Quantcast

Kaune pradėjo veikti pirmoji mokykla ukrainiečių vaikams

  • Teksto dydis:

Beveik 60 vaikų iš Ukrainos pradėjo lankyti pamokas „SBA Urban“ plėtojamame verslo centre BLC, kuris įsikūręs pačioje Kauno širdyje, Vienybės aikštėje. Ugdymo paslaugas nuo karo pabėgusiems vaikams čia teikia Herojaus mokykla, kuri jau 5 metus veikia „Kauno doke“. Pamokas veda Herojaus įdarbinti mokytojai iš Ukrainos. Planuojama, kad BLC verslo centro nemokamai skirtose patalpose lankančių pamokas ukrainiečių vaikų netrukus gali padvigubėti.

„Į Lietuvą atvykę vaikai nori mokytis gimtąja – ukrainiečių – kalba, būti savo bendruomenėje tarp bendraamžių, todėl nedvejodami nusprendėme organizuoti jiems pamokas. Dėl ukrainietiškai kalbančių pedagogų problemos nekilo – jų yra tarp atvykstančių į Lietuvą.

Jie nenori sėdėti sudėję rankas, todėl suteikėme darbo vietas, kad galėtų dirbti pagal išsilavinimą bei turimas kompetencijas ir jaustis oriai. Vaikai ugdomi pagal ukrainietiškas programas, tačiau pateikimas adaptuojamas prie mūsų metodikų ir mokymo principų“, – sako Herojaus mokyklos direktorius Andrius Pelegrimas.

SBA nuotr.

Pasak jo, kai kurios pamokos ukrainiečių vaikams vyksta kartu su lietuviais, pavyzdžiui, lietuvių ir anglų kalbų.

„Nebūdami abejingi nelaimės ištiktiems žmonėms ir suprasdami, koks svarbus vaikams yra bendravimas gimtąja kalba su bendraamžiais, taip pat ugdymas ir užimtumas, operatyviai suteikėme ir pritaikėme patalpas pamokoms vesti. Ypač svarbi šiuo atveju yra verslo centro vieta – iš Vienybės aikštės Ukrainos moksleiviai lengvai pasieks miesto muziejus, kitus svarbiausius objektus. Be to, veiklas jiems bus galima organizuoti ir pačioje SBA grupės atnaujintoje Vienybės aikštėje“, – sakė BLC verslo centro vadovė Loneda Gražulevičienė.

Mūsų tikslas – teikti Ukrainai humanitarinę pagalbą maistu, medicinos priemonėmis, kad kovojanti šalis lengviau pasiektų pergalę.

Herojaus mokykloje BLC verslo centre pamokas lankys ir ukrainiečių vaikai, kuriuos, nuvežęs paramą į Ukrainą, iš jos į Kauną drauge su mamomis ir močiutėmis atveža verslininkas, „Telesofto“ vadovas Algirdas Stonys.

„Mūsų tikslas – teikti Ukrainai humanitarinę pagalbą maistu, medicinos priemonėmis, kad kovojanti šalis lengviau pasiektų pergalę. Su partneriais iš NFQ surinkę ir nuvežę į Ukrainą paramą, padedame pabėgėliams pasiekti Lietuvą. Štai ir vakar grįžome su 5-iais pilnais autobusais – maždaug 220 nuo karo bėgančių žmonių, iš kurių daugiau negu pusė – vaikai. Padėti išvykti jiems ypač svarbu, kad okupantai jų negrobtų ir nenaudotų kaip įkaitų“, – sakė A. Stonys.

Šiuo metu Herojaus mokykloje „Kauno doke“ ir BLC yra suformuotos 5-ios mokymosi grupės, kuriose mokysis vaikai nuo 1-os iki 11-os klasės. Vaikus ugdo ukrainiečių mokytojai: biologijos, literatūros ir gramatikos, pradinių klasių, matematikos, istorijos ir geografijos, ekonomikos, anglų kalbos, taip pat dirba psichologė.

SBA nuotr.

Pasak A. Pelegrimo, džiugina visuomenės susitelkimas ir geranoriškumas: „Visi ukrainiečių mokyklos kaštai yra dengiami iš paramos lėšų – mokytojų atlyginimai, mokymo priemonės, maitinimą apmoka NFQ ir jų partneriai – bei mūsų mokyklos bendruomenės tėveliai, aukodami savo asmenines lėšas.“

Kol kas numatyta, kad vaikai „Kauno doke“ ir BLC mokysis iki vasaros atostogų. Jei pabėgėlių skaičius Lietuvoje nemažės, ukrainiečių mokykla tęs veiklą ir toliau.


Šiame straipsnyje: SBAkaras Ukrainojemokyklamokykla ukrainiečių vaikams

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių