Quantcast

Kaune kaštonai dar žaliuos

Kai prieš keletą metų Kauno kaštonus pradėjo pulti kaštoninės keršosios kandelės, pradėta skambinti pavojaus varpais. Šie parazitai kaštonų lapus smarkiai pažeidžia ir jie nukrenta anksčiau laiko. Tokiu būdu medžiai netenka imuniteto, tad pradėta šnekėti net apie kaštonų išnykimą. Vis dėlto, atrodo, padėtis pamažu gerėja.

Kaštoninė keršoji kandelė – tai mažas drugelis. Per vasarą gali išsivystyti kelios keršųjų kandelių kartos. Jų lervos ir lėliukės žiemoja nukritusiuose lapuose, o pavasarį užkrečia jaunus lapus.

Nuo 2012 metų Kauno mieste buvo pradėtas naujas eksperimentinis kaštonų gydymas feromeninėmis gaudyklėmis. Jų kvapai pritraukia kenkėjus ir jie prilimpa prie specialių klijų. Gaudyklės pakabintos ant kaštonų, esančių svarbiose Kauno vietose – Istorinės prezidentūros kiemelyje, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, Vienybės aikštėje, Kauno muzikinio teatro skvere, Kęstučio ir A. Mickevičiaus gatvėse. Pastebėta, kad nuo tada kaštonų būklė žymiai pagerėjo.

Pasiteiravus, ar šiais metais su kaštonus naikinančiais parazitais vėl bus kovojama tokiomis gaudyklėmis, Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus specialistė Inga Bendokienė atsakė teigiamai. 

,,Šiemet, kaip ir pernai, feromoninėmis gaudyklėmis ir utilizuojant lapus bus gydomi 132 kaštonai“, – sakė ji.

Specialistė džiaugėsi, kad gaudyklės tikrai padeda.

,,Vidutinis lapų pažeidimas 2012 metais per sezoną sumažėjo apie penkis kartus, lyginant su kontroliniais medžiais, t.y. kaštonais be feromoninių gaudyklių. 2013 metais lapų pažeidimas sumažėjo apie 4 kartus, 2014 metais – 1,5 karto“, –pasakojo I. Bendokienė.

Deja, nuo įvairių negandų kenčia ne tik kaštonai, bet ir kiti miesto medžiai. Pavyzdžiui, mažalapes liepas dažnai kamuoja voratinklinės erkės, o ąžuolams pasireiškia miltligė ir suodligė.

Miesto medžių būklę sąlygoja ir kitos aplinkybės. ,,Prie gatvių augantiems medžiams tenka daugiau nepalankių sąlygų: aukštesnė temperatūra, mažiau drėgmės, daugiau teršalų, negu parkuose augantiems augalams, kur sąlygos artimesnės natūralioms, – aiškino pašnekovė. – Šį sezoną Kauno augmeniją skurdina ir per ilgai užsitęsusi sausra.“

Kaip bebūtų, apie kaštonų išnykimą kalbėti dar, regis, per anksti. „ Remiantis 2015 m. liepos duomenimis, saugomų kaštonų lapai buvo tris kartus mažiau pažeisti“, – kalbėjo I. Bendokienė.

Manoma, kad Lietuvoje keršosios kandelės išplito per Lenkiją iš pietesnių kraštų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Sąjungos aikštėje reikia gydyti !!!

vanga

vanga portretas
Dar kastonus tebepuola ligos ir neaisku, ar jos bus nugaletos, bet matyt, medeliai pigus , todel galima svaistyt pinigus ir sodint kastonus Perkuno alejoje , vietoj senu medziu. Patogu isplaut pinigus? Kodel tokioj vietoj nesodint sveikesniu medziu? Kas cia sumanytojas?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių