Quantcast

Kaune pagerbti Afganistane žuvę kariai

Kaune pagerbti Afganistano kare 1979-1989 metais žuvę lietuviai, tuo metu tarnavę sovietų kariuomenėje ir vyresnysis leitenantas Vladimiras Zadorožnas.

Šeštadienio rytą Aukštųjų Šančių karių kapinėse gėlėse skendo atminimo lenta, skirta pagerbti Afganistane žuvusius karius, ir didvyrio V.Zadorožno kapas.

„Tai vienintelio Tarybų Sąjungos didvyrio kapas, esantis Baltijos šalyse, – nenutrūkstančia tradicija kasmet tokiu pačiu laiku susirinkti Aukštųjų Šančių kapinėse džiaugėsi Lietuvos Respublikinės Afganistano karo veteranų ir kitų karinių konfliktų dalyvių asociacijos pirmininkas Juozas Natulkevičius. – Sakoma, kad jei atsimena bent vienas žmogus, mirusysis yra gyvas.“

Tai vienintelio Tarybų Sąjungos didvyrio kapas, esantis Baltijos šalyse.

Savo kūnu uždengęs miną, vos trisdešimties vyresnysis leitenantas žuvo, tačiau išgelbėjo dešimtis bičiulių. Pastarieji iki šiol su jauduliu prisimena V.Zadorožno auką, o šią istoriją pasakoja iš lūpų į lūpas. 

„Noriu pasakyti, kad toks jo poelgis buvo sąmoningas. Vladimiras žinojo, kad už jo nugaros stovi bendražygiai. Didžiuojuosi su juo tarnavęs“, – žuvusiojo atminimui lenkėsi ir nepamiršti savo gyvybes paaukojusių lietuvių kvietė Valerijus Leščenka.

Prieš trisdešimt metų užsibaigęs karas pareikalavo daugybės gyvybių. Žuvo ne tik keliolika tūkstančių Sovietų Sąjungos karių, iki pusantro milijono afganų, bet 97 lietuviai. Dvigubai tiek jų tapo neįgaliais dešimtmetį vykusiame Afganistano kare.

Šeštadienio rytą į Aukštųjų Šančių karių kapines susirinko bemaž pusšimtis Afganistano karo dalyvių, jų giminaičių ir draugų. Gėlėmis žuvusiuosius pagerbė Rusijos ir Baltarusijos ambasadų atstovai, Seimo narys Mindaugas Puidokas. 

„Žmonijos istorijoje daugybė karų kruvini, dažnai jie yra beprasmiai, bet tokiuose karuose žmonės atpažįsta tikrą bendražygį ir bičiulį, į kurį gali atremti petį ir pasitikėti. Taip gimsta ilgalaikė ir ilgametė draugystė, – susirinkusiuosius sveikino M.Puidokas.  – Noriu nulenkti galvą prieš visus žuvusius lietuvius ir kitų tautybių kovotojus, o tuo pačiu padėkoti klubams, vienijantiems žmones. Labai svarbu, kad esate, kad dalijatės skaudžia patirtimi. Labai svarbu būti aktyviems, prisiminti žuvusius, bet tuo pačiu gyventi pilnavertį gyvenimą ir kurti kuo stipresnę valstybę mūsų šalyje.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mazylis

Mazylis portretas
Taip, mes zudikai... Tik niekas neklause, ar mes norime zudyti... Kai 1989 troleibuse manes paprase talonelio, o as parodziau pazymejima................................ Tai isgirdau, kad as zmogzudys, kad manes JIE nesiunte... O kur buvo JIE, kai mus TEN siunte? O ka dabar daro lietuvos kariuomene Afgane, Irake, Libijoje,Kongee, Sirijoje ir dar kelesdesimtyje jau ne nepriklausomu valstybiu? Taip , jie dydvyriai, gina savo sali , kuri nuslinkusi nuo musu sienoos, taip 11000-25000km... Saugome savo pasieni............................

Tie lietuviai buvo beteisiai rekrutai

Tie lietuviai buvo beteisiai rekrutai  portretas
paimti pries savo valia , beteisiai. Like gimines turi paduoti Rusija i teisma uz zmogaus teisiu pazeidima ir okupacija. Stai apie ka reikia kalbeti!

Žuvusio kario dukra

Žuvusio kario dukra portretas
Kad ir kaip visi spaudo ir keikia, tačiau šie vyrai paguldė galvas svetimam krašte. Visą gyvenimą pykau, keikiau ir kaltinau visus aplink, bet deja mano 21-rių tėčio nieks nesugrąžino. Šiandien galiu tik atiduoti jiems pagarbą.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių