Quantcast

Kalėdinės dovanos pradžiugino Zoologijos sodo gyventojus (nuotraukų galerija)

Lietuvos zoologijos sodo gyvūnų prižiūrėtojai augintiniams paruošė kalėdinių staigmenų. Kai kam dovanos buvo supakuotos į gražias dėžutes, kiti gyvūnai pasimėgavo ant eglutės sukabintais skanėstais.

Dovanos išpakuotos

Artėjant gražiausioms metų šventėms dovanų sulaukė ir Lietuvos zoologijos sodo augintiniai. Prižiūrėtojai ilgai į dėžes pakavo ir ant eglučių kabino tai, ką gyvūnai labiausiai mėgsta.

Pirmiausia dovanų gavo zoologijos sodo senbuvis ruonis Kajus. Prižiūrėtojai specialiai šaldė žuvį ir ją pateikė kaip eglutę bei ledo kamuolį. Iš kelių sušaldytų kibirų žuvies zoologijos sodo darbuotojai bandė ant plausto padaryti eglutę, tačiau Kajus plaukiodamas bangavo, tad ledo ir žuvies gabalai tiesiog padėti ant plūduriuojančio plausto ir gyvūnas turėjo pasiekti neįprastai pateiktus pusryčius.

Iš pradžių ruonis savo nosimi sušaldytą žuvį stumdė po visą voljerą. Tada prižiūrėtojai įmetė dar vieną porciją, kuri tapo geru žaislu, mat priminė kamuolį.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Dovanų sulaukė ir Kinijos muntijakai. Jiems buvo papuošta eglutė, taip pat darbuotojai pabarstė ir skaniai kvepiančių moliūgų bei kitų skanėstų, tačiau gyvūnai per daug nesusidomėjo, staigmenas apžiūrėjo tada, kai liko vieni ir jų niekas nestebėjo.

Panašiai į kalėdines dovanas reagavo ir tigrė Nora. Šiai plėšrūnei į dėžutes prižiūrėtojai supakavo skanios jautienos. Taip pat voljere buvo ir netikras zebras. Iš pradžių tigrė smalsiai apuostė mėsa kvepiančias dėžes, bet taršyti maisto nepuolė. Labiau sudomino netikras zebras. Grybštelėjusi letenomis tigrė dekoraciją kaip mat nusimetė ant žemės. Pasigardžiuoti mėsa tigrė norėjo viena, tad apsimetė, jog nebeįdomu ir atsigulė į voljero kampą bei palaukė, kol pasišalins dovanėlių pakavimą stebėję žurnalistai.

Lamos buvo pačios drąsiausios ir iš karto puolė rupšnoti joms paruoštą kalėdinę eglutę. Šiems gyvūnams zoologijos sode buvo įvairiais vaisiais ir daržovėmis papuošta eglutė, taip pat pabarstyta minkšto šieno, tad gyvūnai pasigardžiuodami ir nieko nelaukdami tiesiog puolė viską taršyti.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Gyvūnų užimtumas

Gyvūnų prižiūrėtojai pasakojo, kad įvairios kalėdinės dovanėlės jų augintiniams yra ne tik maistas, tačiau ir pramoga, mat žvėrys turi pirmiau maistą pasiekti – išdraskyti dėžes ar pasiekti skanėstus nuo eglutės viršūnių. Taip pat gyvūnams duodama pažaisti ir su šiaudų maišais, kuriuose būna pridėta prieskonių, tad nepažinti kvapai vilioja gyvūnus pažiūrėti, kas bus toliau.

Reikia labai daug fantazijos, kad tie žaislai gyvūnams būtų skirtingi.

„Visiems kanopiniams gyvūnams kalėdinės vaišės yra valgomos, nes jie viską ragauja, todėl negali būti jokių sintetinių dalykų. Netgi ant eglutės vaisių pririšimai yra iš natūralių medžiagų tam, kad gyvūnai galėtų viską suvalgyti ir suvirškinti. Šventinės vaišės siejamos su sezonu. Šiemet turime nemažai moliūgų, tad ir jais paskaninam gyvūnų racioną. Lamos nematė, kaip mes joms ruošėme šią dovaną, bet jos labai smalsios ir joms patinka staigmenos“, – kalbėjo Kanopinių gyvūnų skyriaus vedėja Rimgailė Pėtelytė-Brazauskienė.

Zoologijos sodo darbuotojai tikino, kad kiekviena dovana gyvūnui suteikia džiaugsmo ir jie gali kitaip praleisti dieną. „Mūsų gyvūnai atprato nuo lankytojų ir dabar priprato tik prie prižiūrėtojų. Štai ir tigrė elgėsi visai kitaip, nei tomis dienomis, kai tik mes jai padedame dovanėlę, nes šiaip ji visada labai smalsiai išpakuoja dovanas, o dabar suvalgys, kai visi išeis. Šią dieną dovanėlės įteiktos vieniems gyvūnams, kitą dieną jų sulauks ir kiti. Gyvūnams stengiamės daryti vis kitokias dovanėles, kad jiems neatsibostų. Pavasarį paruošiam lamų vilnos, tad kai kuriems gyvūnams taip pat dedamas ir kailis. Reikia labai daug fantazijos, kad tie žaislai gyvūnams būtų skirtingi“, – apie tai, kad reikia gyvūnus užimti, pasakojo Plėšriųjų žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Gali prisidėti ir lankytojai

Karantino metu lankytojai į Lietuvos zoologijos sodą nėra įleidžiami. Tačiau nors realiai negali pamatyti gyvūnų, žmonės augintiniams daromas atrakcijas gali stebėti nuotoliniu būdu. Taip pat kiekvienas gali prisidėti prie to, kad gyvūnai turėtų kuo daugiau žaislų.

„Labai gaila, kad dėl šalyje paskelbto karantino negalime pakviesti lankytojų realiai stebėti gyvūnams įteikiamų dovanėlių proceso, tačiau visus norinčius tai pamatyti, kviečiame prisijungti prie socialinių tinklų bei zoologijos sodo internetinio puslapio ir ten stebėti įvairias gyvūnų užimtumo programas“, – apie tai, kad lankytojai virtualiai gali pasidžiaugti gyvūnais, minėjo Komunikacijos ir edukacijos vedėja Dovilė Ežerinskienė.

Specialistė nurodė, kad internetiniame zoologijos sodo puslapyje lankytojai gali rasti visą sąrašą daiktų, kurie vėliau bus panaudoti gyvūnų užimtumui. Jei namuose turi įvairių drasklyklių, tiltelių, kitų gyvūnams tinkamų žaislų, juos gali atnešti ir palikti specialiai įrengtose vietose prie kasų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dikas

Dikas portretas
Meskenai,ar gavo Kalediniu dovanu?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių