Quantcast

Kauniečiai pateko į keblią padėtį: varnos mėto akmenis į automobilius?

Viename Kauno daugiabučio namo kieme varnos tarsi atrado savotišką žaidimą, gadinantį gyventojų turtą. Paukščiai snapu paima skaldos akmenukus ir paleidžia juos į sustatytus automobilius. Ne vieną kėbulą jau teko taisyti, bet specialistai niekuo padėti negali, nes šiuo laikotarpiu draudžiama vaikyti paukščius.

Tarsi žaidimas

Ukmergės g. 9A daugiabučio namo gyventojai pakliuvo į keblią padėtį. Netoliese yra naujai klojamas šaligatvis, kurį dabar dengia stambūs skaldos akmenukai. Juos pamėgo varnos, o  gyventojai skaičiuoja nuostolius.

Kalbinti gyventojai pasakojo, kad maždaug tris savaites varnos atakuoja jų automobilius, pastatytus ties daugiabučiu įrengtoje aikštelėje. Varnos snapu pasiima maždaug 3 cm skersmens akmenukus, pakyla keliasdešimt metrų į viršų ir paleidžia akmenis ant automobilių.

„Turime didelę problemą. Kuo toliau, tuo ji darosi didesnė. Gal būtumėme ir nesupratę, kad tai varnų darbas, bet vienas mūsų kolega, įsėdęs į mašiną, pamatė, kad varnos ant kapoto numetė akmenį. Po kelių dienų pastebėjo, kad ir jo žmonos mašina apgadinta. Tada pradėjome stebėti varnas ir pamatėme, kad jos snapu neša akmenis ir mėto į automobilius. Jei nepataiko, neria žemyn, vėl pasiima tą akmenį, pakyla maždaug ties penktu aukštu ir vėl meta. Būna, trys varnos atskrenda ir visos turi po akmenuką snape. Būna, kad tuos akmenukus tiesiog ant šaligatvio mėto, pakelia, vėl numeta“, – pasakojo Ukmergės g. 9A bendrijos pirmininkas Eugenijus.

Jei nepataiko, neria žemyn, vėl pasiima tą akmenį, pakyla maždaug ties penktu aukštu ir vėl meta.

Iš aukštai į automobilius varnų paleisti akmenys jau pridarė nuostolių. Vienai šeimai ypač nepasisekė. Varnos apgadino kelis šeimos automobilius, tad teko ne vieną šimtą eurų pakloti už kėbulo tiesinimo darbus. Varnos jau pataikė ir į kitų gyventojų automobilius, tad nuostoliai vis didėja.

„Situacija tikrai neįprasta. Man asmeniškai buvo apgadinti du automobiliai. Žala tikrai nemaža. Be to, nežinia, kada vėl jos tą patį padarys. Varnos visiškai nebijo žmonių. Kyla reali tikimybė, kad gali nukentėti ir žmonės, nes kieme žaidžia vaikai, gali ir ant jų pradėti akmenis mėtyti“, – pridūrė nuo varnų atakų nukentėjęs Tadas.

Perėjimo metas

Kauniečiai tikino, kad dėl įžūlių varnų jau kreipėsi į miesto savivaldybės aplinkos apsaugos specialistus, tačiau šie niekuo padėti negali. Dabar yra paukščių perėjimo metas, todėl juos vaikyti draudžia įstatymai.

„Iš tiesų gyventojams rekomenduojama paprasčiausiai pralaukti periodą, kol varnos peri ir saugo savo jauniklius. Šiuo metu varniniai paukščiai augina jauniklius ir labai juos saugo nuo šunų, kačių, žmonių, todėl gali elgtis gana agresyviai. Nuo kovo 1-osios iki liepos 1 d. pagal ES direktyvas varninius paukščius medžioti draudžiama, kaip ir ardyti varnų lizdus ar baidyti jas garsinėmis priemonėmis“, – komentavo Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Aplinkos apsaugos departamento atstovai taip pat atsiuntė nuorodas į galiojančius teisės aktus, kuriuose pažymėta, jog vaikyti varnų, kovų ar kitų paukščių šiuo metu negalima. Tačiau tam tikrais atvejais yra numatytos medžiojamų gyvūnų populiacijos mažinimo išimtys. Norint reguliuoti populiaciją, reikia gauti departamento patvirtinimą.

Paukščių elgsena

Juk paukščiams nepasakysi, kad jie nemėtytų akmenų.

Ornitologas Marius Karlonas „Kauno dienai“ aiškino, kad varnos akmenų mėtymą greičiausiai mato kaip žaidimą. Jis siūlė, jei yra galimybė, uždengti skaldos akmenis. Jei akmenų daug ir jų paslėpti nėra galimybės, reikėtų pastebėti, ar varnos akmenis mėto po visą teritoriją, ar tik į konkrečias vietas, tad galbūt kurį laiką kelias stovėjimo vietas vertėtų palikti tuščias.

„Taip, vaikyti paukščius dabar draudžia įstatymai. Sunku net sugalvoti, kaip būtų galima padėti gyventojams. Juk paukščiams nepasakysi, kad jie nemėtytų akmenų. Kartais būna, kad varnos pamėgsta vieną šaką, ant jos tupi ir mėto ką nors. Tada reikėtų gal laikinai po tuo medžiu nestatyti automobilių“, – kalbėjo M.Karlonas.

Pasak ornitologo, varnos mėgsta prisigalvoti neįprastų veiklų, kurios atstoja arba žaidimus, arba tam tikrus bendravimo ypatumus.

„Dažnai galima stebėti, kaip varnos pakelia ir meta riešutus, taip juos suskaldydamos. Aišku, nemanau, kad skalda joms asocijuojasi su riešutu, varnos nėra kvailos. Gali būti, kad joms automobilio kapote kažkas atsispindi, todėl ir mėto. Nemanau, kad toks poelgis turi kažkokios didesnės prasmės. Varnos – išradingi paukščiai, tad gali būti, joms tai – tik žaidimas“, – sakė M.Karlonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūta

Rūta portretas
Varnos šiais laikais alkanos, neranda maisto, tai ir piktos ant žmonių. Pakesinkit ir nemėtys.

> Cha cha cha \\\\\.../////

>  Cha cha cha \\\\\.../////   portretas
Ne kiekvienas bukas du kartus perskaitęs supranta. Perskaityk dar penkis kartus ir jei tada nesuprasi, kreipkis pas gydytoją. ............Pakartok pradinės mokyklos kursą, gal mažiau gramatinių klaidų darysi.

vidmantas

vidmantas portretas
Laukiniai gyvunai ir pauksciai yra valstybes nuosavybe . Tai ji ir turetu prisiimti atsakomybe uz padaryta zala .
VISI KOMENTARAI 77

Galerijos

Daugiau straipsnių