Quantcast

Kaune įžiebta didžioji Chanukos menora

  • Teksto dydis:

Kaune sekmadienį, gruodžio 22 dieną, Kaunas Chabadas uždegė didžiąją Chanukos menorą, kuri stovės Steigiamojo Seimo aikštėje. Ceremonija, kurią organizavo Kaunas Chabadas – Lubavitcho rabinas Mendelis Krinsky'is, buvo atvira visiems.

Po menoros uždegimo ceremonijos vyko pirotechnikos ir fejerverkų šou.

„Menora yra Kauno ir Lietuvos simbolis, kuriuo siekiama išsaugoti ir skatinti visų savo piliečių teisę ir laisvę laisvai, atvirai ir išdidžiai garbinti Dievą. Mes esame dėkingi už tai, kad gyvename šalyje, kuri suteikia kiekvienam žmogui teisę laisvai, be suvaržymų ir be persekiojimų praktikuoti savo religiją“, – sakė rabinas M. Krinsky'is.

Menoros įžiebimas yra pasaulinės Chanukos kampanijos, kurią 1973 metais inicijavo Chabado Lubavitchas Rebbe'as (Didysis rabinas) Menachemas M. Schneersonas, dalis. Šia kampanija akcentuojama ir remiama pagrindinė šventės tema – Chanukos stebuklo istorija.

Chanukos žinia yra šviesos žinia.

„Chanukos žinia yra šviesos žinia“, – pridūrė rabinas M. Krinsky'is. „Šviesos natūra yra tokia, kad ji visada laimi prieš tamsą. Nedidelis šviesos kiekis išsklaido didelius tamsos plotus. Dar vienas gerumo ir geranoriškumo veiksmas, dar vienas šviesos blyksnis gali pakeisti mūsų pasaulį į gerąją pusę. Kauno menora yra viena iš daugiau kaip 15 tūkst. didžiųjų viešų menorų, remiamų Chabado daugiau nei 100 pasaulio šalių, kurios uždegamos priešais tokias žymias vietas kaip Baltieji rūmai, Eifelio bokštas bei kitas garsias vietas, kur vaikai ir suaugusieji iš viso pasaulio gali atrasti ir pasidžiaugti šios šventės žinute.“

Apie Chanuką

Chanuka, šviesų festivalis, šiais metais prasideda gruodžio 22 dieną, sekmadienio vakare, ir baigiasi gruodžio 30 dieną, pirmadienio vakare. Jis primena kariniu požiūriu silpnos žydų tautos pergalę prieš Sirijos graikus, kurie užgrobė senovės Izraelį ir siekė apriboti žydų gyvenimo būdą bei uždrausti religijos laisvę. Jie taip pat išniekino ir suteršė sinagogą ir aliejus, paruoštus menoros uždegimui, kuris buvo kasdienių apeigų dalis. Susigrąžinus sinagogą buvo rastas tik vienas nesuteršto aliejaus indas, kurio užteko menorai degti tik vieną dieną, tačiau ji stebuklingai degė net aštuonias dienas. Tai paminėdami, žydai aštuonias dienas švenčia Chanuką, uždegdami žvakidę su aštuoniomis žvakėmis, kuri vadinama menora. Šiandien visų tikėjimų žmonėms ši šventė yra laisvės prieš priespaudą, dvasios prieš materiją, šviesos prieš tamsą triumfo simbolis ir žinia.


Šiame straipsnyje: ChanukaMenoraįžiebimasžydai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Anot tų žydų gojai neturi teisės gintis... bet MES - atsilaikėm prieš kryžiuočius, atsilaikysim ir prieš jus!

to ...

to ... portretas
Kauno ir lietuvos simbolis yra žydšaudys lietuvis patriotas

Anonimas

Anonimas portretas
O kas jiems leido ,krikščioniams per Kalėdas,demonstruoti žydišką chanuką? Miesto sodas visada priklausė kauniečiams,ir jų kultūriniams renginiams,o čia matai žydai susirinko ir švenčia.Ar tai ne įžeidimas lietuviams?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių