Quantcast

Kardinolas S. Tamkevičius atšventė gimtadienį

Lapkričio 7-ąją Jo Eminencija kardinolas Sigitas Tamkevičius SJ šventė 81-ąjį gimtadienį. Šventinę dieną dvasininką aplankė "Kauno dienos" vadovai.

Domėjosi žiniasklaida

"Džiaugiamės, kad turime jus čia, Kaune", – sveikindamas gimtadienio ir kardinolo titulo suteikimo proga sakė bendrovės "Diena Media News", leidžiančios dienraščius "Kauno diena", "Klaipėda", savaitraštį "Vilniaus diena", direktorius Tadas Širvinskas.

Jis prisiminė lankęsis arkivyskupijos kurijos rūmuose prieš dešimtmetį, kai S.Tamkevičius dar buvo Kauno arkivyskupas. "Ir nesvarbu, kiek jums šiandien metų, – atrodote kaip tada, prieš dešimtmetį, nė kiek nepasikeitęs. Tai ženklas, kad tikrai esate palytėtas iš Aukštybių", – pridūrė T.Širvinskas.

Kardinolą taip pat sveikino ir metinę "Kauno dienos" prenumeratą įteikė "Diena Media News" akcininkas Mindaugas Mickevičius, bendrovės vykdomasis direktorius Egidijus Žilinskas.

Iš kairės: Egidijus Žilinskas, Aušra Garnienė, Jo Eminencija kardinolas Sigitas Tamkevičius, Mindaugas Mickevičius, Tadas Širvinskas.

"Kaip laikosi "Kauno diena"? – pakvietęs puodelio kavos teiravosi kardinolas ir džiugiai priėmė T.Širvinsko atsakymą, kad kalbos apie popierinės žiniasklaidos mirtį, atsiradus internetinei, tikrai nepasitvirtino, o popierinė "Kauno diena" turi žymų pranašumą pateikti skaitytojams vietos naujienas.

S.Tamkevičius taip pat domėjosi, kaip laikraščių darbą ir apimtis keitė interneto portalų ir kitų šiuolaikinių technologijų atsiradimas – jis pats aktyviai naudojasi šiuolaikinėmis informacinėmis technologijomis, yra aktyvus feisbuke, kur dalijasi savo homilijomis ir kita informacija dvasinėmis temomis.

Didžiuojasi bendražygiais

Dvasininko domėjimasis žiniasklaida nenustebino – užsiminus, kad širdyje jis pats tikriausiai jaučiasi esąs ir žurnalistas, S.Tamkevičius su šypsena veide prakalbo apie metus, kai sovietmečiu pogrindyje redagavo ir leido "Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką" (LKBK).

"Vienuolika metų turėjau reikalų su kronika. Buvo labai įdomus metas. Ir visi pavojai buvo nugalimi, – kalbėjo dvasininkas. – Tada nebuvo galima paskelbti: aš – redaktorius, siųskite man medžiagą. Svarbiausia, kad netrūko drąsių žmonių, drąsių pagalbininkų."

Prisimindamas LKBK leidimo metus, S.Tamkevičius pabrėžė, kad ypač svarbus buvo susibūrusios geros bendradarbių komandos vaidmuo, o tuometės sistemos veikėjų siūlymai nesugundė bendražygių išduoti tai, kas svarbu ir brangu. "Visi ėjo į lagerį, bet niekas nesupasavo", – su pasididžiavimu apie 1972–1982 m. laikotarpį kalbėjo kardinolas ir atkreipė dėmesį, kad Maskvoje anuomet pogrindžio leidinius likviduodavo per maždaug trejus metus, o Lietuvoje sovietų režimui LKBK sunaikinti nepavyko.

"Kai jau buvau lageryje, negaudavau jokios informacijos, kas vyksta Lietuvoje. Atvažiavo į lagerį tardytojas, sako, viskas, teismas įvyko, pasakyk, ar tu buvai kronikos redaktorius? O aš klausiu: jeigu redaktorius lageryje, tai kronika turbūt jau neina? O jis sako: eina. Buvo gera iš tardytojo lūpų išgirsti gerą naujieną", – prisiminimais dalijosi kardinolas S.Tamkevičius.

Pagausėjo dėmesio

T.Širvinskui pasidomėjus, kaip pasikeitė dvasininko dienotvarkė tapus kardinolu, S.Tamkevičius buvo atviras: "Esu į visas puses plėšomas."

Jis sakė dabar sulaukiantis gausybės kvietimų – ir į Ameriką, ir į Londoną, ir į Pietų Korėją. "Pasidariau visiems reikalingas. Kai kur atvykti pažadu, o kai kam pasakau, kad negalėsiu", – šypsojosi Jo Eminencija ir pridūrė, kad į Pietų Korėją tenykščio kardinolo kitąmet yra kviečiamas pasidalyti savo patirtimi. "Jie švęs 70 metų, kai tapo laisvi, o šalia – Šiaurės Korėja, kur praktiškai visos bažnyčios sugriautos ir kunigų jau nebelikę. Sunku ir tikėtis, ar ten vyksta kas nors pogrindyje", – svarstė S.Tamkevičius.

Dieve, padėk, kad jūsų darbai gražiai eitų į priekį.

"Kauno dienos" vadovai pakvietė kardinolą į kitų metų kovą vyksiantį "Metų kaunietės" finalinį renginį, taip pat paragino siūlyti "Metų kaunietės" titulo vertų kandidačių – seserų vienuolių bei moterų pasauliečių, dirbančių Kauno arkivyskupijos aplinkoje. S.Tamkevičius pripažino, kad labai dažnai gerus ir prasmingus darbus nuveikiančios moterys lieka nepastebėtos, tad parodyti jų veiklą yra prasminga ir verta.

"Dieve, padėk, kad jūsų darbai gražiai eitų į priekį", – atsisveikindamas "Kauno dienai" linkėjo Jo Eminencija kardinolas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info ukzinios.lt

info ukzinios.lt portretas
Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia liko be klebono, o Ukmergės dekanatas – be dekano. Šias pareigas ėjęs kunigas Vaidas Bartkus sekmadienio vakarą susikrovė daiktus ir mįslingai dingo.Sekmadienį, lapkričio 3-iąją, klebonas dar aukojo mišias, o vakare jo bute kilo šurmulys. Kunigas gyveno Bažnyčios gatvėje, Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios nuomojamose vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ patalpose. Nors buvo jau prietema, prašalaičiai netruko pastebėti, kad kunigas pradėjo kraustytis: neša ne vieną lagaminą, bet ir dėžes, net baldus.Pasak liudininkų, kraustymas vyko maždaug nuo 16 iki 19 valandos. Pabaigoje daiktus nešti dekanui padėjo šalia jo gyvenantis vikaras kunigas Valdas Šidlauskas. Iš to, kaip jiedu atsisveikino, prašalaičiai suprato, jog – visam.tleistas iš Ukmergės Šv. apaštalo Petro ir Povilo parapijos klebono ir Ukmergės dekano pareigų ir suspenduotas nuo kunigiškųjų pareigų vykdymo (a sacris)

Anonimas

Anonimas portretas
Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia liko be klebono, o Ukmergės dekanatas – be dekano. Šias pareigas ėjęs kunigas Vaidas Bartkus sekmadienio vakarą susikrovė daiktus ir mįslingai dingo.Sekmadienį, lapkričio 3-iąją, klebonas dar aukojo mišias, o vakare jo bute kilo šurmulys. Kunigas gyveno Bažnyčios gatvėje, Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios nuomojamose vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ patalpose. Nors buvo jau prietema, prašalaičiai netruko pastebėti, kad kunigas pradėjo kraustytis: neša ne vieną lagaminą, bet ir dėžes, net baldus.Pasak liudininkų, kraustymas vyko maždaug nuo 16 iki 19 valandos. Pabaigoje daiktus nešti dekanui padėjo šalia jo gyvenantis vikaras kunigas Valdas Šidlauskas. Iš to, kaip jiedu atsisveikino, prašalaičiai suprato, jog – visam.Atleistas iš Ukmergės Šv. apaštalo Petro ir Povilo parapijos klebono ir Ukmergės dekano pareigų ir suspenduotas nuo kunigiškųjų pareigų vykdymo (a sacris)

To> man82m

To> man82m portretas
Tiesa kad kurijos klerkai nemylėjo a+a kard.Vincento.Pamenu vyskupai lankėsi su vizitu ad limina Romoje,gryžusius visus vyskupus, aerouoste pasitiko ju asmeniniai vairuotojai.Bet kardinolo Vincento nebuvo kam vežti kurja neatsiunte vairuotojo jo parvežti į Kauną.Tik dėka vieno vyskupo geros širdies jis paėmė Kardinolą ir parvežė jį į Kauną.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių