungs", – 2016-aisiais aiškino V.Šidlauskas.

"Parkas turi daug saugiklių, nes ten ir kultūros paveldo saugoma teritorija, ir kai kurie objektai yra kultūros paveldas, ir dar miškas. Norint ten ką nors keisti ir statyti, reikėtų keisti miesto bendrąjį planą", – tada aiškino savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Vytauto parkas kauniečiams pramogauti buvo įkurtas 1930 m.


Ginčai dėl Dainų slėnio

1991 m. buvo įsteigta savivaldybės įmonė "Vytauto parkas", kuriai priklausė ir Dainų slėnis. Po metų ji buvo privatizuota.

2004 m. lapkritį panaikinta Dainų slėnio statinių teisinė registracija Kauno miesto savivaldybės vardu ir tapo bendrovės "Vytauto parkas" nuosavybe.

Verslininkams atsirado galimybė formuoti žemės sklypus prie nuosavybės teise valdomų statinių, juos privatizuoti, keisti paskirtį, vykdyti statybas ir sunaikinti visuomenės poreikiams tarnavusį Dainų slėnį. Kaip Kauno ąžuolyno dalis, Dainų slėnio teritorija turėjo valstybinės reikšmės miško statusą.

2008 m. sausį Kauno miesto tarybos sprendimu žemės sklypas prie Dainų slėnio statinių buvo paimtas visuomenės reikmėms.

2013 m. gegužę miesto taryba pritarė, kad verslininkams už sklandų Dainų slėnio perdavimą miestui būtų leista įsirengti automobilių stovėjimo aikštelę Jonavos gatvėje, tačiau perdavimo procesas vis tiek užtruko ilgiau, nei planuota. Nebūdama Dainų slėnio statinių šeimininke miesto savivaldybė neturėjo teisės jų remontuoti. Praėjusią kadenciją vis dėlto pavyko miesto poreikiams sugrąžinti Dainų slėnį.

R.Šidlauskas buvo privatizavęs ne žemę, o statinius, ir savivaldybei pavyko už simbolinį 1 litą tuos suoliukus, įvardytus, kaip statiniai, perimti miesto reikmėms. Tiesa, Dainų slėnio susigrąžinimas atsiėjo daugiau nei tą simbolinį litą, mat R.Šidlauskui pavyko išsiderėti sau palankių dalykų dėl sklypo Jonavos g. 7.

Kaip jis ir žadėjo, Jonavos g. 7 bendrovei "Vytauto parkas" priklausančiame sklype iškilo biurų pastatas. Dėl šio projekto Senamiesčio pašonėje bendrovė "Vytauto parkas" juridiškai atskyrė bendrovės dalį ir įkūrė bendrovę "Žaliakalnio parkas".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Džiaukitės. Pristatys koledžų,o gal atliekų surinkimo įmonė Šie viską gali

Paulius

Paulius portretas
Vytauto parkas dabar atrodo kaip nuvarytas kuinas.Reikia keisti visus pasenusius įrenginius.Parko vieta labai graži,ant kalno.Parkui labai tiktų apžvalgos bokštas.Tada galėtume pamatyti,koks gražus Kaunas.

Šančiokas

Šančiokas portretas
Kol miesta valdys pinigų vergai,spekuliantai ir barygos,tol ir skendėsim tamsoje,nepadės nei nauji LED žibintai.Kad Kaunas nušvistu,miesta turi valdyti meno,kultūros žmonės.Tada atsiras ir parkų ir teatrų ir pramogų.O kol kas galėsim džiaugtis tik verslo centrais,kotedžais ir ųžstatytais parkais,skverais ir pakrantėm.
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių