Quantcast

Kaune įvyko pirmoji jaunųjų šaulių asamblėja

  • Teksto dydis:

„Koks jaunojo šaulio įvaizdis visuomenėje? Kokios pareigos ginkluoto konflikto atveju? Kaip veikia pilietinis pasipriešinimas?“ – tokie klausimai neduoda ramybės aktyviesiems jauniesiems šauliams.

Jaunųjų Šaulių Asamblėja – renginys tokiems nenuoramoms. Trečius metus iš eilės šaulių studentų korporacijos „Saja“ rengiama Asamblėja šiais metais, balandžio 27-29 dienomis, susikvietė šauliukus į Kauną.

Šiemetinė Asamblėja moksleivius skatino samprotauti apie pilietiškumą, neginkluotą pasipriešinimą bei jaunojo šaulio vaidmenį visuomenėje. Penktadienio popietę pradėję rinktis dalyviai buvo apgyvendinti LSMU gimnazijoje.

Pirmą vakarą jaunieji šauliai praleido žaisdami žaidimus, kurių metu ne tik susipažino vienas su kitu, bet ir geriau suvokė savo savybes. Dalyviai kartu sukūrė trečiosios Asamblėjos taisykles, pristatė savo lūkesčius ir baimes laukiančiam savaitgaliui.

Šeštadienio dieną šauliai praleido Karo muziejuje klausydamiesi paskaitų ir patys diskutuodami blokuose. Dalyvius paruošė diskusija „Kiekvieno žmogaus indėlis kuriant Lietuvos valstybę“. Jaunuolius išjudino ir puikiai nuteikė žinomi svečiai, pasidaliję pilietiškumo suvokimu iš skirtingų kampų – mokslininkai istorikas dr. Norbertas Černiauskas, politologė dr. Ieva Petronytė; visuomenininkai autosporto lenktynininkas Benediktas Vanagas, krepšinio federacijos direktorius Paulius Motiejūnas; karininkas kpt. Kazys Bogdanas.

Antroje dienos pusėje dalyviai sprendė, kokių veiksmų turėtų imtis šauliai ginkluoto konflikto metu. Pasiskirstę į tris grupes jie sprendė kokių veiksmų piliečiai turėtų imtis trejomis skirtingomis ginkluoto konflikto stadijomis. Blokuoti kelius, skleisti žinias apie priešą socialiniuose tinkluose, priimti pabėgėlius – tuo ketintų užsiimti šauliukai.

Po vieno diskusinio bloko sekė kitas, kur buvo aistringai aptarinėjamas jaunojo šaulio portretas, jo įvaizdis ir pareigos visuomenėje. Šioje diskusijoje aptartas idėjas dalyviai panaudojo kūrybinėse dirbtuvėse, pareikalavusiose iš jų išmanumo ir kūrybiškumo statant pristatomuosius filmukus apie Šaulių Sąjungą. Produktyvusis šeštadienis taipogi buvo užbaigtas socialiniu vakaru ir dienos aptarimu.

Paskutinę dieną Asamblėja buvo užbaigta rezoliucijos Šaulių Sąjungos vadui ir Jaunųjų Šaulių tarybai rašymu, kurioje nugulė svarbiausios Asamblėjoje šauliukų sugeneruotos idėjos ir tikslai.

Prie renginio organizavimo prisidėjo pagrindiniai patneriai: Lietuvos šaulių studentų korporacija „Saja“, Lietuvos šaulių sąjunga, Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie KAM, Vytauto Didžiojo karo muziejus, Tarzanijos pramogų parkas, Kauno kino centras „Romuva“, „Kauno diena“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių