Quantcast

Aplinkosaugininkai ramina: kaštonus puolantys kenkėjai kitiems medžiams nebaisūs

Kauniečiai nerimauja, ar kaštonus puolantys ir jų lapiją naikinantys kenkėjai nepersimes į kitus mieste augančius medžius.

„Vydūno alėjoje kaštonai dėl nelemtų vabzdžių sudžiūvę, lyg negyvi, o šalia gi miesto pasididžiavimas – Ąžuolynas. Kaštonus kenkėjai jau sugraužė, tai dabar atėjo ąžuolų eilė?“, – susirūpino kaunietė Raminta.

Kauno mieste auga apie 5 400 kaštonų, o tai yra maždaug 35 proc. miesto želdinių. Vos įpusėjus vasarai šių medžių lapai parudavo ir nudžiūvo. Dėl karštų orų kenkėjai pradėjo sparčiau daugintis, todėl nebe tokios veiksmingos vabzdžių naikinimui skirtos feromininės gaudyklės. Šiuo metu jos įrengtos 174 kaštonuose. Manoma, kad veiksmingesnis būdas kovoti su šiais kenkėjais – rudenį sugrėbti kaštonų lapus.

„Kaštonas – ne lietuviškas medis, jis buvo atvežtas iš Balkanų šalių ir labai plačiai paplito Europoje. Medžius naikinanti kaštoninė keršoji kandelė atkeliavo irgi iš ten pat. Galiu nuraminti, kad šie vabzdžiai kitų medžių nepuls“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Jurga Pakrosnienė.

Ji pasakojo, kad vabzdžių patelės kiaušinėlius sudeda į kaštono lapus, o išsiritusios kirmėlytės jais maitinasi. Taip ant lapų iš pradžių atsiranda tamsios dėmės, o vėliau, netekę visų syvų, lapai susisuka ir nudžiūsta. Keršakandės miesto kaštonus puola jau kelerius metus.

Aplinkosaugininkė tvirtino, kad ąžuolai kasmet kenčia ne nuo šių vabzdžių, o nuo miltligės, tačiau šįmet jos pasekmės esą ne tokios skaudžios. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ona

ona portretas
Vienintelis būdas sunaikinti kaįtonų kenkėjas - tai rudenį sudžiūvusių lapų surinkimas ir sudeginimas. Vokiečiai jau prieš 6-7 metus šitaip išsaugojo savo šalyje kaštonus. Ir vargo nemato, o mūsų valdininkai kelia visokius inkilu, bet tai ne išeitis, jei bandoma išsaugoti tik miesto centre esančius medžius. Pamačiau, kaip atrodo vargšė Basanavičiaus gt. Siaubas, bet kaip pasiekti miesto grožiu besirūpinančių valdininkų ausis ir protą? Darykim talką, deginkim rudenį kaštonų paruudusius lapus, darykim kažką, nes po 5 metų Kaune neliks nė vieno gražaus medžio!!!

laumakė

laumakė portretas
Mano kieme šiemet susirgo net du medžiai.Liepos pirmąjį dešimtadienį masiškai pradėjo džiūti ir kristi 10-ies metų svyruoklės guobos "ulmus camperdownii" lapai.Šiuo metu lapų -likę vienas kitas,bet matau ,kad ir šakos jau gyvybės neberodo....Kitas medis -geltonlapė guoba "ulmus wredei"-sodinta prieš 5 metus.Lapai vysta,gelsta,sukasi panašiai kaip ligotų kaštonų medžių...Tiesa,netoliese gal už poros šimtų metrų gatvėje auga kaštono medis,šiuo metu metantis lapus...Veiksmas Kaune.Gal kas žino ar tai gali būti susiję su kaštonų liga?

Kaštonas

Kaštonas portretas
būkit geri aplinkosaugininkai, bandykit gi protauti, nes aš esu tarp visų medžių didžiausia puošmena kai žydžiu, o gal jūs nematėt kai sunokinu savo vaisius, kuriuos mielai renka vaikučia ir suaugusieji, o gal jūs nežinot, kad esu lapuočiausias medis, po kuriuo galėsit net ir valdininkai pasislėpti nuo lietaus (ne nuo atsakomybės), nuo saulės spindulių, o jei nesiimsit priemonių mus išgydyti, galim pažadėti, kad į jus trenks perkūnas nuo jūsų bejausmiškumo, abejingumo ir baisios neatsakomybės, nors regis pinigų stygium nesiskundžiat.Dėl protų ir širdies matyt kiek sunkiau.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių