Quantcast

Kaune dėl šernienos – trichineliozės protrūkis

Kaune trys asmenys nuo trichineliozės buvo gydomi ligoninėje. Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo tyrimą.

Užkrato šaltinis paaiškėjo patikrinus medžiotojų klubo „Girionys“ nario namus. Buvo paimti šaldytos šernienos mėginiai, jie ištirti į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje.

Tyrimų rezultatai patvirtino įtarimus – atrinkti mėginiai buvo užkrėsti trichinelių lervomis.

Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybai patikrinus šį medžiotojų klubą aptarnaujančių privačių veterinarijos gydytojų veiklą, papildomai ištyrus jų saugotus sumedžiotų šernų mėsos mėginius, trichineliozės sukėlėjų nei viename mėginyje nenustatyta.

„Preliminariais tyrimo duomenimis, įtariama, kad susirgęs medžiotojas ir jo šeimos nariai užsikrėtė trichinelioze valgydami veterinarijos gydytojų nepatikrintą šernieną. Aiškinamės visas galimas užsikrėtimo galimybes, todėl toliau tikriname minėtą medžiotojų klubą, iš jo narių surenkame galimai užkrėstą šernieną, kuri bus saugiai sunaikinta utilizavimo įmonėje. Informaciją dėl susirgimo priežasčių išaiškinimo perduosime ir prokuratūrai”, – komentavo Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Petras Tarvydas.

Pasak A.Tarvydo, Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai šių metų balandžio mėnesį, prieš prasidedant medžioklės sezonui, organizavo pasitarimą su Kauno medžiotojų draugijos medžiotojų klubų vadovais, kurio metu priminė medžiotojams apie veterinarinius reikalavimus, taikomus sumedžiotai žvėrienai tvarkyti. Pasitarimo metu buvo pabrėžta, kad visi medžiotojų klubai turi būti sudarę sutartis su privačiais veterinarijos gydytojais ir privalo pateikti kiekvieno sumedžioto šerno mėsos mėginius ištirti dėl trichineliozės.

Trichineliozė plinta per kiaulieną ir šernieną. Daugiau nei 50 poc. atvejų šia liga užsikrečiama dėl namų ūkiuose užaugintų ir nepatikrintų dėl trichineliozės kiaulių mėsos. Žmonės šia parazitine liga užsikrečia vartodami žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą užsikrėtusių gyvūnų mėsą. Tokie židiniai dažniausiai gana sparčiai plinta, nes skerdiena padalinama giminėms, pavaišinami draugai ar kaimynai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena gyventojams, kad dėl trichineliozės privalo būti tikrinama ne tik kiekvieno sumedžioto šerno, bet ir kiekvienos paskerstos kiaulės mėsa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oi

oi portretas
trys žmonės vienos šeimos protrūkis? Aš galvojau pusė miesto iškrito..

1-mam

1-mam portretas
Tik debilas gali taip kvailai rasyti,kuris neismano,kokia baisi sita liga. Pasiskaityk apie ja internete ir tada rasinek komentarus!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių