Quantcast

Kaunas testavimui kaupinių metodu pasiruošęs: du iš trijų pradinukų mokslo metus užbaigs klasėse

  • Teksto dydis:

Vyriausybei pakoregavus kontaktiniu būdu mokomų pradinukų testavimo dėl koronavirusinės infekcijos tvarką, pradinio ugdymo programos mieste vyks mišriu metodu. Nebebus privalomas ištisų namų ūkių tyrimas, o prevenciškai testuotis siūloma tik mokiniams ir pedagogams. Nuo kitos savaitės mokslus klasėse tęs virš 73 procentų mažųjų kauniečių, o nenorintiems tirtis kaupinių metodu – ugdymas bus organizuojamas per nuotolį.

Tyrimai – savanoriški

„Mokymosi procesas Kaune nesustoja, o pasirinkimas kaip užbaigti šiuos mokslo metus bus suteiktas kiekvienam. Periodiškai kaupinių metodu besitestuojantys vaikai jau kitą savaitę pratęs pamokas mokyklose, o apsisprendę likti namuose – turės visas sąlygas pamokose dalyvauti nuotoliniu būdu. Tikime, kad ugdymo procesas bus sklandus bei kokybiškas, nepaisant to, ar jis vyks klasėse, ar iš namų“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Nuo pirmadienio (balandžio 26 d.) kontaktinį ugdymą mokyklos suoluose galės tęsti visi pradinukai, kurių tėvai ugdymo įstaigoms pateiks sutikimus, kad jų vaikai būtų prevenciškai testuojami kaupinių metodu. Pagal naująjį Vyriausybės nutarimą, profilaktiniai tyrimai dėl COVID-19 kas 4–7 dienas turės būti atliekami auklėtiniams, juos ugdantiems pedagogams ir kitiems mokyklų darbuotojams, o ne visam mokinių namų ūkiui. Sveikatos apsaugos ministerija tikisi, kad toks sprendimas ženkliai paspartins pradinukų sugrįžimą į mokyklas.

Naujausi tėvelių apklausų rezultatai rodo, jog iš 13,2 tūkst. pradinukų net 73 proc. kauniečių pritarė vaikų testavimui kaupinių metodu, kad būtų užtikrinta saugi mokymosi aplinka. Tyrimai ateinantį pirmadienį–trečiadienį bus atliekami miesto pradinio ugdymo įstaigose, prižiūrint apmokyties asmens sveikatos priežiūros specialistams.

Kauno m. savivaldybės nuotr.

Testavimui kaupiniais – pasiruošta

Miestas kaupinių metodui pradėjo ruoštis dar būnant „raudonoje zonoje“, todėl algoritmai yra aiškūs – mokyklos surengė pakartotines tėvų apklausas dėl jų atžalų testavimo kaupinių metodu, o pagal gautus rezultatus perkamos būtinos priemonės – šaltkrepšiai, pirštinės, chalatai, dėkliukai ir kitos.

Kiekvienai Kaune veikiančiai miesto ir privačiai mokyklai paskirtas visuomenės sveikatos specialistas, kuris užtikrins, kad kaupinių tyrimas ir ėminių registracija vykdoma tinkamai. Jie taip pat supažindins visus profilaktinio tyrimo dalyvius su kaupinių testavimo eiga, suves anonimizuotus duomenis ir teiks juos tyrimus atliekančiomis laboratorijoms.

Šiuo metu miestas pasirengęs per dieną ištirti iki 1000 ėminių, tačiau šie kiekiai gali būti didinami pagal poreikį. Jei teisės aktai ir epidemiologinė situacija mieste nesikeis, toks pradinukų testavimas ir mišrus ugdymo modelis bus tęsiamas iki pat mokslo metų pabaigos.

Tikime, kad ugdymo procesas bus sklandus bei kokybiškas, nepaisant to, ar jis vyks klasėse, ar iš namų.

Pedagogų ir kitų mokyklos darbuotojų tyrimai dėl COVID-19, atliekant greituosius antigeno testus, reguliariai organizuojami Kauno mobiliajame patikrų punkte.

Visuomenės sveikatos specialistai pripažįsta, kad nedidelė dalis tėvelių, stokodami objektyvios informacijos bei vadovaudamiesi klaidingais įsitikinimais, nesutinka su galimybe testuotis ir verčiau renkasi nuotolinį ugdymą. Čia medikai paaiškina, kad tyrimai kaupinių metodu nė iš tolo neprilygsta įprastam PGR testui. Pasak jų, tyrimas kaupiniais neturėtų gąsdinti vaikų ir nesukels nemalonių pojūčių. Esą mažieji, krapštydami nosį, pirštais pasiekia kur kas gilesnę landos vietą negu bus imami mėginiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

svk

svk portretas
jo beprotnamis is svietimo ministerijos tesiasi,,,vilniuj kazkas nespeja kaune 3 ar 4 kart siuncia tevams kazkokius popierius pildyt ir kaip visada paaiskeja penktadieni 15,30 kad jie nereikalingi nes tvarka vel pasikeite pupec visiskas ...tokio bardelio niekad ner buve

Joptv

Joptv portretas
Kokioj dar šaly tokie izdivonai vykdomi?parašykite

anati

anati portretas
Nesuvokiami dalykai dedasi valstybėje. Mokslo metai pratęsti, pusė sėdi klasėj, pusė zoome kabo. Tik atėjo į mokyklą po kelių mėnesių užsidarymo ir vėl cirkai, sutikimų pildymas, apklausos, kurių duomenų niekam nereikia. Visiškai palaida bala. Klausimas, ar yra švietimo ministrė valstybėje? Toks jausmas, kad absoliučiai neraukia, ką daro. Pradinukams turėtų mokslo metai baigtis birželio 1 d. Iš tokio mokslo visiškai nėra jokios prasmės. Tampo visus kaip begali.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių