Quantcast

Kaunas mažina vicemerų skaičių: kodėl būtent dabar?

Kaune naikinamas trečio vicemero etatas. Miesto valdžios teigimu, taip bus taupomos lėšos, tačiau politologai didelės finansinės naudos nemato.

Neliks vieno pavaduotojo

Šią savaitę vykstančiame Kauno miesto tarybos posėdyje bus teikiamas siūlymas naikinti vieno mero pavaduotojo etatą. Jei antradienį sprendimas bus priimtas, Kauno mero komandą sudarys nebe trys, o tik du vicemerai.

Prieš kelias savaites "Kauno dienai" vicemeras Andrius Palionis teigė, kad į pernai gruodžio mėnesį atlaisvintą mero pavaduotojo vietą kito žmogaus kol kas neieškoma. Jis teigė esą taip bus taupomi miestiečių pinigai. Be to, dabar yra didesnių klausimų, susijusių su pandemija, todėl esą nėra ko skubėti. Tačiau panašu, kad trečiojo vicemero visai nebus. V.Matijošaitį pavaduos likę du vicemerai – A.Palionis ir Mantas Jurgutis.

"Vietos savivaldos įstatymas numato, koks maksimalus mero pavaduotojų skaičius gali būti savivaldybėse, priklausomai nuo jų dydžio. Šis tarybos sprendimas daugiau formalus – juo nurodoma, kad kol kas mero komandoje darbuosis du pavaduotojai. Jis reikalingas, kad nekiltų papildomų teisinių klausimų ir bereikalingų interpretacijų", – kodėl bus siūloma sumažinti mero pavaduotojų pareigybių skaičių, "Kauno dienai" aiškino A.Palionis.

A.Palionis pasakojo, kad buvusios vicemerės kuruotas sritis perėmė kiti. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Paklausus, kodėl būtent dabar, kai praėjo keli mėnesiai po to, kai iš vicemerės pareigų pasitraukė Rasa Šnapštienė, siūloma naikinti šį etatą. Jei miesto valdžia mato, kad trys vicemerai Kaunui nereikalingi, galbūt panaikinti šią pareigybė buvo galima anksčiau?

"Kai miesto tarybai vadovaudavo politinių partijų merai, visos politinio pasitikėjimo pareigybės (mero pavaduotojai, mero patarėjai) būdavo užimtos. Tačiau mieste ryškesnių pokyčių vis tiek nebūdavo.

Turėtume žiūrėti ne kiekybės, bet kokybės. Dabar subūrėme susikalibravusią, efektyviai veikiančią komandą – žmonės pasiskirstę atsakomybes ir siekia konkrečių rezultatų. Tokios sudėties esame pasirengę dirbti Kaunui ir toliau", – teigė A.Palionis.

Darbai nenukentės

Pasak mero pavaduotojo, kol kas daugiau pokyčių, susijusių su etatų mažinimu, nenumatyta. "Šiandiena daugiau pokyčių nenumatoma, tačiau gyvenime jie nuolat vyksta. Keičiasi žmonių gyvenimo planai, keičiasi ir iššūkiai mieste. Atsižvelgiant į tai, atitinkamai kinta darbo kolektyvai. Pasibaigs pandemija, vėl keisis darbo specifika, tada ir spręsime dėl komandos pasipildymo pavaduotojų ar patarėjų korpuse", – nurodė vicemeras.

Kaip teigė A.Palionis, buvusios mero pavaduotojos darbus šiuo metu perėmę kiti savivaldybės darbuotojai, todėl visos sritys ir toliau yra gerai prižiūrimos ir darbai nestoja.

Dabar turime susikalibravusią, efektyviai veikiančią komandą – žmonės pasiskirstę atsakomybes ir siekia konkrečių rezultatų.

"Su visomis miesto sritimis dirba ne vienas žmogus, tai – komandinis darbas. Beje, dažnai jos tarpusavyje ir persipina – pavyzdžiui, sporto ir neformalaus ugdymo mokyklų veikla, socialinės paslaugos ir jų pasiekiamumas. Todėl šios sritys iš darbotvarkės niekur nedings ir toliau. Jų klausimuose puikiai įsigilinusios tiek direktoriaus pavaduotoja E.Andriuškienė, tiek Švietimo ir Socialinių paslaugų skyrių vedėjos. Šioms temoms dabar daugiau dėmesio skirs abu mero pavaduotojai", – aiškino pašnekovas.

Komandos kaita

Dienraštis primena, kad vienas Kauno vicemero postas atsilaisvino praėjusių metų gruodžio pabaigoje, kai savo noru iš jo pasitraukė "Vieningo Kauno" narė Rasa Šnapštienė. Ji liko dirbti tarybos nare.

Tąkart politikė teigė, kad mero komandą paliekanti dėl asmeninių priežasčių. "Esu dėkinga už suteiktą pasitikėjimą ir galimybę prisidėti prie reikšmingų procesų, kurie davė impulsą mūsų miestui augti. Neabejoju, kad kolegos išlaikys tą pagreitį, pasiektą per penkerius intensyvaus darbo metus. Stengsiuosi prisidėti prie jų tęstinumo aktyviai veikdama Kauno miesto taryboje", – tuomet sakė R.Šnapštienė. Ji Kauno mero pavaduotoja dirbo dar praeitoje kadencijoje, kai V.Matijošaitis buvo pirmą kartą išrinktas miesto meru.

Tačiau R.Šnapštienė nėra pirmoji, kuri pasitraukė iš mero komandos. 2018 m. su V.Matijošaičiu atsisveikino jo bendražygis Povilas Mačiulis. Jis paliko ne tik vicemero postą, bet ir patį "Vieningą Kauną" bei papildė Prezidento Gitano Nausėdos patarėjų gretas.

Po antrosios V.Matijošaičio pergalės vicemero kabinetai taip pat ne iš karto užsipildė. Tik davus priesaiką, buvo patvirtinti du mero pavaduotojai – R.Šnapštienė ir A.Palionis. Trečiasis postas buvo laisvas apie keturis mėnesius. Tik tuomet į jį buvo pasiūlytas M.Jurgutis.

Politologo įžvalgos

"Kauno diena" pasidomėjo, kaip miesto valdžios sprendimą naikinti vieną vicemero postą vertina politikos žinovai. Vytauto Didžiojo universiteto politologas Bernaras Ivanovas laikėsi pozicijos, kad miestiečiai nepajaus skirtumo, ar merui padeda trys, ar du pavaduotojai.

Pasak B.Ivanovo, visuomenei jokio skirtumo, kiek Kaunas turės vicemerų. (Evaldo Šemioto nuotr.)

"Kaune bet kokiu atveju yra "Vieningo Kauno" dominavimas. Manau, kad nėra reikalo tikėtis, kad dėl vieno ar kito vicemero bus labiau ginamas viešasis interesas, nereikia turėti tokių iliuzijų, kad kažkas iš esmės pasikeis. Matyt, pamatė, kad du dantračiai sukasi gerai, tai kam tas trečias reikalingas, todėl iš sistemos ir išima perteklinę detalę. Taupymas tikrai nieko dėtas, nes tie keli tūkstančiai tikrai nepadarys žymaus proveržio biudžete", – teigė B.Ivanovas.

Pasak politologo, Kauno meras yra lyderis, tad kitų lyderių nereikia, kurie galėtų užimti pavaduotojo postą. Anot politikos analitiko, komandai reikia darbininkų, kurie vykdytų nurodymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Koziol \\\\\.../////

Koziol   \\\\\...///// portretas
Mere, Kaune jau yra Žemkelnio-lynzborgo gatvė (kuria tūkstančiai šlykštisi),Siūlau, jei jau Tamsta jiems lendi į šikną be muilo suteikti,vietoj Laisvės alėjos TSRS profesoriaus,KGB pagrindinio stukačiaus wė wė wė Fon lianzperdžio vardu ir sutekti Kauno m.garbės piliečio vardą..Savo laiku buvo Laivės A Stalino prospektas,kodėl nepratęsti tradicijų,pavadint kito žymaus TSRS veikėjo vardu .---Nazad v SSSR.Neblogi buvo lakai,tą pripažino ir Popiežius Jonas Paulius antrasis.

Anonimas

Anonimas portretas
Oi kaip pasikeitė laikai...tarybiniais metais koks šulas bebūtų,jo pavaduotojas tik vienas...o dabar be trijų nelabai išsiverčia,o seime-reikia net 6-ių.Betgi anais laikais visi buvo draugai,o dabar visi PONAI.Ponams reikia daugiau tarnų?Ar aš čia ko nors nesupratau?

G

G portretas
Kodėl, nu todėl, kad baigėsi sąrašas tinkamų vicemerų. O netinkamo ar neparankaus parinkti negalima.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių