Quantcast

Kaune stadioną statę turkai: „Stadionas – ne piramidė, darbuotojai – ne vergai“

„Stadionas – ne piramidė, darbuotojai – ne vergai“, – nešini plakatais su tokiais užrašais, Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadioną statę darbuotojai iš Turkijos surengė protesto akciją. Darbuotojai devynis mėnesius negauna žadėtų atlyginimų.

Anksčiau streikavę, skelbę bado akcijas prie Kauno miesto savivaldybės, šįkart Turkijos bendrovės „Kayi construction“ darbuotojai protesto akcijos startui pasirinko rekonstruojamo stadiono pašonę – po vidudienio apie 40 Kaune dirbusių turkų pradėjo būriuotis prie S.Dariaus ir S.Girėno paminklo. Tiesa, protesto akcija nebuvo tokia gausi, kaip planuota iš anksto – prieš pora dienų vienuolika bendrovės darbuotojų išskrido namo. O protesto išvakarėse Kauno miesto savivaldybė, kurios užsakymu „Kayi construction“ rekonstravo stadioną, paskelbė pradedanti sutarties nutraukimo procedūras.

„Darbuotojai svarbiau nei stadionas“, „Darbuotojas – žmogus, o ne įrankis jūsų verslui“, „Nemeluokit, kad nežinojot“, – plakatus su tokiais užrašais lietuvių, anglų ir turkų kalbomis rankose laikė turkai. Šiais užrašais primenama, kad 52 stadioną rekonstravusiems turkų darbuotojams devynis mėnesius nebuvo mokami atlyginimai. Lietuvoje jiems atstovaujančios Gegužės 1-osios profesinės sąjungos pirmininko Jurgio Valiukevičiaus teigimu, „Kayi construction“ ir jos Lietuvos filialo įmonė kiekvienam iš 52-jų darbuotojų skolinga nuo 7 iki 12 tūkst. eurų. Jiems buvo tiekiamas maistas, tačiau atlyginimų turkai negavo.

Mes norime gauti atlyginimus ir dirbti toliau.

„Mes buvome apgauti. Mes ir mūsų šeimos nebeturime už ką gyventi. Įmonės atstovai mums skambina, siūlo grįžti į Turkiją. Sako, kai grįšim, iš karto sumokės 400 eurų. Bet tai yra niekas, palyginus su tuo, kiek darbdaviai yra mums skolingi“, – tokius darbdavio siūlymus vienas iš protestuojančių darbininkų Ibrahimas Bengülas vadino pasityčiojimu ir sakė iš to savo šeimos neišmaitinsiantis. Pasak jo, dabar jo ir kolegų šeimoms išgyventi padeda tėvai. Vyras pasakojo, kad vakar įmonės atstovai išdalino jiems po 200 eurų, dėl to jie gali nusipirkti šiek tiek maisto, nes šiandien gavo labai varganus pusryčius ir neaišku, ar jų maitinimą įmonė organizuos toliau. I.Bengülo teigimu, tai, kad savivaldybė paskelbė nutraukianti sutartį su „Kayi construction“, esmės nekeičia. „Mes norime gauti atlyginimus ir dirbti toliau. Mes protestuojame ir laukiame – galbūt problemos bus išspręstos ir mes galėsime dirbti toliau“, – I.Bengülas vylėsi, kad finansines problemas galbūt padės išspręsti advokatai.

Prie protestuojančių turkų prisijungė apie pora dešimčių profesinės sąjungos „Solidarumas“ ir Gegužės 1-osios profesinės sąjungos atstovų. „Mačiau šiandien feisbuke įdėti šių darbininkų pusryčiai – kiaušinis ir bandelė. Tai juokinga. O ką jie valgys per pietus, vakare? Kai mūsų žmonės važiavo į Angliją, Airiją dirbti ir ten kildavo problemų su darbdaviais – mes juos informuodavome, kur jie gali kreiptis, – sakė profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės pavaduotoja Jovita Pretzsch. – Manau, mes turėsime susisiekti su Europos profesinių sąjungų konfederacija ir paprašyti pagalbos turkų darbuotojams, nes tokie streikai tikrai nepuošia Lietuvos, kuri skelbia esanti gerovės valstybė.“

Turkijos darbuotojams praėjusių metų pabaigoje paskelbus streiką dėl neišmokėtų atlyginimų paaiškėjo, jog jie dirba pagal dvi sutartis: viena alga jiems mokama pagal lietuvišką, sudarytą su „Kayi Construction“ vietos filialu, kitą jie turėtų gauti pagal sutartį, sudarytą su pagrindine bendrove Turkijoje. Lietuvos profesinės sąjungos siekia, kad su darbuotojais būtų visiškai atsiskaityta Lietuvoje. „Siekiame, kad su „Kayi construction“ darbuotojais būtų atsiskaityta Lietuvoje, nes jie dirbo Lietuvoje ir su jais neatsiskaityta taip pat Lietuvoje. Jiems neatsiskaičiusi yra ir turkiška, ir lietuviška bendrovė“, – teigė J.Valiukevičius. Pasak jo, savivaldybės sprendimas nutraukti sutartį su „Kayi construction“ šių planų nekeičia. „Mes vis tiek bandysime išsikovoti tuos atlyginimus – jei nepavyks susiderėti su darbdaviu, eisim teisminiu keliu“, – sakė Gegužės 1-osios profesinės sąjungos pirmininkas.

Eisenai pajudėjus link Parodos kalno, protestuotojai ėmė skanduoti: „Honest pay for honest work“ (angl. „Sąžiningas užmokestis už sąžiningą darbą“), taip pat turkiškus šūkius. Nusileidę Parodos kalnu ir perėję Laisvės alėja, protestuotojai pasiekė Kauno miesto savivaldybės pagrindinį pastatą.

Čia skanduoti šūkiai, kuriais savivaldybė ir meras raginti prisiimti atsakomybę už tai, kas įvyko.

Tuo metu savivaldybė skelbia, kad įmonei „Kayi construction“ buvo pervesta visa savivaldybės įsipareigota sumokėti suma.

„Šios dienos protestu norėjome parodyti „Kayi construction“ darbuotojams, kad jie ne vieni, kad juos palaiko daugiau žmonių“, – sakė J.Valiukevičius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arvydas Šliogeris (1944-1919)

Arvydas Šliogeris (1944-1919) portretas
Dabartinė lietuviška žiniasklaida mums pavojingesnė už visas Rusijos spectarnybas kartu sudėjus. Tai nacionalinio saugumo ir nacionalinio išlikimo problema.

...

... portretas
Kauniete, kol tu su komentarais duodies, tol tavo vyriškius visokios emos aptarnauja :/

Kaunietė

Kaunietė portretas
Na va. Pirma nepraleido mano 2-jų aktualių komentarų, o sutenerio XXX reklamą -- su visa pagarba! Gėda "Kauno dienai", kad oficialų internetinį dienraštį verčia pornuške.
VISI KOMENTARAI 74

Galerijos

Daugiau straipsnių