Quantcast

Kaunas švenčia Kovo 11-ąją: ši diena yra daugiau, negu dar vienas laisvadienis

Šiemet šimtmetį kaip tapo laikinąja Lietuvos sostine minintis Kaunas, kaip ir priklauso tokio solidaus jubiliejaus proga, Kovo 11-ąją švenčia oriai ir atiduodamas duoklę istorinėms tradicijoms.

Kulminacija – reprezentacinėje vietoje

Ryte į Nepriklausomybės atkūrimo dienai skirtas šventas mišias tradiciškai kvietė Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedra bazilika bei Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia.

Po šventų mišių veiksmas tradiciškai persikėlė į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį, taip pat pradėtą kurti prieš 100 metų.

Vidurdienį ši reprezentacinė Kauno vieta, kurioje prieš šventinio renginio pradžią pasirodė pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“, tradiciškai buvo pilna žmonių, nors iškilmingo minėjimo programa buvo tradicinė. Ją pradėjo istorinė Vyčio kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonija, skirta pagerbti už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę žuvusius karius, kurią skubėjo įamžinti mobiliaisiais telefonais šiandieninis jaunimas. Vėliau šventę tęsė Lietuvos šaulių sąjungos, kuri šiemet taip pat mini savo šimtmetį, turėdama gretose virš 11 tūkst. narių, Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės jaunųjų šaulių pasižadėjimo bei šaulių priesaikos ceremonija. O užbaigė gėlių padėjimas prie čia pat degančios amžinosios ugnies žuvusiems už Lietuvos laisvę ir dedikaciniai šūviai, kuriuos atliko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono atstovai. Pirmąjį – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai. Antrąjį – kovojusiems už laisvę. Trečiąjį – gimtajam Kaunui, kauniečiams ir pasaulio lietuviams.  

Kaunas visada buvo ir yra laisvų, savo nuomonę turinčių ir savo rankomis ateitį kuriančių žmonių miestas.

Mero sveikinimas

Savo sveikinimą susirinkusiems į minėjimą su 29-uoju laisvės pavasariu Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pradėjo nuo to, kad yra keli dalykai, kuriuos galime laikyti svarbiausiais gyvenime. Tai – mūsų ir artimųjų sveikata, vaikų ateitis ir galiausiai laisvė sakyti, ką galvojame, kurti savo ateitį ir svajoti.

Meras teigė, kad jam labai smagu matyti šiandien tiek žmonių, kuriems Kovo 11-oji yra daugiau, negu dar vienas laisvadienis.

„Kaunas visada buvo ir yra laisvų, savo nuomonę turinčių ir savo rankomis ateitį kuriančių žmonių miestas. Niekieno kito – tik jūsų, kauniečiai, dėka, šiandien mūsų mylimas miestas yra tapęs pavyzdžiu visai Lietuvai. Ir jūs visi puikiai žinote, kad tai – tik pradžia“, – akcentavo naujai perrinktas miesto vadovas.

Laimės ašaros ir vaikų džiaugsmas

Kauno moksleivijos vardu kalbėjusi Ugnė Pakalnytė prisipažino, kad jos kartai neįmanoma jausti šios šventės taip, kaip ją jaučia tie, kurie kovojo už laisvę. Tačiau, dėkojo tiems drąsuoliams, kad kiekvienas Kauno moksleivis gali užmigti ir nubusti nepriklausomoje šalyje, o ji dabar nebijodama gali stovėti ir kalbėti prieš minią. 

„Ši šventė buvo viso mūsų gyvenimo tikslas, kuriam atidavėme jaunystę ir sveikatą“, – portalui kauno.diena.lt teigė susirinkusiųjų į iškilmingą minėjimą minioje švietusios dvi žilos galvos. Iš kuklumo ši pora nepanoro prisistatyti. O moteriškoji jos pusė, nežinia, ar dėl užplūdusių prisiminimų, ar dėl sulaukto tokio dėmesio net susigraudino.

Su dviem mažyliais šventiniame Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelio renginyje sutikta Rūta buvo linkusi prisiminti, kaip ją pačią čia atsivesdavo seneliai. Dabar jau, sulaukusi, kol paaugs sūneliai, ji pati skiepija šiems gražias savo šeimos tradicijas.

Pagal organizatorių scenarijų šiemet pagrindiniu Kovo 11-osios akcentu Kaune tapo po iškilmingo minėjimo Vytauto Didžiojo Karo muziejaus sodelyje surengtas roko koncertas, kuriame savo dainas atliko „Biplan“, Tomas Sinickis ir „Colours Of Bubbles“.

Dar ne vakaras

Į šventinius renginius kauniečius nemokamai vežė viešasis transportas, teiksiantis tokias paslaugas visą dieną. Ir tai jau tampa tradiciniu švenčiančio Kauno akcentu.

Tačiau tai – ne vienintelė dovana kartu su visa Lietuva Nepriklausomybės atkūrimo dieną minintiems kauniečiams. Vidurdienį nemokamai savo duris atvėrė Kauno miesto muziejaus Rotušės, Pilies, Tautinės muzikos bei M. ir K. Petrauskų skyriai. Nemokamai jų ekspozicijų apžiūrai skirtos penkios valandos. 

Vakare numatytas baigiamasis šventės akcentas prie Kauno pilies – „Kovo 11-osios laužai“. Šį renginį, prasidėsiantį 20 val., organizuoja Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos batalionas. Jo programoje numatyti ne tik kariniai žaidimai (minos metimas, virvės traukimas, estafetė mažiesiems), bet ir vaišinimas karine koše bei arbata, vykstant muzikiniams pasirodymams.   Vieną iš jų surengs bataliono šauktinių grupė „Koncertina“.

Renginį vainikuos Lietuvos Respublikos himno giedojimas bei karšto oro šviestuvų paleidimas už laisvę ir Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To tam kur is 300 gyvena

To  tam kur is 300 gyvena portretas
pensininke dziaukis kad i pensija isejai labai seniai. Va iseitum po 2018 metu, tai pamatytum kiek tau pensijos paskaiciuotu. Juk dabar visai kitaip skaiciuoja, pagal taskus. O tu kai ejai i pensija, skaiciavo is 3 metu, per kuriuos prisirasei pinigu. Iseitum dabar i pensija,kitaip giedotum. Gautum grasius. Nesidziaugtum laisva Lietuva

to Nemuno sala

to Nemuno sala portretas
o ar nesusimastei is kur tie pinigai kaip is gausybes rago???? Kodel tas nuostabus meras taip skverna palaiko? Panemunes tiltui pinigu nebuvo, reikejo maldauti is Vilniaus, o sitam nuostabiam merui,jo biuru statybai pinigu ,kaip sieno. Pasakos naivuoliams, skverno neliks, karbauskio neliks ir pinigu neliks

Nemuno sala

Nemuno sala portretas
O tu nuvažiuok į Vilnių ar Šiaulius ir pasakyk, kad esi iš Kauno. Tada suprasi, kodėl Kaunas tapęs pavyzdžiu Lietuvai. Visi šiandien žino, kad pagal investicijas, darbo vietų kūrimą, miesto tvarkymo tempus Kaunas šiandien pirmoje vietoje. Kauniečiams visi šiandien pavydi, o lansburginių valdymo laikais pirštais badė, gėda buvo pasisakyti, kad esi iš Kauno.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių