Quantcast

Kaunas turės dar vieną visuomenei atvirą bokštą?

Lankytojams atvėrus Kauno rotušės bokštą, prabilta ir apie kitus analogiškus miesto statinius. Artimiausiuose planuose – Prisikėlimo bažnyčios bokšte įrengti liftą, kad į mylimą miestą galima būtų pažvelgti iš bene aukščiausios jo vietos.

Aukščiausia panorama

Vienas aukščiausių bokštų Kaune visuomenei kol kas nėra prieinamas. Šiuo metu galima pakilti tik į Prisikėlimo bažnyčios terasą, tačiau planuojama atverti ir šios šventovės bokštą.

"Tai bene aukščiausia Kauno vieta, nes bokštas ir pats aukštas, o dar ir bažnyčia stovi ant kalno, tad nuo viršaus atsiveria fantastiškas vaizdas. Dabar liftas įrengtas tik iki apžvalgos aikštelės, esančios ant Prisikėlimo bažnyčios stogo. Aišku, ir čia vaizdas gražus, bet nuo bokšto jis būtų įspūdingesnis", – kalbėjo Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus.

Jis tikino, kad nuo sovietinių laikų bokšte yra įrengti geležiniai laiptai, tačiau norima dar įrengti liftą, kad į Kauno aukštumas galėtų pakilti ir judėjimo negalią turintys žmonės. Taip pat reikėtų dar įrengti ir nedidelę apžvalgos aikštelę.

"Bokštas sutvirtintas, yra gelžbetoninės perdangos. Žinoma, yra ir neaiškių sovietinių tvarkymo elementų, bet viską galima pakoreguoti. Atvėrus šį bokštą žmonėms, vieta būtų tikrai patraukli, nes nuo jos visas Kaunas matyti kaip ant delno", – kalbėjo paveldo sergėtojas.

Projektavimo darbai

S.Stoškus "Kauno dienai" sakė, planai atverti Prisikėlimo bažnyčios bokštą yra labai gera žinia. Tačiau dabar galvos skausmas, kaip viską tinkamai įrengti, kad panorama galėtų pasimėgauti ir negalią turintys žmonės.

"Dabar vyksta projektavimo darbai, yra iššūkių, kaip viską techniškai įgyvendinti, kad neįgaliojo vežimėlis patogiai tilptų į liftą ir viršutinėje aikštelėje. Durys siauros, be to, yra pakopų, kurias reikia taip pat panaikinti tam, kad nebūtų kliūčių", – aiškino KPD atstovas.

Pagal dabartinius planus, naujas liftas bus įrengtas tik bokšte. Dabar veikiančiu liftu žmonės galės pasikelti iki terasos, tada reikės antru liftu pasikelti į bokštą. Greičiausiai neįgalieji neturės galimybės viršutinėje aikštelėje apvažiuoti ratu, tačiau planuojama įrengti du išvažiavimus, pro kuriuos matysis visos Kauno pusės.

"Viršuje nėra tiek daug vietos, kad būtų galima laisvai apvažiuoti vežimėliu, bet gal to ir nebūtina daryti. Yra vienas išėjimas, kurį reikia šiek tiek praplatinti. Tada pro šį išvažiavimą matosi rytinė ir šiaurinė dalis. Jei padarysime kitą išvažiavimą, matysis pietūs ir vakarai, visa Nemuno ir Neries santaka, kur yra pats įdomiausias vaizdas. Žinoma, techniškai galima padaryti ir keturis išėjimus iš laiptinės, tik ar to reikia, jei viskas matyti ir pro du išėjimus", – apie tai, kaip bokštą padaryti kuo platesniam visuomenės ratui aiškino S.Stoškus.

Anot jo, bokšte labai vertingų paveldo elementų nėra, o rekonstrukcijos metu jis buvo sutvirtintas, tad liftą tikrai galima įrengti. Dabar bendradarbiaujama su neįgaliaisiais ir ieškoma geriausių sprendimo būdų.

Prisikėlimo bažnyčios klebonas Vytautas Grigaravičius tikslesnių datų, kada galėtų būti įgyvendintas projektas, kol kas pasakyti nesiryžo, tačiau pripažino, kad idėja jau pajudėjo iš pradinio taško.

"Dabar tik ruošiami brėžiniai, gaminamas projektas, laukia dar ilgas procesas. Sunku pasakyti, kaip greitai pavyks viską įgyvendinti. Tvarkant bažnyčią jau seniai buvo numatyta atverti ir bokštą, tačiau buvo padaryta pertrauka ir tik dabar pradėjome dėliotis planus. Lauko terasa lankoma nuo pat 2004-ųjų jos atidarymo. Manau, kad atvėrus ir bokštą, lankytojų srautas dar padidėtų, nes ir dabar žmonės klausinėja, ar gali ten patekti, tačiau kol kas nėra įrengta lankytojams tinkama infrastruktūra ir nėra saugu, todėl žmonių į bokštą šiuo metu neleidžiame", – sakė V.Grigaravičius.

Dabar veikiančiu liftu žmonės galės pakilti iki terasos, tada reikės antru liftu pakilti į bokštą.

Kiti bokštai

"Kauno diena" skelbė, kad nuo šiol galima patekti ir į Kauno rotušės bokštą. Iš šio aukščiausio Senamiesčio bokšto atsiveria kerinti panorama. Taip pat šventiniu laikotarpiu galima iš aukštai pasigrožėti ir Kalėdų eglute.

Kauno miesto muziejaus atstovai tikino, kad seniau laiptai į bokštą priminė kopėčias, kuriomis lankytojams nesaugu vaikščioti. Teko įrengti naujus laiptus. 53 m aukščio bokšto pritaikymo visuomenei darbai truko apie metus ir miestui atsiėjo apie 84 tūkst. eurų.

Lankytojai laiptais galės pasiekti iki laikrodžio mechanizmo. Kol kas į varpinę patekti nebus galima – kopėčiomis varpas bus pasiekiamas tik personalui, tačiau yra idėjų, kad ateityje lankytojai galės apžiūrėti ir patį rotušės varpą.

Medinius stačius laiptus rotušės bokšte pakeitė metaliniai. Yra ir atverta aikštelė, ant kurios užlipę žmonės supras, ar jie nebijo aukščio. Šių restauravimo darbų metu siekėme atskleisti kuo daugiau autentikos, lankytojui parodyti nepagražintą ir nenudailintą tiesą.

"Stiklas, esantis viršutinėje bokšto aikštelėje, leidžia pamatyti visą rotušės bokšto gylį. Kas turi aukščio baimę, taip pat gali išbandyti savo galimybes. Lankytojai gali pamatyti nuostabias bokšto erdves ir tūrius, pro langus žvilgtelėti į Kauno panoramą", – sakė Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.

Kadangi bokštas nėra labai platus, planuojama, kad vienu metu į patį viršų metaliniais laiptais galės lipti po penkis žmones. Manoma, kad apsilankymas bokšte truks apie 20 min. Nenorintys laukti eilėje į bokštą, galės iš anksto rezervuotis laiką internetu arba kasoje.

S.Stoškus prasitarė, kad ateityje norima visuomenei pritaikyti ir Kauno šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos bokštą, tačiau tai padaryti gerokai sudėtingiau, o ir kainuotų brangiau.

"Katedra yra iš kito laikmečio, čia vien paveldas, todėl reikia ieškoti daugiau sprendimų, ką būtų galima padaryti, ką būtina išsaugoti ir pan. Prisikėlimo bažnyčioje vyrauja gelžbetonis, o katedroje – daug įvairių paveldo elementų. Tačiau tikrai yra minčių atverti ir šį Senamiesčio bokštą", – sakė paveldosaugininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Į kiekvieną bokštą po 'konservą' pakabint... kaip ir negyvus varnėnus į vyšnias... kad tie 'konservai' Kauną lanku apeitų"... :S

x

x portretas
Kupčinsko projektas - jau seniai būtų padaryta jei ne rinkimai...

nuostaba

nuostaba portretas
Nereikia jokio lifto! Artėja rinkimai, tai konservatoriai visus užneš?
VISI KOMENTARAI 10

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių