Quantcast

Kaune nuskambėjo Gatvės muzikos diena

Šiųmetinė Gatvės muzikos diena nė iš tolo neprimena pernykštės ar dar ankstesnių. Mažiau ir dalyvių, ir žiūrovų, tačiau gerų akimirkų netrūko. 


 

Išjudino skrabalai

Iš tradicinės gegužės dėl koronaviruso perkelta į liepą Gatvės muzikos fiesta draugiškai jungia pradedančiuosius ir profesionalus, roko skambesį ir klasikinius kūrinius.

Iš Kauno šv. Petro ir Pauliaus arkikatedros bazilikos išeinančius jaunavedžius šeštadienį perpiet vis pasitikdavo vienuoliktoko Gino Baladinsko skrabalų akomponementas. Dar valandai prie katedros jis grįš vakare.

Jėzuitų gimnazijos gimnazistas pasakojo dar grojantis kanklėmis. Kai atėjo pas kanklių mokytoją ši galvojusi, kad vaikinas supainiojo kabinetus. Įprasta, kad kankles renkasi mergaitės, merginos ir moterys.

Tai ne pirmoji Gino Gatvės muzikos diena. Jo debiutas buvo prieš ketverius metus.

Grodamas gatvėje jaučiasi komfortiškai. „Jau daug kur esu koncertavęs“, sakė kaunietis, po kiekvieno kūrinio sulaukiantis aplodismentų.

Kanklių mokslai jau baigti, dabar jis tobulina grojimo marimba būgnais įgūdžius. „Jie buvo mano svajonė. Jie kaip metalofonas tik medinis, aiškino vaikinas.

Vis tik savo profesinę ateitį jis sieja ne su muzika, o astronomija.

Scena tapo laiptai

Buvusio Centrinio pašto pastato laiptai tapo Jonatano ir Beno scena. Jie grodami įvairaus žanro kūrinius parodė, kad fleita su gitara puikiai dera parpusavyje.

„Man antra Gatvės muzikos diena. Proga pagroti, gal kas pastebės, ką nors pasiūlys vylėsi šešiolikmetis Benas, birželį atsisveikinęs su Vyturio gimnazija ir nuo rudens lankysiantis J.Gruodžio muzikos koncervatoriją.

Vaikinas šeštadienį grojo gitara. Paklaustas, kokie dar instrumentai jam paklūsta, trumpam nutilo. Lengviau išvardinti, kuo nemokėtų? „Groju pianinu... Pagrindinis mano instrumentas iš viso yra birbynė. Tada groju pianinu, bosine gitara, elektrine, akustine. Saksofoną dar nusipirkau. Noriu išmokti. Žodžiu, myliu muziką“, konstatavo vaikinas. Devyniolikmetis Jonatanas įvaldęs fleitą, pianiną ir gitarą.

Koks jausmas koncertuoti gatvėje? „Laisviau čia jaučiuosi kalbėjo fleitą laikydamas panevėžietis Jonatanas. Benui toks pasirodymas sukėlė šiek tiek įtampos. „Man truputį baisu. Gal ne tiek pratęs, kiek Jonatanas. Ne, ne kad suklysiu. Dėl pačio skambesio. Kaip ten viskas: ar girdisi? Iš techninės pusės“, aiškino kaunietis, pridūręs, kad vis tik svarbiausia, jog patiems būtų smagu. Tada ir klausytojas tai pajaučia.


Benas groja keliose grupėse, yra koncertavęs „Žalgirio arenos amfiteatre. „Visada smagu groti su gerais muzikantais. Jaučiuosi labai patobulėjęs, sakė vaikinas.

Jonatanas pasakojo, kad kol mokėsi muzikos mokykloje, dažniausiai koncertuodavo per atsiskaitymus, o dabar dažnai fleitą išsitraukia stovyklose, kuriose savanoriauja.

„Dabar bandau pereiti į dainavimą, apie posūkį užsiminė panevėžietis.

Įsijungė ir muziejus

Vidurdienį prie instrumentų ir mikrofonų stoję šie ir kiti entuziastai, o vėliau ir juos pakeitusieji žadėjo linksmintis patys, o kartu įtraukti ir praeivius.

Programoje skelbta, kad skambės mėnulio būgnelis, fleita, gitaros, smuikai, armonika ir basetlė ir kt., psichodelinį transą turėjo keisti liaudiškos kapelos trankios polkos.

Į Gatvės muziką dieną įsijungė ir Kauno kultūros centras bei Kauno miesto muziejus, kurių erdvėse taip pat netrūks muzikos. Ir ne tik jų erdvėse.

Dieną muziejaus Tautinės muzikos skyriaus atstovai kelioms valandoms atsikraustė į L.Zahenhofo ir Vilniaus g. sankryžą, kur daugiau praeivių.

Čia jie atsibogino muzikinę dėžę „DJ Folk“. Susidomėjusieji ant šio interaktyvaus objekto paviršiaus noriai dėliojo specialias kaladėles ir bandė kurti skirtingas kelių lietuvių liaudies kūrinių variacijas.

Muziejus Gatvės muzikos dieną švenčia pirmą kartą. "Anksčiau Gatvės muzika diena visuomet vykdavo tą pačią dieną kaip ir Muziejų naktis, todėl daugiausiai dėmesio skirdavome pastarajai", – pasakojo muziejininkė Daiva Morkūnienė, visus kviesdama užsukti ir į gretą įsikūrusį Tautinės muzikos skyrių, kurio kiemelyje vakare laukė koncertai .

Šiame skyriuje saugoma daugybė autentiškų instrumentų. Seniausi – penkiastygės kanklės, siekiančios XIX a. Yra ir nemažai atkurtų instrumentų.

Muziejininkė pasakojo, kad kad ne vienas sutrinka tarp mums įprastų tautinių instrumentų išvydę dūdmaišį. Jais seniau Lietuvoje taip pat būdavo grojama.

Diena  ir vakare

Gatvės muzikos dieną planuota tęsti ir vakare. Pavyzdžiui, nuo 21 val. požeminėje perėjoje Gimnazijos g.  turėtų koncertuoti Reep. Šis DJ iš Kauno grojimą renginiuose vadina amžina savo pareiga ir didžiausia gyvenimo meile.

Renginio dalyvius ir vietas, kur jie gros rasite čia.

Tradicija išeiti groti į viešas erdves prasidėjo prieš trylika metų. Tuomet idėjos autorius muzikantas Andrius Mamontovas savo draugams išsiuntė elektroninį laišką ir pakvietė išeiti groti sostinės gatvėse.

Šiandien ši iniciatyva itin išpopuliarėjo ne tik Lietuvoje, bet prigijo ir už jos ribų. Organizatoriai vardija, kad šventę ankstesniais metais savarankiškai organizavo Latvija, Armėnija, Gruzija, Olandija, Norvegija, Belgija, Ukraina, Rusija, Baltarusija ir Airija, o lietuvių bendruomenės analogišką renginį surengė Kopenhagoje, Sicilijoje, Paryžiuje, Punske, Los Andžele, Taline, Jorke, Notingeme, Barnslėjuje, Konektikute, Bergene, Insbruke ir Londone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mūza

Mūza portretas
Kad muzika ir menas Kaune išstumtas į tiesiog į gatve , reikia padėkoti buvusiam SSSR represinių struktūrų pareigūnui , kuris šiuo metu užima mero pareigas...

Lukka

Lukka portretas
Labai laukiu kasmet, buvo laikai kai sūnus dalyvaudavo. Deja, tik tris muzikantus per visą laisvę radom...nei grojančių mokinukų nebuvo

B. B. d.

B. B. d.  portretas
Labai NUOSTABU UŽ LABAI ŠAUNU JAUNIMĄ. DIDŽIAUSIOS SĖKMĖS JUMS + SVAJONIŲ IŠSIPILDYMO
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių