Quantcast

Kaune nesibaigia parkų tvarkymo vajus – ateina ir Ramybės parko eilė

Šiemet Kaune – parkų tvarkymo metai. Rekonstruoti Kalniečių, Dainavos, Draugystės parkai, pradėti darbai Santakos ir Santarvės parkuose. Dar liepos mėnesį rekonstrukcija palies Kauno senąsias kapines – Ramybės parką.

Ramybės parko vietoje XIX a. pab. įkurtos Kauno karmelitų kapinės sovietmečiu buvo likviduotos. Dalis palaikų buvo perkelta į kitas miesto kapines, tačiau dalis kapų liko – jie buvo sulyginti su žeme. Iki šiol neaišku, kiek mirusiųjų liko kapinėse, tačiau sunaikintus kapus mena šaligatviuose iškilusių antkapių ar medžiuose įaugusių metalinių tvorelių fragmentai.

Kadangi kapinės yra įrašytos į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, bet kokie tvarkymo darbai turi būti palaiminti paveldosaugininkų. Todėl artimiausiu metu prasidėsiantis parko remontas kardinalių pokyčių neatneš. Bus atnaujinta pėsčiųjų takų danga ir sutvarkytas apšvietimas, o antkapiai pagarbiai perkelti į kitą vietą.

"Visi darbai buvo uoliai derinami su paveldosaugininkais. Maža to, konsultavomės ne vien su Kultūros paveldo departamento specialistais, bet ir su Bažnyčios atstovais. Nuspręsta, kad pėsčiųjų takuose atsivėrę antkapiai bus perkelti į kitą vietą, tačiau ir toliau liks parko teritorijoje, nebus iš jos išvežti. Dalyvauti šiame amžino poilsio vietų atminimo ženklų perkėlime pasikviesime ir dvasininkų, kad visa tai vyktų laikantis įprastų tradicijų", – sakė Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Anot jo, kadangi sovietmečiu parko teritorija buvo išstumdyta kone buldozerio principu, palaikų paieškų vykdyti neketinama. Pasak specialisto, visiems šiems klausimams išspręsti prireikė daug laiko, todėl ilgą laiką parkas nebuvo tvarkomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Thom

Thom portretas
Šiam parkui-kapinėms reikia ne Lietuvos paveldosaugininkų, o rimtų specialistų, kurie nubrėžtų kapinių ribas, kad nebūtų spekuliacijų,kad va tvora ant kapų.Tada su rimta archeologų, antropologų, istorikų, archyvarų pagalba turi išnagrinėti esami kapai, kurie nėra iškelti ir pažymėti kažkaip juos reikia, ilgainiui identifikuoti, o kur jau iškelti gali kažkaip labiau padaryti veiklas, nes jei ant kapo bus vaikų žaidimo aikštelė irgi ne kažką.Gi yra visokių ir neinvazinių metodų, kurie leidžia pasakyti kas yra po žemės sluoksniais.Daugiau darbo su archyvais,planais, artimaisiais, kurie tikrai dar gyvi yra ne vienas, kuris daugiau mažiau žino kažką.Va taip tai parodytų tikrą lygį, kaip reikia sistemiškai viską padaryti, o ne kažkaip pribėgamai.

Uztenka burbulu putimo

Uztenka burbulu putimo portretas
Jo, visada ima girtis avansu, kad jau "tvarkom", po to dar nepradeje jau informuoja apie "vaju", kai darbai ima strigti skelbia, kad jau "ipusejo", o po kokiu metu raso straipsni, kaip labai "plusa", dar veliau pasakoja, kad jau "beveik" baige. Svarbiausia, kad kiekvienu atveju yra proga pagirti Timura ir jo komanda.

...

... portretas
ACH kas per piaro AUKŠTYBĖS: dar griaut nepradėjo, o JAU girias kad sutvarkė... o kai mums patinka toks 'makaronų' kabinimas, tai kam paskui kažką baigt tvarkyt?.. Nes griovimui proto nereikia, o štai sutvarkyt SUNKU, čia išmanymo reikia, o ir paskui - juk AIŠKU kad kiekvienoje vietoje chaltūra akis rėž. Tai kad - geriau IŠGRIAUT ir taip palikt, te paskui kiti tvarkyt pabaigia.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių