Quantcast

Paminėtos Vengrijos revoliucijos metinės

  • Teksto dydis:

Antradienį Kaune, Ramybės parke, paminėtos 59-osios vengrų sukilimo prieš okupaciją metinės.

1956 m. spalio 23-ąją Budapešte įvykusioje demonstracijoje dalyvavo keli šimtai tūkstančių prieš okupaciją nusiteikusių vengrų tautos žmonių. Vėliau demonstracija peraugo į liaudies sukilimą, kuris netrukus išplito po visą šalį. Sukilime aktyviausiai reiškėsi studentija, darbininkų klasės atstovai ir kiti su atvykėliais okupantais nenorėję taikstytis Vengrijos piliečiai. Kaune tuo pat metu vyko solidarumo su kovojančia už laisvę vengrų tauta demonstracijos.

Antradienį vykęs minėjimas tradiciškai pradėtas Lietuvos ir Vengrijos himnais, po jų Vengrijos ambasadorius Lietuvoje Zoltan Jancsi bei Kauno mero pavaduotojas Vasilijus Popovas šalia atminimo lentos padėjo gėlių vainikus.

„Nors nuo sukilimo pradžios praėjo nemažai laiko, žaizdos, padarytos Vengrijoje, Lietuvoje ir kitose sovietų represijas patyrusiose šalyse, gyja lėtai. Visuomet privalome prisiminti tuos šimtus tūkstančių laisvės ištroškusių žmonių, kurie negalvodami apie savo gyvybes siekė vienintelio tikslo – veikti, mąstyti ir gyventi nepriklausomai ir savarankiškai, be diktatūros, priespaudos ar persekiojimų“, - minėjimo metu kalbėjo Kauno vicemeras V. Popovas.

„Mes susirinkome čia prisiminti unikalų istorijos momentą, kai prieš 59-erius metus vengrai sukilo prieš priespaudininkus ir eiliniai piliečiai tapo didvyriais Budapešto ir kitų didžiųjų miestų gatvėse visoje šalyje. Taiki universiteto studentų demonstracija staiga virto į visuotinį sukilimą, tačiau buvo sutikta brutalios karinės jėgos ir sunaikinta. Drąsių lietuvių būrys pradėjo demonstracijas šių kapinių ribose, kad paremtų Vengrijos revoliuciją“, - teigė Vengrijos ambasadorius Z. Jancsi.

Minėjime taip pat dalyvavo 1956 m. įvykių Kaune dalyviai ir S. Lozoraičio vidurinės mokyklos mokiniai, kurie dainavo, deklamavo patriotines eiles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaida

Klaida portretas
Kas straipsnio autorius? Renginyje dalyvavo, grojo dūdmaišiu, dainavo nuostabią dainą, skaitė nuostabias vengrų poeto eiles ir Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos moksleiviai. Rašykite teisybę. Ačiū.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių