Quantcast

Kauniečiai skaičiavo Bažnyčios pinigus

Prie arbatos puodelio su Kauno arkivyskupu Kęstučiu Kėvalu – pokalbiai apie Bažnyčios turtus. Materialius ir dvasinius. Tiesa, pastarieji miestiečius domino mažiausiai.

Kviečia kalbėti atvirai

Antano nauja mašina, Dalia su vardiniais aukštakulniais, o Algio šeima jau mėnesį Balyje – sutikite, skaičiuoti kaimynų pinigus, daugumai mūsų ypač smagu.

Ne mažiau nei Bažnyčios, kuri tikinčiuosius su lyg pirmaisiais žingsniais pasitinka auksiniais paveikslų rėmais ant sienų, žėrinčiais liturginiais indais už slaptų durelių ir šilkiniais siūlais siuvinėtais drabužiais, kurių skvernais moja per pamaldas. Prieš kelis metus startavęs, besibaigiant vasariui vėl atnaujintas, pokalbių ciklas "Kunigai kavinėse" kauniečius subūrė į "Galeria Urbana", kur paskirtasis Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas bandė suskaičiuoti bažnyčios turtus.

Taip, turime rūpintis žemiškomis gėrybėmis, bet esminis klausimas – kam ir dėl ko?

Anot Kauno arkivyskupijos, projektas "Kunigai kavinėse" – reagavimas į Popiežiaus Pranciškaus išsakytą troškimą, kad Bažnyčia ir dvasininkai neužsidarytų, eitų arčiau žmonių, ten, kur juos gali sutikti, kur jie ilsisi, leidžia laiką, kad susipažintų, pasikalbėtų, megztų žmogiškąjį dialogą net ir tomis temomis, kurios atrodo nepatogios.

"Bažnyčia turi būti atviresnė, kalbėdama apie materialines vertybes. Šioje srityje yra kur padirbėti ir apie tai reikia kalbėti viešai. Bet tai nėra kažkokie slapti milijonai. Taip, turime rūpintis žemiškomis gėrybėmis, bet esminis klausimas – kam ir dėl ko?", – diakonas Darius Chmieliauskas ėmė vartyti savo klausimyną.

 

 

Neparduodamas turtas

Taigi, Bažnyčia turtinga ar ne? Žvelgdamas į minią, D.Chmieliauskas šyptelėjo – klausimas fariziejiškas, todėl nežinia koks bus K.Kėvalo atsakymas į jį. Pasveikinęs susirinkusiuosius ir paprašęs jiems Aukščiausiojo malonės, naujai paskirtasis Kauno arkivyskupas ėmėsi skaičiuoti materialius ir dvasinius Bažnyčios turtus.

"Atėjus į bažnyčią neretai atrodo, kad žaidžiame karaliaus rūmus – čia viskas blizga. Pradedant paveikslų rėmais, baigiant drabužiais, o juk Viešpats Jėzus buvo neturtingas. Jis kvietė atsisakyti turto ir neprisirišti prie materialinių vertybių. Nors iš kitos pusės, kai prieš mirtį moteris ant kojų užpylė prabangius kvepalus, jis nesakė, kad turtas yra švaistomas. Našlę, kuri aukojo skatiką, jis tai pat gyrė", – po ilgos įžangos, K.Kėvalas ėjo prie labiau apčiuopiamų dalykų.

Bažnyčios turtai, anot jo, niekam asmeniškai nepriklauso, todėl kiekviena šventovė, kurią kaip tikėjimo ir meilės ženklą mūsų kartai paliko ankstesnės, vienodai priklauso ir benamiui, ir dvasininkui. Mūsų pareiga šį turtą prižiūrėti ir perduoti jį tolimesnėms kartoms. Parduoti jį esą būtų keblu ir neteisinga.

"Taigi, iš vienos pusės Bažnyčia yra turtinga, iš kitos – ne, nes turtų parduoti ji negali. Kitaip tariant, nepardavus, negali turėti ir nusipirkti, tarkim, kavos puodelio", – baigęs temą, K.Kėvalas buvo pasiruošęs atremti minios klausimų laviną.

K.Kėvalas juokavo, kad vos tik grįžo į Kauną jį užvertė labai žemiški klausimai.

Pažėrė daug klausimų

Netrukus kilstelėjo Seimo narės Audronės Jankuvienės ranka, o jos lūpose pasigirdo nerimas dėl visuomenei neprieinamų, M.K.Čiurlionio muziejaus fonduose slepiamų Kauno Švč.Sakramento bažnyčios vitražų. K.Kėvalas neabejojo, kad, atėjus laikui, tūkstančiai stikliukų ir vėl įsitaisys šventovės languose, o Antano vardu prisistatęs miestietis gėdino Seimo narę.

"Matau, kad kai kurie žmonės nėra muziejų lankytojai. Vitražai neslepiami! 2019 m. pats juos asmeniškai mačiau vienoje ekspozicijoje. Atvedžiau daug jaunimo ir kitų įvairaus amžiaus žmonių", – Antanas sėdo į savo vietą už stalelio, o kavinėje pasigirdo dar vienas klausimas.

Pusamžis vyriškis teiravosi, ar dvasininkai gali užsiimti verslu ir gauti kitas pajamas. Vienos jaunimo organizacijos atstovė domėjosi ar savanoriai bus įdarbinti ir gaus orią algą. Išgirdęs klausimą, apie mechanizmus, reguliuojančius aukas ir versiją, kad kunigai gali turėti ne vieną, o dvi parapijos knygas, K.Kėvalas skaniai nusijuokė.

"Šis klausimas rodo, kad mūsų šeima yra tampri ir apie viską galime kalbėti tiesiai šviesiai", – juokus nuskandinęs arbatos puodelyje, Kauno arkivyskupas keliais sakiniais paaiškino kaip ir kas registruoja visus Bažnyčios pinigus ir kas prižiūri tuos, į kurių rankas tie pinigai patenka.

Nuo bažnyčios vitražų iki algos savanoriams – publika Kauno arkivyskupui paruošė daug klausimų.

Baigęs pokalbį K.Kėvalas dėkojo susirinkusiesiems, o projekto "Kunigai kavinėse" sumanytojai ragino raudonai apibrėžti kovo 31-ąją. Kavinėje "Pas Stanley" kunigas Algirdas Akelaitis ir diakonas Gintas Petkevičius tądien kalbės apie klerikalinį mentalitetą Bažnyčioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaustukas

Klaustukas portretas
Net ir komunistai ivaryti mirtinos ligos ar kitokios negandos i kampa prisimindavo Dieva,ir prasydavo pagalbos,prasysite ir jus,kai jau niekas kitas negales padeti,gal ir sulauksit.....

...

... portretas
Melstis kryžiui dar šlykščiau nei penkiakampei žvaigždei; kryžius - OKUPACIJOS ir mirties simbolis.

Da Luna

Da Luna portretas
nebukime eretikais ,,o nors karta išpažinkime tikraja prasme kas yra su dievų mūsų dvasios gyvenimo nugyvento šv, dvasios dosnumo mums duovanotos meilės simpatijos gėrio ir nuostabiu dienu mūsų gyvenimui imkime neškime dievo žodžio šv, evangelijos mūsų širdise, juk atminkime tik ką šventėm pelenu diena o ten yra babai gerai pasakyta iš dulkes pavirtom, dulke tapsime, nieko nenusinešime nuogi atėjome nuogais ir tapsime ,juk ten yra tik vienas eismas aukščiau visko ten busim nubausti ir atleisti už nuodemes, mūsų tokio lygio masto padarytas, o kas liečia dėl pinigu ir kam ten skirtu, nereikia skaičuoti, o per sekmadienio mišias šv evangelijos sumos laikotarpi nesunkiai ir padėti keliais eurais nieko baisaus neatsitiks, busim išganyti daugiau kas priklauso dievui tebunę ir mano auka dievui, su dievu pirmin .o ne pagal pagoniu ir perkuno švitėjimo ir išsilieimo dundėjimo meta, tylėkime geriau bus kaip aš radau taip aš paliksiu, nuodemiu nedaryti, o švesti sekmadienio mišias, priklauso,
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių