Quantcast

Kaune minimos geto sunaikinimo 75-osios metinės

  • Teksto dydis:

Kaune ketvirtadienį prasideda renginiai, skirti Kauno geto sunaikinimo 75-osioms metinėms atminti.

Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio vyks filmų peržiūros, ekskursijos, koncertai, bus pagerbtos Holokausto aukos.

Kauno getas Vilijampolėje veikė nacistinės Vokietijos okupacijos metu 1941-1944 metais. Artėjant frontui, jis buvo likviduotas 1944 metų liepą.

„Norime perduoti žinutę apie tragediją ir jos mastą, priežastis, jog tai nepasikartotų niekada. Norime kuo labiau akcentuoti tai jaunesniajai kartai“, – BNS ketvirtadienį sakė Kauno žydų bendruomenės direktorė Ieva Černevičiūtė.

Renginių ciklas ketvirtadienio vakarą prasidės V. Kudirkos viešojoje bibliotekoje Roberto Mullano filmo „Gitel“ peržiūra. Ši Lietuvoje filmuota juosta pasakoja apie 1941 metų žydų žudynes.

Artimiausiomis dienomis taip pat numatomi atminimo renginiai Kauno IX forto muziejuje, ekskursijos buvusioje geto teritorijoje.

Sekmadienio popietę geto likvidavimui paminėti rengiamas koncertas Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kauno geto pastatas buvo likviduotas liepos 8–13 dienomis.

Anot Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, likviduojant getą pastatai buvo sudeginti, apie 6–7 tūkst. žydų buvo išvežta į Vokietijos koncentracijos stovyklas, apie tūkstantis buvo nužudyta geto likvidavimo metu, išsigelbėjo tik apie 300–400 geto kalinių.

Karo pabaigos nacių koncentracijos stovyklose sulaukė vos keli šimtai Kauno žydų iš daugiau kaip 30 tūkst., gyvenusių iki  karo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Menuchas

Menuchas portretas
Luzeriu tauta,tai kaip ta tauta turi tiek nobelio laureatu! Ka jus neluzeriai gero nuveiket!

...

... portretas
O ar ne žydų policija tą getą ir naikino?.. :s

pirmiausia

pirmiausia portretas
tegul pagerbia savo tevynainius ir susitvarko Kauno kapines nelaukdami sponsoriu ir nostalgiska nesureiksmina savu genocido nes jie patys buvo sionistu zudomi kaip ir komisarai ju zude visus o dabar matai nuskriausti tai ?/ kodel taip ju daugelis nemegsta?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių