Quantcast

Kalėdų eglės įžiebimas Kaune – su žvaigdžių skliautu ir be fejerverkų

Oficialiai pristatyta Kauno kalėdine eglutė, kuri šiemet puošiama M. K. Čiurlionio paveikslų motyvais. Eglės kūrėjai viliasi, kad kiekvienas lankytojas iš Rotušės aikštės išsineš šviesą ir viltį.

Kokie darbai padaryti?

Rotušės aikštėje jau pastatyta 24 metrų kalėdinė eglutė, kvepianti mišku. Eglutę kurianti menininkė Jolanta Šmidtienė tikino, kad šiuo metu vyksta intensyvūs puošimo darbai, siekiama, kad kiekviena dekoracija atrastų savo vietą ir atskleistų grožį.

„Darbai jau įpusėjo. Tikiuosi, kad pirminis sumanymas bus maksimaliai išpildytas. Žinoma, kyla visokių netikėtumų ir iššūkių, bet visi optimistiškai į juos žiūri. Jau stovi pagrindinis eglutės kūnas, jau pakabintos ir lemputės. Buvo sudėtinga jas kabinti, nes pastarosiomis dienomis buvo labai šalta, o aš norėjau, kad jos būtų dedamos vakare, kai jau tamsu, kad matytųsi reikiami atspalviai. Na o dabar jau keliauja ir dekoracijos“, – apie šiuo metu Rotušės aikštėje verdantį kūrybinį procesą kalbėjo tekstilininkė J. Šmidtienė.

J. Šmidtienė/Regimanto Zakšensko nuotr.

Ji pasakojo, kad šiemet ant eglutės nutūps apie 400 žvaigždžių. Lempučių taip pat mirgės tūkstančiais, tačiau kūrėja pažymėjo, kad sudėtos elektros energiją taupančios lemputės – energijos resursai nebus be reikalo švaistomi. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Įkvėpta žvaigždžių

Šiemet J. Šmidtienė eglutę puošia įkvėpta M. K. Čiurlionio paveikslo „Žvaigždžių sonata“, todėl ant pagrindinės Kauno kalėdinės puošmenos bus ir pavienių žvaigždžių, pagamintų iš metalinio karkaso, plono plastiko ir auksinės folijos, ir ištisas jų takas. Dominuojanti spalva – auksinė.

„Šis paveikslas man yra kaip vadovėlis, kaip viską spalviškai ir kompoziciškai sudėlioti. Ten yra ir tokia dangaus linija, kurioje yra daug žvaigždžių. Jos viduryje aikštės negalėjau padaryti, todėl nusprendžiau padaryti žiedą ir ant jo uždėti papildomas žvaigždės, kad vaikščiojant iš apačios, jos būtų gerai matomos, atrodytų, tarsi jos pabyra virš galvų“, – savo įkvėpimo šaltinį įvardijo eglutės kūrėja.

Ant eglutės bus ir kitų M. K. Čiurlionio paveikslų motyvų. Čia bus galima sutikti zodiako ženklus, o ir pačios žvaigždės tarsi dekoruotos M. K. Čiurlionio akcentų interpretacija.

„Žvaigždžių raštuose yra tam tikros citatos iš Čiurlionio kūrybos. Eigoje kilo idėja ir šiek tiek stilizuoti tam tikrus paveikslų fragmentus, todėl apatinėje eglutės dalyje vietoj didelių žvaigždžių bus kitokios kompozicijos. Žmonės galės čia vaikščioti ir atrasti tam tikrus akcentus, bet aš nenorėjau paveikslų kopijos, o tik užuominų į juos“, – pasakojo J. Šmidtienė.

Šiųmetės temos akcentai bus matomi visoje Rotušės aikštėje. Žvaigždės pažymės ir kalėdinio miestelio kupolus, bus vietų, kurios vilios pasidaryti atvirukus primanančių nuotraukų.

„Kupolus norėjome pastatyti arčiau eglės, bet galiausiai nutarėme juos atitraukti, kad žmonės galėtų patogiai ateiti, iš visų pusių apžiūrėti eglę. Bus dekoracijų, skirtų fotografuotis, nes ne visos eglutės detalės matosi priėjus arti, kai kuriais elementais bus galima pasigrožėti iš toliau“, – teigė menininkė.

„Žmonės, atėję į Rotušės aikštę, turėtų išsinešti jausmą, kad jam būtų gera ir smagu. Aš ir pati jaučiuosi kaip Kalėdų Senelis, nes jei nebūtų jausmo, aš nedaryčiau. Žvaigždės yra tos šviesos nešėjos. Net jei ir kas nors visai išjungtų elektrą, visada galima pakelti akis į dangų ir pamatyti šviečiančias žvaigždes, o ten vis tiek yra šviesa“, – pridūrė J. Šmidtienė.

Miesto papuošimai

Kauno miesto savivaldybė skelbia, kad šiemet Kalėdų kelias prasideda ne Rotušės aikštėje, o gerokai anksčiau – atnaujintoje Viliaus gatvėje. Nuo čia iki pagrindinės miesto eglės ves aukso takas. Šiemet ir pats miestas šventiniu laikotarpiu bus papuoštas kitaip, nei ankstesniais metais.

„Visus norime pakviesti lapkričio 25 dieną kelią į Kalėdas pradėti nuo Vilniaus gatvės požeminės pėsčiųjų perėjos, startuojant nauja, jaukia gatve, kvepiančia eglutėmis. Vilniaus gatvė atves visus prie mūsų gražiosios eglės“, – kalbėjo Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Ji tikino, jog šiemet kalėdiniai papuošimai mieste bus kuklesni, orientuoti į centrinę Kauno dalį.

„Santakos parke bus dekoracijų, bet jos nebus tokios gausios, kaip seniau, bet žmonės vis tiek galės ateiti ir pasidžiaugti. Bus papuošta Laisvės alėja, Vilniaus gatvė bei netoli centro nutolę tiltai. Dar paliksime ir „Kaunas – Europos kultūros sostinė“ papuošimus, tad miestas bus tikrai garažus“, – teigė Kultūros skyriaus vedėja.

Šventinė programa

Eglutės įžiebimas vyks jau šį penktadienį. Tačiau renginių bus visą šventinį laikotarpį. Štai savaitgaliais kalėdiniame miestelyje veiks įvairios edukacijos. Rotušės aikštėje bus galima sutikti ir Kalėdų Senelį, pasinaudoti nemokamu paštu ir parašyti jam laišką.

„Mūsų mažuosius kauniečius kviečiame atvykti prie eglės ir kupoluose išbandyti įvairias edukacijas. Smagu, kad prisijungė daug norinčių vesti užsiėmimus, tad turėsime kalėdinių meduolių, kūčiukų ir spurgyčių kepimą, bus galima pasigaminti kalėdinius žaisliukus. Taip pat bus galima pamatyti 3D filmą „Angelų takais“. Tad tikrai veiklų netrūks“, – apie tai, koks veiksmas lauks eglutės lankytojų, pasakojo A. Augonė.

A. Augonė/Regimanto Zakšensko nuotr.

Ketvirtadieniais mažuosius prie eglės pasitiks Kalėdų Senis, edukacinės programos numatytos penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais. A. Augonė pažymėjo, kad bus net du kalėdinių giesmių vakarai. Nuotaiką kels Afrikos būgnai ir kitos pramogos, kurias galima sekti internetiniame puslapyje kaledos.kaunas.lt.

Naujųjų metų šventėje Kaunas šiemet fejerverkų leisti neplanuoja. Tačiau Rotušės aikštėje bus kuriamos įspūdingos 3D projekcijos.

Žinoma, visu šventiniu laikotarpiu kauniečiai ir miesto svečiai galės ne tik pasigrožėti Kauno kalėdine eglute, susitikti su Kalėdų Seneliu bei smagiai praleisit laiką. Tačiau kol kas svarbiausias renginys – pačios eglutės įžiebimo šventė, kuri taip pat pažers staigmenų.

„Kalėdų eglutės įžiebimo šventė šiemet startuos koncertu. Po dviejų metų pertraukos kviečiame atvykti visus, nes nelieka jokių žmonių ribojimų. Įspūdingai atrodys ir koncerto scena, kurioje dangaus skliautą primins dideli ekranai, matomi iš įvairių vietų. Bus ir nuostabių atlikėjų, tokių kaip Linas Adomaitis, Merūnas, Mantas Jankavičius, Saulius Prūsaitis su Igle ir daug kitų Lietuvos žvaigždžių“, – susitikti eglutės įžiebimo šventėje kvietė Kultūros skyriaus vedėja.

Kauno eglutės įžiebimo šventė vyks lapkričio 25 d. 19.30 val. Tiesioginę įžiebimo transliaciją bus galima stebėti ir portale kauno.diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladas

Vladas portretas
Viskas dirbtina.Kalėdų eglė dirbtina ,na ir pačios Kalėdos dirbtinos.Amerikonai tokie turtingi,bet tokiom nesąmonėm pinigų netaško

Lietuviai

Lietuviai portretas
jau ir lietuviškas AČIŪ tapo kažkokiu ačiukiu. Ir gerai - OK ir vaikas - beibis. Vienas Enzelmas praėjusio amžiaus ir santvarkos kalba pasisakė. Ir ne eglė čia esmė, o visko totalus išsigimimas.

jo

jo  portretas
Tai gerai , kad nebuvai. Kurie praėjo GULAGO universitetus randasi proetingesni ir nesidangsto kuo nėra.
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių