Quantcast

Kas šią kadenciją rūpinsis pakaunės žmonių gerove?

Balandžio 20 d. iškilminga mero ir tarybos narių priesaika darbą pradėjo naujai išrinktos 2023–2027 m. kadencijos Kauno rajono savivaldybės taryba.

Kauno rajonas, šalyje garsėjantis įvairių sričių pasiekimais ir inovacijomis, šįkart nuskambėjo šiek tiek kitokiame kontekste – tarybos narių mandatų atsisakė beveik pusė išrinktųjų. „Kauno diena“ pasidomėjo, kas lėmė šią tendenciją ir kas ketverius metus tarnaus  krašto žmonėms.

Akivaizdžiausi pokyčiai

Pirmiausia verta pabrėžti, kad ši taryba gausesnė. 2019–2023 m. kadencijoje buvo 27 nariai, o dabar – 31. Tai lėmė išaugęs nuolatinių savivaldybės gyventojų skaičius: daugiau kaip 100 tūkst. gyventojų turinčioje savivaldybėje renkamas 31 tarybos narys. Be to, meras turės nebe du, o tris pavaduotojus.

Kitas įdomus faktas – Kauno rajono savivaldybės taryba moteriškėja. Ankstesnės kadencijos taryboje dirbo 11 dailiosios lyties atstovių ir 16 vyrų, o vakar prisiekė 17 moterų ir 14 vyrų.

Pokytis: meras V. Makūnas turės nebe du, o tris pavaduotojus: R. Popovienę, A. Nestecį (pirmas dešinėje) ir P. Visocką (pirmas kairėje)./ E. Mališausko ir V. Žukaitytės  nuotr.

Taryba keitėsi ir pagal partiškumą: 20 mandatų priklauso Lietuvos socialdemokratų partijai (2019–2023 m. kadencijoje – 16), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijai – 6 (ankstesnėje kadencijoje – 7), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai – 2 (3) ir Liberalų sąjūdžiui – 3 (1).

Įdomesni faktai

Jauniausia šios kadencijos tarybos narė – liberalė Vytautė Venckūnaitė, gimusi 1996 m. Pakaunės žmonėms tarnaus ir krikščionė demokratė Marija Vinciūnienė, kuriai šis titulas priklausė 2019–2023 m. kadencijoje. Vyriausias tarybos narys – valstietis Vytautas Rimas (gim. 1954 m.)

Ilgiausiai – šešias kadencijas – taryboje dirba Regina Lukoševičienė (TS-LKD), dar trys tarybos nariai (visi jie priklauso LSDP) – Eglė Rutkauskienė, Evelina Valskytė ir Jonas Gurskas – penkias kadencijas. Socialdemokratui Valerijui Makūnui ši mero kadencija – penktoji.

Reitingas: didžiausio šuolio rekordas šių metų rinkimuose priklauso R. Butkuvienei. / E. Mališausko ir  V. Žukaitytės nuotr.

Naujojoje taryboje dirbs 11 naujų narių, neturinčių darbo taryboje patirties. Vertinant patirties ir įdirbio prasme, esama ir praradimų – taryboje nebus LSDP atstovavusio savivaldybės mero V. Makūno, Laimos Kalėdaitės, Antano Nesteckio, Pauliaus Visocko, TS-LKD atstovų Donato Jankausko, Gvido Rutkausko, Laimos Stankevičienės, Reginos Žukauskienės, LVŽS – Romo Majausko ir LS – Gintauto Krilavičiaus.

Tikiu, kad kartu su jumis atliksime mūsų kraštui svarbius darbus, o Kauno rajonas ir toliau žengs lyderių gretose.

Įdomesniu galima įvardyti komiko Artūro Orlausko, išrinktą pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą, sugrįžimą. Jis – 2003–2007 m. ir 2007–2011 m. kadencijų Kauno rajono savivaldybės tarybos narys, atstovavęs Naujajai sąjungai (socialliberalams), o 2011–2015 m. buvo Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, išrinktas pagal LSDP sąrašą.

Didžiausių šuolių rekordai šių metų rinkimuose priklauso LSDP atstovei Rūtai Butkuvienei, iš 49 vietos pakilusiai į 26-ąją, Dovilei Mikuckienei (LSDP) – iš 40 į 32-ąją ir Gintarei Grybauskaitei-Kaminskienei (TS-LKD) – iš 22 į 6-ąją vietą.

29 šios kadencijos tarybos nariai turi aukštąjį išsilavinimą, du – aukštesnįjį.

Sensacija nublanko

Išanalizavus rekordinę šalyje mandatų atsisakymo situaciją, sensacija nublanko. Tiesa, faktas lieka faktu: tokį sprendimą priėmė Seimo narys Viktoras Pranckietis ir 13 pagal LSDP sąrašą išrinktų tarybos narių.

LSDP šiuose rinkimuose gavo 20 mandatų. Į tarybą išrinkti penki nesuderinamas pareigas einantys asmenys: Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė, Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro direktorius Laurynas Dilys, Batniavos seniūnas Šarūnas Pikelis, Mastaičių mokyklos-daugiafunkcio centro vadovė Laura Kimantienė ir Zapyškio seniūno pavaduotoja Monika Kiaušaitė. Ji vienintelė iš šio penketuko atsisakė pareigų ir nusprendė dirbti taryboje.

Pasikartojimai: įdomesniu sugrįžimu turbūt galima įvardinti komiką A. Orlauską (pirmas dešinėje). / E. Mališausko ir  V. Žukaitytės nuotr. 

Minėtiems keturiems kandidatams atsisakius mandato, iš toliau sąraše buvusių kandidatų vietoje buvusi Ramučių kultūros centro direktorė Živilė Jurgaitienė taip pat atsisakė mandato, o Rūta Butkuvienė, Domeikavos seniūnijos vyriausioji specialistė, nusprendė dirbti taryboje ir atsisakyti nesuderinamų pareigų.

Įsigaliojus Vietos savivaldos įstatymo naujai redakcijai, ne tik savivaldybės meras, bet ir vicemerai negali būti tarybos nariais. Jie bus politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai. Pretendentams į politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigas: vicemerų – Ramintai Popovienei, A. Nesteckiui, P. Visockui ir į administracijos direktoriaus – Šarūnui Šukevičiui atsisakius tarybos nario mandato, kandidatų sąraše 27-asis esantis Babtų seniūnas Gediminas Pupinis ir Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Venslovienė (28) priėmė sprendimą likti dirbti Kauno rajono savivaldybės administracijoje.

„LSDP kandidatai pasielgė atsakingai, jau prieš pirmąjį posėdį apsisprendę netapti tarybos nariu vienam posėdžiui, t. y. priimti tarybos nario priesaiką ir po pirmojo posėdžio atsisakyti mandato. Išties būtų verta žurnalistams pasidomėti, kiek Lietuvoje savivaldybių tarybos narių atsisakė mandato po pirmųjų posėdžių“, – vardijo nuo 2015 m. iki šio posėdžio tarybos sekretore dirbusi Nijolė Linkuvienė.

Jos nuomone, reikėtų džiaugtis, kad jauni valstybės tarnyboje dirbantys žmonės dalyvauja politinių organizacijų veikloje ir sutinka būti kandidatais į savivaldybės tarybą. „Jiems tai galimybė gauti dar daugiau patirties ir pasitikrinti ne tik savo reitingą, iš pirmų lūpų išgirsti žmonių problemas, siūlomų idėjų vertinimą. Pagaliau tai konstitucinė kiekvieno asmens teisė. Paverkšlenimai, kad „balsavau už Marytę, bet ji atsisakė“, nerodo politinės brandos. Rinkėjams turėtų būti svarbu, kad politinė organizacija, už kurią balsuota, vykdytų programą ir pažadus. Tai bus ne tik dirbančių savivaldybės taryboje reikalas“, – sakė pašnekovė.

Kartelės nenuleis

„Pirmiausiai nuoširdžiai dėkoju savo krašto gyventojams, tiesioginiuose mero rinkimuose dar kartą suteikusiems man įgaliojimus. Kartu dėkoju ir už pareikštą pasitikėjimą įvairių partijų kandidatais, kurie ateinančius ketverius metus tarnaus žmonėms. Šie mandatai yra ne tik atliktų darbų įvertinimas, bet ir įpareigojimas, kad sparčiai augantis Kauno rajonas išlaikytų darbų tempą, kad taptų realybe čia gyvenančių žmonių lūkesčiaiׅ“, – priimdamas Kauno rajono mero regalijas ir prisiekdamas tarnauti šio krašto žmonėms kalbėjo Valerijus Makūnas.

Lyderė: opozicijai vadovaus R. Lukoševičienė (TS-LKD). / E. Mališausko ir V. Žukaitytės nuotr. 

Meras patikino: praėjusią kadenciją pradėti darbai bus užbaigti ir imamasi naujų. Jie bus skirti gyvenimo kokybei kiekvienoje seniūnijoje gerinti, bus siekiama, kad Kauno rajonas būtų šiuolaikinė darniai besiplėtojanti savivaldybė.

„Esame pasiryžę atnaujinti visas ugdymo įstaigas, sporto aikštynus, statyti vaikų darželius, kurti parkus, tiesti dviračių takus, tvarkyti kelius, įgyvendinti vandentvarkos projektus. Bendradarbiaudami su Kauno miesto savivaldybe, gerinsime viešojo transporto paslaugas. Dideli iššūkiai laukia įgyvendinant žaliąjį kursą. Kartu su visa Europa pasitinkame globalius iššūkius – pradedant karu Ukrainoje ir baigiant energetikos problemomis, todėl turėsime būti dar socialiai jautresni ir padėti tiems, kuriems to labiausiai reikia“, – darbus ir iššūkius vardijo meras.

V. Makūnas įsitikinęs: geriausių rezultatų galima pasiekti tik tariantis su bendruomene ir suvienijus visų partijų pastangas. Todėl jis kvietė ir kitų politinių partijų į tarybą išrinktus atstovus aktyviai prisidėti prie suplanuotų darbų, kurių laukia gyventojai. „Kauno rajonas savo pasiekimais ir iniciatyvomis išsikovojo veržlios ir jaunatviškos savivaldybės įvaizdį. Mes privalome stiprinti šį įvaizdį ir siekti, kad tai būtų tvirtą tradicijų pamatą išsaugojusi, bet kartu laisva, atvira ir šiuolaikinė savivaldybė. Tikiu, kad kartu su jumis atliksime mūsų kraštui svarbių darbų, o Kauno rajonas ir toliau žengs lyderių gretose“, – sakė V. Makūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mekeliūnai

Mekeliūnai portretas
Pas kurią kreiptis ant dantuko?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių